ABD koronavirüs salgını gerekçesiyle 6 binden fazla göçmeni sınır dışı etti

ABD, Meksika sınırından geçmeye çalışan 6 bin 300'den fazla göçmeni 'yeni koronavirüse karşı önlemler' nedeniyle geri gönderdi.

Dış Haberler

ABD, Meksika sınırındaki 6 bin 300'den fazla kayıtsız göçmeni yeni koronavirüs salgınını gerekçe göstererek sınırdışı etti.

BBC'de yer alan habere göre yetkililer, 21 Mart'ta alınan kamu sağlığına ilişkin önlemler üzerinden göçmen yasalarını çiğneyerek sınır dışı etme işlemlerini hızlandırıyorlar. 

ABD Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri (CDC) tarafından yayınlanan acil kamu sağlığı kararıyla Covid-19 hastalığına ilişkin "ciddi tehlike" oluşturan yabancıların ülkeye girişi yasaklandı. 

CDC Direktörü Dr. Robert R. Redfield, "30 gün süreliğine alınan bu önlem, sınır devriye merkezi veya sınır kapısı gibi kalabalık yerlerde salgın tehlikesini azaltmak adına gerekliydi." açıklamasında bulundu. 

Bölgede seyahat kısıtlamalarının gelmesinin ardından ABD sınırını geçen göçmen sayısında azalma olduğu belirtildi.

ABD Gümrük ve Sınır Koruması (CBP) üyesi Mark Morgan, CDC'nin önleminin ardından sınırdan geçme faaliyetlerinin yüzde 50 oranında azaldığını kaydetti. CBP'nin nezarethanesinde günde ortalama 3 bin göçmen bulunurken, bu sayının yüzde 97 oranında azaldığı belirtildi. Buna göre, şu anda nezarethanelerde 100'den az sayıda göçmen bulunuyor.

Morgan, "Sınırda yakalanan kişilerin yüzde 80'i saatler içinde geri gönderildi. Çoğunluğu kaçak olarak girerken yakalandı." açıklamasında bulundu.

ABD sınırını geçmeye çalışan göçmenlerin çoğu Guatemala, Hondoras ve El Salvador ülkelerinden geliyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, bu üç ülkede görülen toplam Covid-19 vakası 700'den az. Üç ülkede hastalık nedeniyle 32 kişi yaşamını yitirdi. Meksika'da ise şu ana kadar 3 bin 400 vaka ve 194 ölüm kaydedildi.