Çin salgın sonrası iç göç sınırlamalarını kaldırıyor

Koronavirüs salgınının ardından Çin ülkede ‘hukou’ adıyla bilinen kırdan kente göç kısıtlamalarını gevşetme kararı aldı. Buna göre nüfusu 3 milyona kadar olan kentlere kırdan göç serbest bırakılacak.

Dış Haberler

Koronavirüs salgınının ardından ekonomik daralma beklenen Çin’de iç göç kısıtlamaları gevşetilerek kentlerde iş gücü ve tüketimin artırılması hedefleniyor.

Karara göre nüfusu 3 milyonun altındaki küçük kentlerde kırsal bölgelerden gelenlere oturma izni verilecek, nüfusu 3 milyonun üstündeki kentlere göçe ise sınırlı olarak izin verilecek.

Çin’de 1950’lerden beri uygulanan iç göçü sınırlayan düzenleme “hukou” adıyla biliniyor.

Bu kısıtlamaların gevşetilmesiyle ülke yüzlerce küçük sanayi kentinde işgücünü artırmayı hedefliyor.

Kısıtlamaların kaldırılmasıyla bu kentlerdeki tüketimin de artması, emlak piyasasının canlanması gibi hedeflere ulaşılması öngörülüyor.

Çin Ulusal Kalkınma ve Reform Komisyonu’nun açıklamasına göre yeni düzenlemeyle 100 milyondan fazla kişinin kırlardan kentlere göç etmesi planlanıyor.

Çin’de geçen yılın verilerine göre 848 milyon kent sakini ülkenin toplam nüfusunun yüzde 60,6’sını oluşturuyor.

Nüfusu 3 milyonun üzerinde olan kentlere göçe ise yalnızca kırsal bölgelerden üniversite öğrencilerinin ve kentlerde düzenli bir işe sahip olan göçmen işçilerin yerleşmesine izin verilecek.

Yapılan açıklamada Çin hükümetinin kentlerde yaşayan tarım işçilerinin eğitim, sağlık ve barınma gibi temel kamu hizmetlerine ulaşmalarının sağlanacağı bildirildi.

Koronavirüs salgınının ardından Çin ekonomisinin yılın ilk çeyreğinde daralması bekleniyor.

Reuters'ın aktardığına göre Çin Kentsel Reform ve Kalkınma Merkezi’nden bir uzman olan Feng Kui devlet medyasına verdiği demeçte, kentsel oturma izinlerini daha fazla gevşetmenin mevcut durumda yatırımlarla tüketimi artırmak ve salgın sonrasında ekonomik ve sosyal kalkınmayı desteklemek için mevcut durumda büyük önem taşıdığını söyledi.