Asya’da maske diplomasisi: İmdada Vietnam ve Tayvan koştu

Sadece 255 Covid-19 vakası tespit edilen ve henüz salgın kaynaklı ölüm yaşanmayan Vietnam, Avrupa ve Güneydoğu Asya’ya tıbbi malzeme yardımında bulundu. Tayvan ise çoğu Avrupa ülkeleri ve ABD’ye olmak üzere 16 milyon maske bağışladı.

Dış Haberler

Vietnam hükümeti, Almanya, Fransa, İtalya, İspanya ve İngiltere’ye 550 bin, komşusu Kamboçya’ya 390 bin, Laos’a ise 340 bin maske bağışladı. ABD Başkanı Trump, ABD hükümetinin sipariş ettiği 450 bin koruyucu elbisenin sevkiyatını da başlatan ‘‘Vietnam’daki dostları’’na teşekkür etti.

Geniş çaplı karantina uygulaması ve etkin temas takibi sayesinde ülkedeki Covid-19 vakası sayısını 255 ile sınırlamaya başaran Vietnam hükümeti, yaptığı tıbbi malzeme bağışlarıyla korona diplomasisinde kendisine yer bulmaya çalışıyor. Reuters’ın haberine göre Başbakan Vekili Vu Duc Dam’ın ülkede salgının kontrol altına alındığını açıklamasından sonraki gün, devlete ait basın organlarında Avrupalı elçilerin Vietnam Dış İşleri Bakanlığı tarafından bağışlanan maskeleri teslim aldığı görüntüler yayımlandı. Vietnam’ın jestinin arkasında bu ay içinde Vietnam Ulusal Meclisi tarafından onaylanması beklenen AB-Vietnam Serbest Ticaret Anlaşması olduğuna dikkat çekiliyor. 

Vietnam çok sayıda Vietnamlı’nın yaşadığı Kamboçya ve Laos’a da ‘‘geleneksel dostluk ve süregiden ilişkiler temelinde’’ toplan 730 bin maske yolladı. Vietnam hükümeti tarafından yapılan açıklamaya göre ülkede günde 7 milyon kumaş maske üreten 40 şirket faaliyet yürütüyor. Ayrıca Vietnam günlük 5,72 milyon cerrahi maske üretme kapasitesine sahip.

Salgın nedeniyle sadece beş kişinin hayatını kaybettiği ve salgın karşıtı mücadelede örnek gösterilen Tayvan ise diğer ülkelere toplam 16 milyon maske bağışladı. Ülkenin günde 13 milyondan fazla maske üretebildiğine dikkat çekiliyor. 

Güneydoğu Asya’da ABD ile ilişkilerini geliştiren olan Vietnam ile ABD’nin geleneksel müttefiki Tayvan’ın yürüttüğü maske diplomasisinin, salgını kontrol altına almasının ardından dünyaya gönderdiği yardımlarla gündeme gelen Çin’e karşı atılmış bir adım olduğu belirtiliyor.