Elektrik üretimindeki düşüş sanayi üretimi için ne anlama geliyor?

Türkiye’de elektrik tüketimi, 13 Nisan haftasında bir önceki yıla göre yüzde 22 azaldı. Öte yandan ticarethane kullanımının düştüğü göz önüne alınırsa bu verilere göre sanayinin tam gaz çalıştığı anlaşılıyor.

HABER MERKEZİ

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı'nın (TEPAV) raporuna göre, Türkiye’nin elektrik tüketimi, 13 Nisan haftasında bir önceki yıla göre yüzde 22 azaldı. "COVID-19’un Ekonomiye Etkisinin Elektrik Tüketimi ile Takibi - 21 Nisan 2020" isimli bültende alan bilgilerde, elektrik tüketiminin geçmiş haftalara göre daha fazla düşüş gösterdiğine yer verildi.

Türkiye’deki elektrik tüketimi 23 Mart haftasında yüzde 6, 30 Mart haftasında yüzde 11, 6 Nisan haftasında yüzde 17 azalırken, oranının giderek yükseldiği görüldü. Türkiye, karşılaştırılan ülkeler arasında, İtalya’dan sonra elektrik tüketiminde en fazla düşüş yaşayan ülke oldu.

Verilere göre sanayi çalışıyor

Öte yandan Türkiye'de sanayinin elektrik tüketimindeki payı diğer ülkelere göre oransal olarak daha yüksek olduğundan yüzde 22'li oranın çok yüksek olmadığı yorumu yapılabilir.

Çimento, tekstil gibi sektörlerin çalışmaya devam ettiği bilinirken, ticarethane kullanımının ciddi oranda düştüğü göz önüne alınırsa bu verilere göre sanayi çalışmaya devam ediyor.

Türkiye’de elektrik tüketiminin yaklaşık yüzde 40-45’ini sanayi oluşturuyor. Yüzde 30-35 meskenler, yüzde 20-25 civarı ticarethaneler, yüzde 2-3 de aydınlatma ve tarımsal sulama. Demir-çelikin yüzde 7,5, çimentonun yüzde 6, tekstilin yüzde 5 civarında bir payı oluyor. Ticarethane payının bir bölümünün meskenlere kaydı diye düşünülse bile, yüzde 22 sanayide üretimin oldukça yüksek bir performansla çalışıldığını anlatıyor.