Suriye harekatına doğru: AKP macera arıyor

Türkiye Suriye'de adım adım yeni bir çıkmaza doğru sürükleniyor. Erdoğan'ın BM'deki açıklamalarıyla başlayan süreç, Trump'ın çekilme kararıyla hız kazandı. İşte son gelişmeler...

soL- Yavuz Karamahmutoğlu

Muhtemel Suriye harekatı konusundaki gelişmelerin, yapılan açıklamaların ve taraflar arasındaki görüşmelerin kısa özetlerini bu derlememizden takip edebilir, geniş haberlere yine derleme içinde verdiğimiz bağlantılardan ulaşabilirsiniz.

Son güncelleme: 9 Ekim Çarşamba Saat: 16.04

'OPERASYON HAZIRLIĞI İÇİNDEYİZ' - 25 EYLÜL

25 Eylül Çarşamba günü Birleşmiş Milletler (BM) 74. Genel Kurulu programı çerçevesinde "Sürdürülebilir Kalkınma Hedeflerinin Hayata Geçirilmesini Etkileyen Mega Eğilimler" konulu oturumda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Fırat'ın doğusuna yönelik operasyon hazırlığı içinde olunduğunu belirtmişti. 

 

'GÜVENLİ BÖLGE' İSTİKRARSIZLIK YARATACAK - 27 EYLÜL

Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, ABD ile Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyinde oluşturmayı planladığı ‘güvenli bölge’nin istikrarsızlık ve kaos yaratacağını söyledi.

MGK TOPLANDI - 30 EYLÜL

30 Eylül'de AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın başkanlığında yapılan MGK toplantısının bildirisinde 'Türkiye'nin Suriye'de Güvenli Bölge'nin hayata geçirilmesine ilişkin samimi gayretlerini daha da güçlendireceği' ifadesine yer verilmişti.

OYALAMA, GECİKME OLURSA BİTER - 4 EKİM

Milli Savunma Bakanlığı’ndan yapılan açıklamada Akar’ın ABD Savunma Bakanı Esper’e Suriye’de ‘güvenli bölge’ye dair çalışmaların ‘oyalama, gecikme olursa biteceğini’ söylediği belirtildi.

SURİYE'DE FAKÜLTELER - 4 EKİM

4 Ekim Cuma günü Resmi gazetede Erdoğan'ın imzasıyla yayımlanan kararda uluslararası hukuksuzluklarına bir yenisini eklemiş Gaziantep Üniversitesi El-Bab, Azez ve Afrin'de fakülteler kuracağı ilan edilmişti. 

HAREKAT PLANLARIMIZI TAMAMLADIK - 5 EKİM

Tüm bu gelişmeleri ateşleyen açıklamayı, Erdoğan 5 Ekim'de Kızılcahamam'da yapılan AKP kampı açılışındaki konuşmasında yaptı. Erdoğan, olası Fırat'ın doğusu harekatına ilişkin 'Hazırlıklarımızı yaptık, harekat planlarımızı tamamladık. gereken talimatları verdik' dedi. 

'CİDDİ ENDİŞELERE YOL AÇACAK' - 6 EKİM

Gün devam ederken Pentagon'dan olası Suriye müdahalesi ile ilgili açıklama geldi. Pentagon Sözcüsü Binbaşı Sean Robertson, Türkiye’nin Rojava’ya yönelik tek taraflı olası bir harekat gerçekleştirmesi durumunda, ABD tarafından ciddi endişelere yol açacağını söyledi. Ayrıca ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, Atina ziyareti sırasında Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin yasa dışı ve kabul edilemez olduğunu söylemişti.

İHLAL EDEREK SAĞLANMAZ - 6 EKİM

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Türkiye’nin, kendi güvenliğini Suriye’nin egemenliğini ihlal ederek sağlayamayacağı mesajını verdi.

'GÜVENLİ BÖLGE ŞART' - 6 EKİM

Dün akşam Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı’ndan yapılan basın açıklamasında AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’la ABD Başkanı Donald Trump’ın arasında gerçekleşen telefon konuşmasına dair bilgiler yer aldı.

