Misratalılar Libya’nın yeni rejimine karşı koyuyor

Libya’daki muhaliflerin elindeki en önemli mevzi olan ülkenin üçüncü büyük kenti Misrata’da Ulusal Geçiş Konseyi’nin Trablus güvenlik şefi olarak Kaddafi’nin eski müttefikini ataması kabul edilmedi. Misratalılar atamanın gerçekleşmesi durumunda Konsey’in verdiği emirlere uymayacağını ilan etti.

Trablus'a girilmesinin ardından muhalifler arasındaki ilk ciddi çatlak Misrata’da Ulusal Geçiş Konseyi’nin (NTC) Kaddafi’nin eski müttefikini Trablus’a güvenlik şefi olarak atamasıyla başladı. Guardian’ın haberine göre Ulusal Geçiş Konseyi Başkanı Mustafa Abdülcelil eski general olan El Barani Şekal'i başkente güvenlik şefi olarak atamaya hazırlanıyor.

Protestoların dün sabahın erken saatlerinde 500 kişinin Şehitler Meydanı'nda toplanmasıyla başladığı belirtilirken, Şekal'in atanacak olması “şehitlerin akan kanlarına ihanet” olarak değerlendiriliyor.

Misrata konseyi, Ulusal Geçiş Konseyi'ne bu atamanın onaylanması halinde Misratalı isyancı birimlerinin Geçiş Konseyi’nin emirlerine uymayı reddedeceği ve Trablus’taki güvenlik görevlerini bırakacağı bildiriminde bulundu.

Şekal Mayıs ayından beri isyancılara muhbirlik yapıyor
Misratalılar Şekal’i bahar aylarında sivilleri öldüren ve şehirde terörize durum yaratan birlikleri komuta etmekle suçluyor. Ulusal Geçiş Konseyi kaynakları ise Şekal'in zamanında Kaddafi’nin önemli bir sırdaşı olduğunu ama Mayıs ayında isyancılara muhbirlik yaptığını ve isyanın merkezi Bingazi için değerli bilgiler gönderdiğini söylüyor.

Fakat Misratalılar bunun öncesinde Şekal'in genel komutanlığını Kaddafi’nin oğlu Hamis’in yaptığı 32. Tugay’da harekât subayı olduğunu ve bu tugayın yüzlerce sivilin öldürdüğü şehirdeki yerleşim alanlarını bombardımana tuttuğu kuşatmada yer aldığını iddia ediyorlar.

Bu atamaya ilişkin olarak bir protestocu Abdülcelil’in Kaddafi için çalışan tüm insanları bu işe dahil ederek yeni kan istediklerini belirtmiş olduklarını söyledi. Abdülcelil ise ‘kapsayıcı’ bir yönetim inşa etmek istediklerini ama Londra’nın gizli desteğine sahip olduğu görülen Abdülcelil’in savunma bakanı Liam Fox ile birlikte El Cezire’ye yaptığı açıklamada önemli olanın Ulusal Geçiş Konsey’in eski rejimin dışlanan üyelerinden kaçınması olduğunu söylüyor. Böylelikle Londra 2003 yılında ABD öncülüğünde işgal edilen Irak’ın durumuna benzemesini önlemek istiyor. Fakat Misratalılar buna cevap olarak bunu önleme yolunun Kaddafi rejiminin yetkililerini önemli güvenlik işlerine getirilmesi olmadığını söylüyor.

Misratalı isyancılar Konsey’i emirlerine uymamakla tehdit ediyor
Misrata konseyi başkanı Şeyh Halife Zuvavi, Trablus’a kadar birçok stratejik noktayı kontrol altında tutan Misratalı isyancılarının Ulusal Geçiş Konseyi’nin emirlerine uymayı reddedebileceğini söyledi.

Guardian’a konuşan Zuvavi, sadece kendilerinin değil tüm Libyalı muhaliflerin Shalk’ın emirlerine uymayı reddedeceğini söyledi. Shalk’ın Kaddafi ile birlikte olduğunu ve kısa bir süre önce askerlerle birlikte Misrata’daki insanlara bomba yağdırdığı ve Mustafa Abdülcelil’in kendi halkına karşı böyle bir şeyi tek başına yapamayacağını belirtti.

Protestonun arkasında ise Misratalılar ve Ulusal Geçiş Konseyi’nin birbirine karşı duydukları kin var. Bir bütün olarak Libyalılardan ziyade Bingazi’yi temsil ettiği yönünde suçlamalar var. Misrata askeri konseyi Ulusal Geçiş Konseyi komutanlarının emirlerine uymayı reddediyor ve bazı isyancılar Nafusa Dağları’ndan batıya kadar olan bölümde Misrata birliklerinin Trablus’un düşüşü için önemli olduğunu gerçeğinin farkına varılmamasından şikâyetçi.

Misratalı isyancılar merkezdeki stratejik noktaları elinde tuttuğundan Misrata’daki protestolar Ulusal Geçiş Konseyi için potansiyel güvenlik problemleri oluşturuyor.

(soL – Dış Haberler)

Mistrata'da düzenlenen eylemden...