Gazeteciler konuştu: "Yeşil faşizmle demokrasi kirletiliyor"

Bugünkü gazeteci eyleminde bazı gazetecilere düşüncelerini sorduk. AKP'nin baskıları karşısında birleşen gazeteciler basın tarihinin en büyük eylemlerini yaparken, basın özgürlüğüne baskılara ve gazeteci tutuklamalarına tepki var.

Musa Ağacık
32 yıldır gazeteciyim. AKPokrasi adını verdiğim iktidarda gazetecilere dönük baskılar daha rezil hale geldi. Üstelik bu demokrasi adı altında yapılıyor. Nedim’in (Şener) tutuklanmasının nedeni Ergenekon değil, Dink davasında polisin ihmalini ortaya çıkarmasıdır. Bir taşla birkaç kuş vurmaya çalışıyorlar. Yeşil faşizmle demokrasi kirletiliyor.

Tayyip Erdoğan diktatörün AKPokratör versiyonudur. Demokrasi cilası ile parlatıldı ancak dokuz yıl sonra takunyalı olduğu ortaya çıktı.

Atilla Özsever
Hem gazetecilerin hem de destekleyen kesimin yoğun bir katılımı var. Bir önceki eyleme göre daha örgütlü bir katılım söz konusu. Siyasi özgürlüğün ve kamuoyunu bilgilendirme hakkının desteklendiğini görüyoruz. Çeşitli kesimlerden gazeteciler var. İleride daha da genişleyerek büyüyecektir. İçerdekiler özgürlüğüne kavuşana kadar eylemlere devam edilmeli.

Ertuğrul Mavioğlu
Diyecek bir şey yok. Ben değil kitle konuşmalı. Gördüğünüz gibi…

Ferai Tınç
Çok iyi bir eylem oldu. 30 yıllık gazeteciyim. Birçok eyleme katıldım. İlk kez gazetecilerin güçlü bir şekilde sokağa çıktığına şahit oluyorum. Artık mesleğimizi yapabileceğimiz bir alan kalmadı. Mesleğimizi vitrindeki süsler gibi yapmamız bekleniyor ancak bunu kabul etmeyeceğiz.

Ender Helvacıoğlu
Bugünkü eylem iyi oldu. Umarım atılan sloganlar “faşizme karşı omuz omuza” gibi, dalga dalga yayılır da herkese ulaşır. Bütün iddianamelere baktım tamamen düzmece ve uydurma. Hiçbir gerçekle ilgisi olmayan iddialar.

Gazetecilerin bir araya gelmesi güzel. Bilim ve Gelecek Dergisi’nin editörü Baha Okar da tutuklandı biliyorsunuz. Editörümüzün tutuklanmasına yol açan iddianame de tamamen düzmece. Uzun bir aradan sonra gazetecilerin eylem için bir araya gelmesi umut verici.

Haluk Şahin
Eylemler umut verici. Meslek kamuoyu uzun bir zamandır, üzerine toprak örtülmüş gibi tepki göstermiyordu. Bunun yerine kendi iç çekişmeleri ile uğraşıyordu. Uzun bir aradan sonra gazetecilerin neredeyse yüzde sekseninin basın özgürlüğü için bir araya gelmesi umut verici.

(soL - İstanbul)