Açıklamada “ABD askeri ve güvenlik bürokrasisinin, iki ülke arasında sağlanan mutabakatın gereklerini yerine getirmemesinden duyulan rahatsızlık Sayın Trump ile paylaşılmıştır” denirken, “Sayın Cumhurbaşkanımız, PKK-YPG kaynaklı terör tehdidinin ortadan kaldırılması ve Suriyeli sığınmacıların ülkelerine dönüşünü sağlayacak koşulların oluşturulması için güvenli bölgenin şart olduğunu ifade etmişlerdir.” ifadesine yer verildi.

'OPERASYONA DAHİL OLMAYACAĞIZ' - 7 EKİM

Beyaz Saray’dan, “Türkiye, yakın zamanda Suriye’nin kuzeyine uzun süredir planladığı operasyon için harekete geçecek. ABD Silahlı Kuvvetleri, bu operasyonu desteklemeyecek ya da bu operasyona dahil olmayacak.” açıklaması yapıldı.

ALANLARIMIZI KORUYACAĞIZ - 7 EKİM 

ABD'nin 'Türkiye'nin Fırat'ın doğusuna yönelik düzenleyeceği operasyona katılmayacağız' açıklamasının ardından SDG'den açıklama geldi.

Reuters'ın haberine göre SDG, ABD askerlerinin Suriye'nin kuzeyinde Türkiye sınırından içeriye doğru çekilmeye başladığını duyurdu. ABD'nin kendilerine verdiği sözü tutmadığını söyleyen SDG, operasyona karşı bulundukları alanları koruyacaklarını ilan etti.

'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNÜ DESTEKLEDİK' - 7 EKİM

Bu sabah Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, sosyal medya hesabından 'Suriye’deki krizin başından beri bu ülkenin toprak bütünlüğünü destekledik, bundan sonra da desteklemeye devam edeceğiz' açıklamasında bulundu.

'RAKAMLAR BİRAZ ABARTILI' - 7 EKİM 

Sırbistan ziyareti öncesi havalimanında konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan ABD'nin Fırat'ın doğusuna yapılacak bir harekatta yer almayacağını açıklayıp bölgeden çekilmeye başlamasının ardından cezaevlerindeki binlerce IŞİD'li teröristlerin durumu ile ilgili olarak, "Bu rakamlar biraz abartılı rakamlar. Orada cezaevlerinde olan rakamlar var. Burada bulunan DEAŞ'lılar var. Burada bulunan DEAŞ'lıların kontrolünü elimizden çıkarmak istiyoruz diyarlar. Bu konuda bir çalışma yapıyorlar" dedi.

MÜLTECİ AKININA NEDEN OLABİLİR - 7 EKİM 

Almanya'da yerel basın, AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın hafta sonunda yaptığı olası operasyon açıklamasını gündeme taşıdı.

Deutsche Welle'nin derlediği Alman basını yorumlarından oluşan habere göre operasyon yeni bir mülteci akınına neden olabileceği belirtiliyor.

'EN KÖTÜSÜNE HAZIRLANIYORUZ' - 7 EKİM

Birleşmiş Milletler (BM), Türkiye'nin olası Suriye harekatı hakkında 'en kötüsüne hazırlandığı' açıklamasında bulundu.

Cenevre'de gazetecilere açıklama yapan BM Suriye Krizi için İnsani Yardım Koordinatörü Panos Moumtzis, "Neler olacağını bilmiyoruz... En kötüsüne hazırlanıyoruz" dedi.

Harekatın sonuçlarıyla ilgili 'Cevaplanmamış çok fazla soru var' diyen Moumtzis, sahadaki tüm taraflarla iletişim halinde olduklarını dile getirdi.

'TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜ KORUNMALI' - 7 EKİM

Türkiye'nin olası Suriye harekatına dair Rusya'dan ilk açıklama geldi. Kremlin Sözcüsü Dimitriy Peskov, Suriye’nin toprak bütünlüğünün korunması gerektiğini vurguladı.

Peskov, Türkiye’nin Suriye’nin toprak bütünlüğü konusunda Rusya’yla aynı fikirde olduğunu belirterek, “Umarız Türk meslektaşlarımız tüm hallerde bu pozisyona bağlı kalacaktır” dedi.

Lübnanlı gazeteci Nidal Hamade “YPG’den bir heyet birkaç saat içinde Şam’da olacağını" belirtti. SDF kaynaklarına göre ABD’nin çekilme kararıyla birlikte “Suriye ordusu ve Rusya'nın Menbic etrafında konuşlanmaya başladığı" iddia edildi. 

'SONU OLMAYAN SAVAŞLARDAN ÇEKİLME VAKTİ GELDİ' - 7 EKİM

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin açıklamada bulundu.

Trump'ın paylaşımı şu şekilde:

"Yıllar önce ABD yalnızca 30 gün süre ile Suriye'ye gitti. Orada kaldık ve hiçbir amacı olmayan bir savaşın daha da derine çekildik. Washington'daki görevime başladığımda IŞİD bölgenin her tarafına yayılmıştı. IŞİD'i tamamen bozguna uğrattık, birçoğu Avrupa'dan gelen IŞİD'lileri esir aldık. Fakat Avrupa onları geri istemedi ve ABD'ye onları tutmasını söyledi. 'Hayır, size harika bir iyilik yaptık ve şimdi bizden IŞİD'lileri yüklü maliyetle ABD hapishanelerinde tutmamızı istiyorsunuz. Onlar yargılamanız için orada' dedim. ABD'nin NATO'nun, ticaretin, her şeyin 'kerizi' olduğunu düşünerek yine hayır dediler. Kürtler bizimle birlikte savaştı, ama bunu yapmaları için onlara muazzam para ödendi, donanım verildi. Onlar on yıllardır Türkiye ile savaşıyorlar. Bu savaşta neredeyse 3 yıl beklemede kaldım, ama artık çoğu aşiretler arası olan bu gülünç Sonsuz Savaşlardan çıkmamızın ve askerlerimizi geri getirmemizin zamanı geldi. BİZİM YARARIMIZA OLAN YERDE SAVAŞACAĞIZ VE SADECE KAZANMAK İÇİN SAVAŞACAĞIZ. Türkiye, Avrupa, Suriye, İran, Irak, Rusya ve Kürtler artık duruma ve kendi 'mahallelerindeki' yakalanmış IŞİD savaşçılarıyla ne yapmak istediklerine bir hal çaresi bulmak zorunda."

GERİ ÇEKİLME GENİŞ KAPSAMLI OLMAYACAK- 7 EKİM 

ABD'li yetkili, ABD'nin Suriye'den çekilmesine ilişkin "Geri çekilme işlemi geniş çaplı değil, 'onlarca' askerden fazlasını kapsamayacak" dedi.

Yetkili, Suriye’nin kuzeyinden asker çekilen alanın, güvenli bölge kurulması için Türkiye ile yürütülen çalışmaların yapıldığı alanla sınırlı olduğunu söyledi.

PKK'DEN HAREKAT AÇIKLAMASI - 7 EKİM 

Kongra-Gel Eşbaşkanlık divanı Türkiye'nin muhtemel kuzey Suriye harekatı ile ilgili açıklama yaptı.

Açıklamada "ABD yaptığı açıklama ile gösteriyor ki, hem Rojava’nın işgal edilmesine hem de DAİŞ’in (IŞİD) sorumluluğunun Türk devletine verilmesine karar vermiş. ABD’nin kararının hiçbir ahlaki ve insani boyutu yoktur. 100 yıldan beri devletlerarası çıkarlara kurban edilen Kürt halkı bir kez daha kurban edilmek isteniyor. Ancak bu sefer onların umduğu gibi olmayacak. Kürt-Arap-Asuri-Süryani halkları ve onların uluslararası alandaki gerçek dostları sonuna kadar soykırımcı sömürgeci Türk devletine karşı direnerek, kendi tarihlerini yeniden yazacaktır" denildi.

