FT: Aksa Enerji Gana'da yolsuzlukla suçlanıyor

İngiliz Financial Times gazetesi, Aksa Enerji şirketinin Gana'da bir proje için yetkililere rüşvet ödediği ve bunun için üst düzey bir Goldman Sachs yöneticisini devreye soktuğunu iddia etti.

Dış Haberler

Türkiye'nin en büyük enerji şirketlerinden olan Aksa Enerji, Gana'da bir Goldman Sachs yöneticisi aracılığıyla yolsuzluk yapmakla suçlanıyor.

Financial Times'a konuşan iki kaynak, İstanbul borsasına kayıtlı olan şirkete ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) tarafından soruşturma açıldığını bildirdi.

Şirketin, Batı Afrika'da bulunan ülkede elektrik santrali inşası için Ganalı yetkililere 2015 ve 2016 yıllarında yaklaşık 2,5 milyon dolar rüşvet ödediği iddia ediliyor. Şirketin, Goldman Sachs'ın Londra şubesinde yöneticilik yapan Asante Berko'ya aracılık için 2 milyon dolar ödeme yaptığı da iddialar arasında.

Soruşturma belgesindeki ayrıntılar Aksa'yı gösteriyor

Şirketin adı SEC'in soruşturma dosyasında geçmese de, belgede yer alan detayların söz konusu şirketin Aksa Enerji olduğuna işaret ettiği kaydedildi.

Dönemin Gana Enerji Bakanı Yardımıcısı John Jinapor da, olaya ilişkin geçen hafta bir radyo kanalına yaptığı açıklamada, söz konusu şirketin Aksa Enerji olduğunu iddia etti.

İddiaların ardından inceleme başlatan Goldman Sachs, 2016 yılında Gana'daki enerji projesinden çekilmiş, Berko da birkaç ay sonra istifa etmişti.

Ancak gazetenin aktardığına göre, ABD merkezli banka, Aksa Enerji'deki 2012 yılında aldığı yüzde 16,6'lık hisseye sahip olmaya devam etti. Söz konusu hisse, bankanın anlaşma yaptığı ana firma Kazancı Holding tarafından 2018 yılında 300 milyon dolara satın alındı.

Anlaşma 2014 yılına dayanıyor

SEC'in soruşturma dosyasında, şirketin Gana ile yaptığı anlaşmanın, ülkenin enerji yetersizliği yaşadığı ve hükümetin imalat ve madencilik sektörünü özelleştirmeye açtığı 2014 yılına dayandığı belirtiliyor. Gana hükümetiyle görüşmelerin yapıldığı dönemde Aksa Enerji'nin Berko'yla ülkede yapılacak yatırım için “mali düzenlemeler” yapılması konusunda anlaşmaya varmasının ardından Berko'nun “anlaşmanın kabulünü kolaylaştırmak” amacıyla hükümetle bağı olan bir Ganalı aracı şirkete başvurduğu aktarılıyor.

Anlaşmanın 2015 yılında imzalanmasının ardından Aksa Enerji, 2017 yılında ülkede faaliyete başlamıştı.

Goldman Sachs'ın rüşvet sicili kabarık

Son olarak Gana hükümeti, geçen hafta yaptığı açıklamada, Berko'nun devlete ait Tema Petrol Rafinerisi'nde yer aldığı yöneticilik görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Berko, konuya ilişkin yaptığı açıklamada söz konusu suçlamaları reddettiğini ve iddiaların kendisini şaşırttığını söyledi.

Söz konusu iddialarda adı geçen ABD merkezli Goldman Sachs bankasına Malezya'da da rüşvet olaylarına karıştığına yönelik soruşturma açılmıştı. Süren soruşturmada bir yönetici rüşvet olaylarına karıştığını kabul etmişti.

Sömürdükçe kazanan şirket Aksa Enerji

Aksa Enerji'nin sahibi Kazancı ailesi, Ekonomist dergisi'nin 2017 yılında Türkiye’nin en zengin kişi ve ailelerinin listelendiği "En Zengin 100 Araştırması"nda 52. sırada yer almıştı. Aksa,Türkiye'de özelleştirilen elektrik dağıtım ve perakende satış şirketlerinin de başında geliyor.