Antalya’nın Alanya ilçesine bağlı Avsallar Mahallesi’nde bulunan İncekum Tabiat Parkı içerisinde 2015’te inşa edilen ancak 175 odasının izinsiz olduğu ortaya çıkan 5 yıldızlı otel için bugün ÇED toplantısı yapılmak istendi. İlan edilen saatte toplantı yerine gelen Bakanlık temsilcileri ve ÇED firması yetkilileri protestoyla karşılaştı.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a yakınlığı ile bilinen iş insanı Mehmet Gür’ün sahibi olduğu otelin kaçak inşa edilen kısımlarının Halkın Katılımı Toplantısı ile meşrulaştırılmaya çalışıldığını savunan ilçe halkı toplantıyı protesto etti. Böylece mevcuttaki inşaatı yeni yapılacakmış gibi sunmayı amaçlayan toplantı tepkiler üzerine yapılamadı.
Avsallar eski Belediye Başkanı Şerif Kaya, “Burada bütün Alanyalılar, otelciler suçluyuz. Bu kadar kıymetli bir şeye sahip olamadık. Yazıklar olsun bize. Vatandaşı denize sokmuyorlar. Denizin içine duvar yapıyorlar. Ben de bunlarla yasal olarak uğraştığım için manyak bu adam diyorlar. Elimden gelen bütün çalışmaları yaptım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar deniyor. 10 sene önce yapılmış bir otel için ÇED raporu istemek tümüyle hukukla, vatandaşla alay etmektir. Nasıl denize girelim? Nasıl sahilde yürüyelim? Biz insan değil miyiz?” diye konuştu.
Avsallar’daki İncekum Tabiat Parkı içerisine inşa edilen Wome Deluxe Otel, 2015 yılında hizmete açıldı. Ancak "Helal Turizm" kapsamında haremlik selamlık usulüyle hizmet veren tesiste zaman içinde yeni ek binalar ve odalar inşa edildi. İzinsiz inşa edilen ek yapı ve odaların ÇED Yönetmeliği kapsamında "yasal" hale getirmek amacıyla Bakanlığa başvuran firmanın hazırladığı proje tanıtım dosyası kabul edilerek 18 Nisan’da Halkın Katılımı (ÇED) Toplantısı yapılacağı duyuruldu.
Halk ÇED toplantısını protesto etti
Avsallardaki bir kafe işletmesinde yapılacağı duyurulan toplantı için alanda bir araya gelen ilçedeki siyasi parti ve meslek odası temsilcileri, geriye dönük işletilmek istenen skandal uygulamayı protesto etti.
İlçe halkı yoğun katılımla tepki verdi
CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir ile Alanya Kent Konseyi Başkanı Nurhan Özcan’ın da katıldığı eyleme, Avsallar eski Belediye Başkanı Şerif Kaya, Avukat Mehmet Can Karagöz, Alanya Mimarlar Odası Temsilcisi Didem Dim Özaltın, Akdeniz Gençlik Derneği Başkanı Muhittin Alp ve Tüm Emekli Sen üyeleri de destek verdi.
İlçedeki toplum örgütleri ile vatandaşların da katıldığı eylemin ardından ÇED toplantısı yapılamadı.
'Bakan Pepe bizi topladı, 'Burayı tahsis edeceğiz' dedi'
Konuyla ilgili geçmişte yaşanan gelişmeleri anlatan Avsallar eski Belediye Başkanı (1999-2004) Şerif Kaya, görevde olduğu 2002 yılında dönemin Orman Bakanı Osman Pepe’nin konuyla ilgili olarak tüm belediye başkanlarını topladığını belirterek, “Burasının turizme tahsis edileceği hususunda bilgi verdiler ve görüşlerimizi istediler. Biz de Alanya’nın belediye başkanları olarak buranın buna uygun olmadığını anlattık. Ben İncekum’a ait bir yer olduğu için yapmış bulunduğum çalışma hakkında kendisine bilgiler sundum. Burasının sadece Avsallar, İncekum, Alanya değil bütün Türkiye’nin, dünyanın eğitim ve çevre konusunda Allah’ın yarattığı en mükemmel yer olduğunu, buranın turizme tahsis edilmemesi gerektiğini kendisine izah ettim. Ayrıca burada Roma dönemine ait merkezde 4 taş var. Bu taşların arasında zeytinyağı fabrikası olduğunu izah ettim. Buranın Türkiye’deki koruma kurullarında arkeolojik sit alanı olduğunu, yapılaşmaya açılmasının hukuken mümkün olmadığını anlattım. Delil ve belgeleri sundum” dedi.
'Burada antik zeytin işliği var, tesise verilmesi uygun değil'
Alandaki antik zeytin işliğinin arkeolojik kazı yoluyla açılması yönündeki çalışmalarını eski Bakan Osman Pepe’ye anlattıklarını dile getiren eski Başkan Kaya, “Bakan Pepe bu konuyu dinledi ve değerlendireceğini söyledi. Daha sonra beni telefonla aradı. Bana burasının bir turistik tesise verilmesinin sit ve arkeolojik alanda olmasından dolayı uygun olmayacağını söyledi. Daha sonra bu şirketin burayı aldığını ve bugünkü sorunların bu şekilde karşımıza geldiğini görüyoruz. Sanıyorum zamanında ÇED raporuna gerek yoktur yazısı nedeniyle bu işler yapılmış” diye konuştu.