 

İRAN'DAN 'ÇÖZÜM' ÖNERİSİ -  7 EKİM

İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, Adana Mutabakatı çerçevesinde çözüm önererek “İran yardım etmeye hazır” dedi.

'YAPTIRIM KARARINI GEÇİRECEĞİZ' - 7 EKİM 

ABD’li senatör Lindsey Graham, Türkiye’nin Suriye’ye girmesi durumunda Kongre’den Türkiye’ye yönelik yaptırım kararı geçireceklerini ve NATO üyeliğinin askıya alınması çağrısı yapacaklarını söyledi. Graham bu kararın Trump tarafından veto edilmemesini umduğunu belirtti.

PENTAGON: BELİRLİ BİR BÖLGEDEKİ UNSURLARIMIZI ÇEKTİK - 7 EKİM

ABD Savunma Bakanlığı’ndan Suriye’den asker çekme konusunda yapılan açıklamada ‘Belirli bir bölgedeki unsurlarımızı çektik’ denildi. ABD Dışişleri’nden bir yetkili ise Türkiye’nin Fırat’ın doğusuna harekatını onaylamadıklarını ancak askeri olarak durdurmayacaklarını söyledi.

'TÜRKİYE LİMİTİ AŞARSA EKONOMİSİNİ YOK EDERİM' - 7 EKİM 

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin olası Suriye harekatıyla ilgili bir açıklama daha yaptı. 

Trump, "Daha önce de belirttiğim gibi ve yinelemek gerekirse, Türkiye benim, büyük ve eşsiz bilgeliğimle limiti aşmak olarak düşündüğüm herhangi bir şeyi yaparsa Türkiye Ekonomisini tamamen yok ederim (daha önce yaptım!)" dedi. 

FRANSA'DAN TÜRKİYE'YE 'İTİDAL' ÇAĞRISI - 7 EKİM

Türkiye’ye “IŞİD’e karşı uluslararası koalisyon”un çıkarlarına aykırı sonuçlara yol açacak eylemlerden kaçınma çağrısında bulunuldu.

PENTAGON: OPERASYONU DESTEKLEMİYORUZ - 7 EKİM

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Türkiye’nin Suriye’nin kuzeyine olası operasyonuna ilişkin açıklama yaptı. 

Pentagon Sözcüsü Jonathan Hoffman tarafından yapılan açıklamada “Suriye’nin kuzeyinde bir Türk harekatını desteklemiyoruz” denildi.

PENTAGON: VERİ AKIŞI DURDURULDU - 7 EKİM

Pentagon Sözcüsü Gleason, Türkiye’nin birleşik hava operasyonu görev emrinden çıkarıldığını, Türkiye’ye keşif ve gözlem verilerinin sağlanmasının durdurulduğunu açıkladı.

TRUMP: SURİYE'DE TARAF TUTMUYORUM - 7 EKİM

ABD Başkanı Trump, Suriye'nin kuzeydoğusunda 50 ABD askeri olduğunu söyleyerek 'Başlarına kötü bir şey gelmesini istemiyorum ve bunu Erdoğan'a söyledim' dedi. Erdoğan'la iyi ilişkileri olduğunu belirten Trump 'Suriye'de taraf tutmuyorum' dedi.

DIŞİŞLERİNDEN GÜVENLİ BÖLGE AÇIKLAMASI - 8 EKİM

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Hami Aksoy Türkiye'nin 'güvenli bölge'yi hayata geçirmekte kararlı olduğunu belirterek bu suretle 'Suriye’nin toprak bütünlüğü ile birliğine dönük ciddi bir tehdidin de ortadan kaldırılacağı' iddiasında bulundu.

