NATO'da pandeminin 'güvenlik krizi'ne dönüşmesi endişesi

NATO Savunma Bakanları toplantısında koronavirüs salgınının 'güvenlik' krizine dönüşmemesi için alınacak önlemlerin tartışıldığı belirtildi. NATO Genel Sekreteri Stoltenberg 'Hasmane tutum içinde olanlar bu dönemdeki gelişmeleri istismar edebilir' dedi.

Dış Haberler

NATO Savunma Bakanları'nın bugün video konferans yoluyla düzenlediği toplantıda ittifakın Covid-19 pandemisinin bir "güvenlik" krizine dönüşmemesi için "caydırıcılık ve savunma" yeteneğini sürdürmesinin ele alındığı belirtildi.

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg toplantının ardından düzenlediği basın toplantısında "Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgınıyla beraber güvenlik sınamaları yok olmadı. Aksine hasmane tutum içinde olanlar bu dönemdeki gelişmeleri istismar edebilir. Terör grupları cesaretlenebilir" diye konuştu.

İttifak üyesi ülkelerin Covid-19'la mücadele kapsamında geleceğe hazırlık yapması gerektiğini söyleyen Stoltenberg, "Gelecek krizlere karşı dayanıklılığımızı artırmak ve sivil hazırlığımızı güçlendirmek için temel gereksinimlerimizi geliştirme kararı aldık" dedi. 

NATO'nun 7 temel gereksinim alanı bulunduğunu belirten Stoltenberg "temel devlet görevlerinin yerine getirilmesi, enerji tedariki, kişilerin kontrolsüz hareketi, dayanıklı gıda ve su kaynakları, toplu ölümlerle baş etme kabiliyeti, dayanıklı iletişim ve sivil ulaşım sistemleri" gibi alanlarda güçlenmeye gidileceğini kaydetti.

Stoltenberg "Operasyonel hazırlık seviyemiz zarar görmedi ve her türlü tehdide cevap verme kabiliyetine sahibiz" diye konuştu.

NATO Genel Sekreteri, savunma bakanlarının Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell'in de katılımıyla "yanlış bilginin yayılımıyla mücadele" konusunu da ele aldığını kaydetti.

Pandeminin ekonomik sonuçlarının savunma bütçelerini etkileyebileceğine işaret eden Stoltenberg "Ancak mevcut durum gösteriyor ki savunma harcamalarına yatırım yapmak aynı zamanda sağlık krizleriyle mücadeleye de katkı sağlıyor" diye konuştu.