Fransa'da işçiler McDonalds'ı işgal etti

Fransa’daki McDonald’s işçileri, bir restoranı işgal ederek, Covid-19 salgınıyla mücadele edenlere yemek dağıtmak için bir üs olarak kullanmaya başladı. 

Dış Haberler

Fransa’nın Marsilya şehrinde, McDonald’s zincirine ait Saint-Barthélemy restoranında çalışan işçiler, restoranın yönetimine el koydu. İşçiler alınan önlemler nedeniyle salgının başlangıcından bu yana Marsilya’nın kuzey mahallelerinde ağır sefalet koşullarında yaşayan insanlara yemek dağıtmaya başladı. McDonald’s zincirinin Fransa’daki yönetimi atılan bu adımı onaylamadıklarını açıkladı.

İşçiler harekete geçti

Morning Star’da yayımlanan habere göre, McDonald's’ın Saint-Barthélemy şubesinde çalışan işçiler, evde kal uygulaması çerçevesinde kapatılan restoranı, Marsilya’nın sefaletle boğuşan mahallelerine yiyecek dağıtmak üzere kullanmaya başladı. Marsilya Halk Mahalleleri Sendikası’nın da dâhil olduğu bir dizi grup tarafından desteklenen işçiler, dükkân sahipleri, mahalle sakinleri ve gıda bankası tarafından gönderilen yiyecekleri restoranın soğutucularında depoluyorlar. Restoranda hazırlanarak kutulara konulan yiyecekler, daha sonra çeşitli kolektifler ve dernekler tarafından apartmanların girişlerine ya da evlerin ön kapılarına bırakılıyor. Restorandaki bütün faaliyetlerin koruyucu malzeme kullanılarak yürütüldüğü, el yıkama, öksürme ve hapşırma protokollerine uyulduğu belirtiliyor. 

Salgın yoksul mahalleleri vurdu

Marsilya’nın kuzeyindeki yoksul mahallelerde, salgına karşı alınan önlemler nedeniyle sefalet koşulları son derece ağırlaşırken, pek çok ailenin yiyecek bulmakta güçlük çekmeye başladığı ve açlık tehlikesi ile karşı karşıya kaldığı bildiriliyor. Maison Blanche Mahalle Derneği sözcüsü Nair Abdallah, ailelerin artık yiyecek bir şey bulamadıklarını, bir anneninse çocuklarının üç günden beri soğan çorbası dışında bir şey içmediğini anlattığını aktararak, durumun aciliyetine dikkat çekiyor.

İşten çıkarma ve ücretsiz izin uygulamaları nedeniyle mahallelerdeki durum daha da kötüleşirken, çeşitli mahalle dernekleri ve kolektifler zor durumda olan aileler için yiyecek topluyor. Devlet Sosyal Hizmetler kurumunun bile, kendisine yapılan başvuruları bu kolektiflere yönlendirdiği iddia ediliyor.

McDonald’s zincirinin Fransa’daki yönetimi ise restoranın yiyecek dağıtımı için kullanılmasını onaylamadıklarını açıkladı. Şirketin alınan önlemler çerçevesinde faaliyetlerine son veren restoranlarının yeniden açılması için hükümete baskı yapmakla meşgul olduğu belirtiliyor.