RUSYA'DAN TRUMP'IN 'YOK EDERİM' SÖZLERİNE YANIT - 8 EKİM 

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD Başkanı Trump’ın ‘Türkiye ekonomisini yok ederim, daha önce yaptım’ sözlerini yorumladı. Zaharova, Trump’ın yaptığı şeyleri gerçek ismiyle dile getirmeye aldırış etmeyen ilk ABD Başkanı olduğunu söyledi.

MSB: HAREKAT İÇİN TÜM HAZIRLIKLAR TAMAMLANDI - 8 EKİM

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada Suriye'de 'güvenli bölge' kurulmasının zaruri olduğu öne sürülerek 'Harekât için tüm hazırlıklar tamamlanmıştır' denildi. İHA'nın haberine göre komando birlikleri ile mayına dayanıklı kirpiler Kilis'in Elbeyli ilçesi üzerinden Suriye'ye geçti.

FIRAT'IN DOĞUSUNDAN ÇEKİLEN ASKER SAYISI - 8 EKİM

ABD Başkanı Donald Trump, Türkiye'nin operasyon düzenlemesi muhtemel bölgede bulunan 50 ABD askerinin bölgeden çıktığını duyurdu. 

ABD'DEN SDG'YE 80 TIRLIK YARDIM - 8 EKİM

ABD ordusu, Suriye'de SDG kontrolündeki bölgeye yaklaşık 80 tırla lojistik malzeme gönderdi.

NIKKI HALEY: TÜRKİYE DOSTUMUZ DEĞİL, KÜRTLERİ ÖLÜME TERK ETMEK BÜYÜK HATA - 8 EKİM

ABD'nin eski Birleşmiş Milletler Daimi Temsilcisi Nikki Haley, ABD Başkanı Donald Trump'ın Suriye'nin kuzeydoğusundan asker çekme kararına "Türkiye dostumuz değil" diyerek tepki gösterdi.

Halley, "Bize destek vermelerini bekliyorsak her zaman onları desteklemeliyiz. Kürtler Suriye'de IŞİD'e karşı başarılı savaşımızda etkili oldu. Onları ölüme terk etmek büyük bir hata" dedi.

SONUÇLARI VAHİM OLUR - 8 EKİM

Alman hükümeti, Türkiye'ye Suriye'nin kuzeyine askeri harekattan kaçınma çağrısı yaparken, 'Böyle bir operasyon gerilimi tırmandırır, istikrarsızlığı derinleştirir, güvenlik politikaları ve insani bakımdan da sonuçları vahim olur' dedi.

SDG'DEN AÇIKLAMA: BÜTÜN TEKLİFLERE OLUMLU YAKLAŞACAĞIZ - 8 EKİM

SDG Basın Sözcüsü Mustafa Bali, 'Suriye topraklarının savunulması da milli bir görevdir. İsmi ne olursa olsun her kendisini Suriye milliyetçisi olarak gören Rejim, muhalefet ya da DSG olsun bu toprağı savunmak herkesin milli bir görevidir. Türk işgaline karşı çıkmak için bütün tekliflere olumlu yaklaşacağız' açıklamasında bulundu.

İRAN: OPERASYONA KARŞIYIZ - 8 EKİM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile telefon görüşmesi yapan İran Dışişleri Bakanı Cevad Zarif, İran'ın Türkiye'nin Suriye operasyonuna karşı olduğunu dile getirdi.

FUAT OKTAY'DAN SURİYE AÇIKLAMASI - 8 EKİM

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, 'Uluslararası camiaya mesajımız nettir. Türkiye tehditlerle hareket edecek bir ülke değildir' dedi.

SGD KOMUTANI: ESAD'LA BİRLİKTE ÇALIŞMAK SEÇENEKLERİMİZ ARASINDA - 8 EKİM

Suriye Demokratik Güçleri komutanı General Mazlum Kobani Abdi, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından Türkiye'nin olası operasyonuna karşı Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad ile çalışma ihtimalini değerlendirdiklerini söyledi.