'Denize duvar yaptılar, vatandaşı sokmuyorlar'
Olayla ilgili özeleştiri de yapan Kaya, konuşmasında ayrıca şunları dile getirdi:
“Burada bütün Alanyalılar, otelciler suçluyuz. Bu kadar kıymetli bir şeye sahip olamadık. Yazıklar olsun bize. Vatandaşı denize sokmuyorlar. Denizin içine duvar yapıyorlar. Ben de bunlarla yasal olarak uğraştığım için manyak bu adam diyorlar. Elimden gelen bütün çalışmaları yaptım. Minareyi çalan kılıfını hazırlar deniyor. Nasıl hazırlanacak göreceğiz. Ne yapmamız gerekiyorsa yapalım. Denize giremezsiniz, ormanı göremezsiniz, ağacı unutursunuz. Bunu görüp de içi acımayana, yardımcı olmayan vatandaşım diye gezmesin. Buraya tesis yapanı da kınıyorum. Bunları yapanları kara toprak doyursun. Buna yardımcı olan neyin karşılığında yardımcı oldu. Hepiniz paraya doyacaksınız ama göreceksiniz neye doyup doymadığınızı. Her türlü bakanlığa yazı yazdık. Bir kumpasın içine girmişiz. Bakanlık talimat verdim diyor. İlgili kuruma gidiyorum. Biz değiliz, liman başkanlığı yapar diyor. Liman başkanına gidiyorum, belediye yapar diyor. Bunun sorumlusu Alanya Belediyesi diye Cumhurbaşkanlığı’ndan yazı geldi. İlgili kurum bizi 10 sene kandırdı. 10 sene önce yapılmış bir otel için ÇED raporu istemek tümüyle hukukla, vatandaşla alay etmektir. Nasıl denize girelim? Nasıl sahilde yürüyelim? Biz insan değil miyiz?”
CHP İlçe Başkanı Kandemir: Burada bize dayatma yapıldı
Konu hakkında konuşan CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir, “Burada bize dayatma yapıldı. Daha önceden otelleri yapmışlar, bitirmişler. 10 önce yapmaları gereken işlemi 10 yıl sonra yapmaya çalıştılar. Biz de hep beraber bu halk bilgilendirmesini yaptırmayarak aslında onlara karşı yaptıklarınıza karşıyız diye mesaj verdik. Arkadaşlar da bu işin olmayacağını anlayarak gitti. Bundan sonraki süreç mahkemelerde devam edecek. ÇED raporuna karşı mahkeme açacağız. Hukuki olarak orada yapılan tecavüzün daha da büyümesinin önüne geçmek istiyoruz. İncekum halkındır, halkın kalsın istiyoruz” diye konuştu.
Av. Karagöz: Tesis imar barışından faydalanmış
CHP Alanya İlçe Sekreteri Avukat Mehmet Can Karagöz ise ÇED Yönetmeliğine atıfta bulunarak, “Kanun halkın katılımı süreci yapılmadan ÇED süreci tamamlanamaz diyor. Bu, yasal zorunluluk nedeniyle gerçekleştirilmek istenen bir toplantı. Zaten yapılmış bir tesis mevcut. Yapılmış olan tesis daha önceden ÇED gerekli değildir raporunu alınabilmesi için daha küçük kapasiteli gösterilmiş ama daha fazla yatak kapasiteli olarak yapılmış. Bu yapıldıktan sonra imar barışından faydalanılmış. Bu yeni bir tesis yapılması değil, gösterilenden fazla yapılan kısmı bundan sonra yasallaştırılmaya çalışılma sürecidir. Bu aslında mevcut yasal düzenlemelerin bize göre dolanılmasıdır. Burada kendimizi ifade ettiğimizi düşünüyoruz” dedi.
ÇED kararı yargıya taşınacak
Av. Karagöz, ÇED süreci devam edip bir karar çıkması durumu Alanya halkının hakkını aramak için dava süreci başlatılacağını da sözlerine ekledi.
Otel sahibi Erdoğan ailesinin ortağı
Tartışmalı ÇED toplantıyla günde gelen otelin sahibi, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın memleketi olan Rize’nin Güneysu ilçesinden olan Mehmet Gür. 2014 yılında Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Ziya İlgen ile ortak şirket kuran Gür, Ortadoğu Proje Geliştirme İnşaat Sanayi adını taşıyan şirkette, Bilal Erdoğan, Mustafa Erdoğan ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın eniştesi Ziya İlgen’in kurucusu olduğu BMZ Denizcilik ile Mehmet Gür’ün şirketi olan Ortadoğu Nakliyat’ın hisseleri bulunuyordu.
Erdoğan'ın 2 milyon TL borcu çıkmıştı
Mehmet Gür’ün adı, 2018 yılında Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın 2 milyon TL borcu olmasıyla da gündeme gelmişti. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın beyan ettiği mal varlığını açıklayan YSK’nın listesinde, Erdoğan’ın Mehmet Gür’e 2 milyon TL’lik borcunun da kayıtlara girmesi dikkat çekmişti.