Oyun değil gerçek

Almanya'nın Wiennenden kasabasındaki Albertville okulundaki kanlı baskını gerçekleştiren öğrencinin olaydan bir gece önce "Far Cry 2" adlı oyunu oynadığı tespit edildi.

soL (DIŞ HABERLER) Almanya'nın Stuttgart kenti yakınlarındaki Winnenden'de Albertville okulunda baskın düzenleyen, 9'u öğrenci, 3'ü öğretmen 15 kişiyi öldüren Tim Kretschmer'in, olaydan bir gece önce bilgisayarında yaklaşık 2 saat ''Far Cry 2'' adlı savaş oyununu oynadığı tespit edildi.

1999 yılında Cevat, Avni ve Faruk Yeşil kardeşler tarafından kurulan "Crytek" firmasının 2004 ve 2008 yıllarında piyasaya sürdüğü oyun şiddet içerikli oyunlar arasında yeralıyor. Almanya'da çok satan oyunun şirketi daha sonra ABD askerlerinin Kuzey Kore'yi işgaline yer veren Crysis Razor oynunu da piyasaya sürmüş her iki oyun da Almanya'da büyük ilgi görmüştü.

Kretschmer'in bilgisayarında 200 kadar pornografik görüntünün bulunduğunu açıklayan polis, katilin babasının oğlunu hevesli olduğu için beş kez atış talimine götürdüğünü de duyurdu.

Almanya'da şiddet içerikli oyunlara gençlerin erişiminin sınırlandırılması için çalışmalar yürüten sivil toplum kuruluşları yeralıyor.

Counter-Strike kanlı okul baskınlarıyla anılıyor
Hatırlanacağı üzere "Counter Strike" isimli oyun daha önce de okul baskınlarıyla ilişkilendirilmişti. ABD'de 2007'de Virginia Tech Üniversitesi'nde 32 kişiyi öldürdükten sonra intihar eden Seung-Hui Cho'nun sürekli bu oyunu oynayarak pratik yaptığı ortaya çıkmıştı. Aynı şekilde Şubat 2008'de Illinois Üniversitesi'nde 5 kişiyi öldürüp intihar eden katilin de bu oyunun tutkunu olduğu açıklanmıştı. 2002'de Almanya'nın Erfurt kentinde atıldığı okulu basıp, 16 kişiyi öldüren katil de Counter-Strike'tan esinlendi. 2007'de Finlandiya'da oyunun tutkunu 18 yaşında bir genç, lise basıp 7 öğrenci ile okul müdünü öldürdü.

Almanya'da benzer örnekler var
Almanya'daki okullarda 1999-2006 arasında 7 adet benzer olay yaşandı. Psikologlar Jens Hoffmann ve Karoline Roshdi tarafından yapılan araştırma saldırganların pek çok ortak yönleri olduğunu ortaya koyuyor:
- 7 saldırgan da erkek, 14-22 yaşları arasında ve Alman vatandaşı.
- Biri hariç hepsi aileleriyle yaşıyor ve orta sınıf ailelerden geliyorlar.
- Saldırı öncesinde intihar notları veya ölüm listeleri hazırlıyorlar.
- Saldırıdan bir süre önce okula bir silah getirip arkadaşlarına gösteriyorlar.
- Geçmişlerinde hastalıklar, sosyal bozukluk ve depresyon vakaları bulunduğu belirtiliyor.
- Saldırganlar okulda sorun yaşıyor. Çoğu yalnız.
- Saldırı öncesi kendilerine dünyadan soyutluyorlar.
- 7 saldırgandan 4'ü bir film karakterini veya daha önceki bir saldırganı örnek almış.

Bir örnek de ABD'den

Şiddet içerikli oyun ve filmlerin gençlere etkisi tartışılırken ABD'nin Virginia Eyaleti'nde yüzünü "Batman: Kara Şövalye" filminin kötü kahramanı "Jocker"e benzeten bir asker arkadaşanı bıçakladıktan sonra polisle çatışmaya girdi. Christopher Lanum adlı şahsın minibüsle kaçarken parkta yolunu kesen polise dolu tüfeğini doğrulttuğu, kısa bir çatışma çıktığı ve saatler süren kovalamacanın ardından vurularak öldürüldüğü bildirildi.