RUSYA: ABD'NİN ÇEKİLDİĞİNDEN EMİN DEĞİLİZ - 8 EKİM 

Kremlin sözcüsü Dmitry Peskov, ABD'nin Suriye'den çekilme planına dair Rusya'ya bir bilgi göndermediğini, Rusya'nın ABD'nin çekilmesiyle ilgili durumdan emin olmadığını söyledi.

SURİYE'DEN KÜRT GÜÇLERİNE ÇAĞRI: DİPSİZ KUYUYA YUVARLANMAK YERİNE... - 8 EKİM

Suriye Dışişleri Bakan Yardımcısı Faysal Mikdad, Suriye'nin kuzeyine olası operasyon öncesi Suriye'deki Kürtlere hükümet güçlerine katılma çağrısında bulundu.

'SURİYE'DE İNGİLİZ ASKERLERİN AKIBETİ NE OLACAK?' - 8 EKİM

İngiltere basını, ABD'nin Suriye'den çekilme kararının ardından ülkede bulunan İngiliz askerlerini gündeme taşıdı.

TRUMP BİR DÖVÜYOR BİR SÖVÜYOR: ERDOĞAN 13 KASIM'DA KONUĞUM OLACAK - 8 EKİM

ABD Başkanı Donald Trump, sosyal medya hesabından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ı 13 Kasım'da konuk edeceğini duyurdu.

NATO GENEL SEKRETERİ TÜRKİYE'YE GELİYOR - 8 EKİM

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, 9 Ekim'de Roma'ya, 10 Ekim'de Atina'ya ve 11 Ekim'de İstanbul'a ziyarette bulunacak.

PYD SÖZCÜSÜ SALİH MÜSLİM: ABD İLE ÇALIŞMAYA DEVAM EDİYORUZ - 8 EKİM

PYD Sözcüsü Salih Müslim, Suriye'nin kuzeyinde sınır hattı dışındaki alanlarda SDG ile ABD arasındaki işbirliğinin sürdüğünü söyledi.

ABD'Lİ SENATÖR: CEHENNEMDEN GELEN YAPTIRIMLARLA KARŞILAŞIR - 8 EKİM

ABD’li senatör Lindsey Graham Türkiye’nin Suriye'nin kuzeyine operasyon düzenlemesi durumunda bunu ABD Kongresi’nin ‘cehennemden gelme yaptırımlar’ının takip edeceğini söyledi.

SALDIRI DOĞRULANDI - 8 EKİM

Reuters’a konuşan Türk yetkililer dün gece Irak-Suriye sınırına TSK tarafından saldırı düzenlendiğini doğruladı.

MSB: HAZIRIZ - 8 EKİM

Milli Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada 'Şanlı ordumuz Güvenli Bölge Harekâtı için hazırdır' denildi.

PENTAGON: SURİYE'DEN DEĞİL, OPERASYON BÖLGESİNDEN ASKER ÇEKTİK - 8 EKİM 

Pentagon’dan yapılan açıklamada ABD’nin Türkiye’nin olası operasyon bölgesinden asker çektiği ancak Suriye’deki askeri varlığında herhangi bir değişikliğe gitmediği belirtildi.

FAHRETTİN ALTUN: TSK VE ÖSO KISA SÜRE SONRA SINIRI GEÇECEK - 9 EKİM 

Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, Washington Post gazetesi için kaleme aldığı yazıda, 'Türk ordusu ve ÖSO kısa süre sonra sınırı geçecek' dedi, ABD'nin kazanımlarını korumanının Türkiye'nin çıkarına olduğunu söyledi.

ÖSO'DAN AÇIKLAMA: 14 BİN ASKER İLE KATILACAĞIZ - 9 EKİM 

AKP destekli ÖSO adlı cihatçı grup, 'Suriye'deki operasyona 14 bin askerle katılacağını' açıkladı.

ÖSO'CULAR HAREKAT İÇİN AKÇAKALE'DE - 9 EKİM

Türkiye'nin Suriye'ye düzenleyeceği olası harekat öncesi ÖSO adlı cihatçı grubun üyeleri 150 araçlık konvoyla Akçakale'ye geldi.

ABD'DEN ÇELİŞKİLİ MESAJLARA DEVAM: 'YEŞİL IŞIĞINIZ' YOK, SINIRI AŞMAYIN - 9 EKİM ​

Cumhuriyetçi Senatör Lindsey Graham, sosyal medya hesabından Suriye'ye girmesi için Türkiye'ye 'yeşil ışık' yakmadıklarını belirterek uyarıda bulundu.

YENİDEN GÜNDEM: KİMDİR BU ÖSO'CULAR? - 9 EKİM 

AKP'nin Suriye'ye yönelik yeni saldırı hazırlığı sonrası ÖSO adlı cihatçı grubun üyeleri Akçakale'ye konuşlandırıldı. Operasyon öncesi yeniden gündemin üst sıralarına yerleşen cihatçı örgüt ÖSO'yu ve faaliyetlerini bir kez daha hatırlatıyoruz.

BLOOMBERG: TSK SINIRI GEÇMEYE BAŞLADI - 9 EKİM

Bloomberg’de ismi verilmeyen bir kaynağa dayandırılarak TSK güçlerinin Suriye sınırını geçmeye başladığı bilgisi yer aldı.

HULUSİ AKAR : İNTİKALLER, HAZIRLIKLAR SÜRMEKTE - 9 EKİM

Milli Savunma Bakanı Akar, 'Harekatla ilgili çalışmalarımız devam etmekte. İntikaller, hazırlıklar sürmekte' dedi.

SDG’DEN ABD'YE ÇAĞRI: UÇUŞA KAPALI BÖLGE İLAN EDİLSİN - 9 EKİM  

Türkiye’nin askeri harekat hazırlıkları sürerken SDG, ABD liderliğindeki ‘IŞİD Karşıtı Koalisyon’dan uçuşa kapalı bölge talep etti.

SDG'DEN 3 GÜNLÜK SEFERBERLİK İLANI - 9 EKİM

SDG tarafından Kuzey ve Doğu Suriye'de üç günlük seferberlik ilan edildiği duyuruldu.

'ÖSO KOMUTANLARI' AKÇAKALE'DE SINIR HATTINI GEZDİ - 9 EKİM

Türkiye’nin olası Suriye harekatında yer alacak ÖSO adlı cihatçı grubun 'komutanları' sınırda incelemelerde bulundu.

ÇAVUŞOĞLU'NDAN HAREKAT AÇIKLAMASI: SURİYE DAHİL İLGİLİ ÜLKELERE BİLDİRİMDE BULUNACAĞIZ - 9 EKİM

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye'nin kuzeyine yönelik başlatılması planlanan askeri harekatla ilgili olarak "Uluslararası hukuk çerçevesinde BM, Suriye dahil ilgili ülkelere bildirimlerde bulunacağız" dedi.

SURİYE'DEN TÜRKİYE'YE KINAMA - 9 EKİM 

Suriye yönetimi, Türkiye'nin harekat planının uluslararası hukukun şiddetli bir ihlali olduğunu belirtti.

ERDOĞAN, PUTİN İLE GÖRÜŞTÜ - 9 EKİM 

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. 

Görüşmenin gündem maddesi Türkiye'nin olası Suriye harekatı oldu.

TRUMP: ABD ASLA ORTADOĞU'DA OLMAMALIYDI - 9 EKİM

ABD Başkanı Donald Trump, "ABD asla Ortadoğu'da olmamalıydı, 50 askerimizi çektik" açıklamasında bulundu.

MACRON SDG SÖZCÜSÜ İLE GÖRÜŞTÜ - 9 EKİM

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, SDG Sözcüsü Cihane Ahmed ile görüştü. SDG ile dayanışmasını dile getiren Macron, Türkiye'nin harekat hazırlığından endişe duyduğunu belirtti.