Antalya’da 12 Nisan’da yaşanan teleferik kazasının ardından yürütülen soruşturmada, teleferiği işleten Belediye şirketi ANET’in önceki genel müdürü olan Kepez Belediye Başkanı Mesut Kocagöz de tutuklanmıştı.
Kocagöz, ifadesinde kendisine yönelik suçlamaları reddederek, “kazadan önce yapılan ağır bakım ve yıllık bakımlarla ilgili hiçbir bilgim bulunmamaktadır. Benim herhangi bir sorumluluğum var ise benim haricimde 4 kişi daha bulunmaktadır. Tek sorumlu benmişim gibi gösterildi. Ben bilgi alınacak diye adliyeye gelmiştim” dedi.
CHP yönetimi, İl Başkanlığı ve partililer tarafından protesto edilen Kocagöz’ün tutuklanmasının siyasi bir karar olduğu savunuldu.
‘Başkan kontenjanı geç bildirmiş’
Ancak Kepez Belediye Başkan adayı olmak için 28 Ekim’de ANET’ten istifa eden Mesut Kocagöz’ün şirketteki yönetici kaydının düşürülmesi 19 Şubat’ta gerçekleşiyor. Kocagöz, ifadesinde gün belirtmeden ticari sicil kaydının Şubat 2024’te sicilden düştüğünü ifade ediyor. Bunun gerekçesinin de Büyükşehir Belediye Başkanı tarafından ANET A.Ş’de eksilen bir kişilik kontenjanın geç bildirilmesi olduğunu savunuyor.
Kocagöz’ün yöneticiliği 19 Şubat’ta düşürülüyor
Ticari Sicil Gazetesi kayıtlarına göre Mesut Kocagöz’ün ANET A.Ş’deki Yönetim Kurulu Üyeliği ve Genel Müdür olarak görevi 19 Şubat 2024 tarihinde sona eriyor. Kazanın ardından yürütülen soruşturma kapsamında alınan ifadelerde, teleferikte son bakımın 19 Şubat-4 Mart 2024 tarihleri arasında yapıldığı belirtiliyor. Bir başka deyişle resmi olarak ANET’teki kaydı 19 Şubat’ta düşürülen Kocagöz’ün sorumluluğunun kayıt üzerinde sürdüğü görülüyor.
Teknik ihmallerin yanında idari aksamalar da var
ANET yönetiminin zamanında toplanıp gereğini yapmaması, Kocagöz’ün deyimiyle Büyükşehir Belediye Başkanı’nın kontenjanı geç bildirmesi ve benzeri nedenler, kazaya neden olan teknik ihmaller yanında idari işleyiş yönünden de aksamaların olduğuna işaret ediyor.
Ahmet Buğra Samsunlu’nun görevine de bugün son verildi
17 Nisan 2024 tarihi itibariyle de ANET yönetimi toplanarak gözaltına alınan Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Buğra Samsunlu’nun görevine son verdi. Aynı gün Ticari Sicil Gazetesi’nde yayımlanan görev değişikliği ile Samsunlu’nun görevi sona ererken Edip Kemal Bahadır 29 Mart 2025 tarihine kadar Yönetim Kurulu Başkanı olarak atandı.
Kocagöz’ün halkla ilişkiler personeli gibi
Mesut Kocagöz’ün 2019’da ANET’e Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür olarak atanmasının ardından Ahmet Buğra Samsunlu’nun da Temmuz 2019’da şirket yönetim kuruluna alındığı ve işletme müdürü olarak atandığı görülüyor. Ahmet Buğra Samsunlu’nun kendi adıyla açtığı twitter hesabında, adeta Mesut Kocagöz’ün halkla ilişkiler görevlisi ya da iletişim danışmanı gibi hareket etmesi dikkat çekiyor.
Beş yılda 500’e yakın Kocagöz tweeti paylaşılmış
Buğra Samsunlu adına Şubat 2018’de açıldığı anlaşılan twitter hesabında, 10 Aralık 2023 tarihine kadar yapılan 491 paylaşımın tamamı Mesut Kocagöz’ün yaptığı paylaşımların yeniden gönderilmesinden ibaret. Az sayıda büyükşehir belediyesinin ya da başkan Böcek’in paylaşımları var.
Belediye şirketlerine atamalar her dönem tartışma konusu
ANET, Antalya Entegre Et Sanayi ve Tic. A.Ş adıyla Mart 1995’te kuruldu. Dönemin belediye başkanı Hasan Subaşı şirketin ilk yetkili temsilcisiydi. Belediye iştiraklerine yönelik atamalar her dönemde tartışma konusu oldu. Geçtiğimiz yıl Başkan Danışmanı Cem Oğuz’un birden fazla belediye şirketinin yönetiminde yer alması Sayıştay raporlarına da konu olmuş, kamuoyunun gündeminde tartışılmıştı.
Şirketlerde parti ayrımı gözetmeksizin ahbap-çavuş ilişkileri
ANET’in mevcut yönetimindeki bazı isimlerin de hem Başkan Muhittin Böcek’in hem de Mesut Kocagöz’ün seçim kampanyaları sürecinde yerel basında övgü dolu yazılar kaleme alması dikkati çekmişti. Belediye şirketlerinin dost, ahbap ve yakınlarla doldurulması siyasi parti ayrımı gözetmeksizin Türkiye’de yerel siyasetin bir gerçeği.
Teleferik kazasından ders alınır mı?
Antalya’daki teleferik kazasında bir cıvata, bu acı gerçekle bir kez daha yüzleşmemizi sağladı. Umarım bu yaşananlardan ders alınır ve uzmanlık gerektiren işlerde işin ehline emanet edilmesine neden olur. Siyaset yapanlar bu konuda çok uyanık ve becerikli olabilirler ancak teknik uzmanlık ve liyakat gerektiren işleri de hakkıyla yapabilene teslim etmek siyasetin de üstünde bir gerçeklik. Sonuçta işin ucunda can var.
Kocagöz’ün tutuklanma gerekçesi CHP’nin Kepez’i kazanması mı?
Teleferik kazasının ardından yaşanan bir başka tartışma da Mesut Kocagöz’ün tutuklanması oldu. Bu tutuklamanın siyasi olduğunu düşünmek için birçok neden var ortada. Ülkedeki benzer örneklerde yargının bu kadar hızlı davranmaması doğal olarak ve haklı biçimde sorgulanıyor. Ancak konunun “CHP’nin 30 yıl sonra Kepez’i kazanmasından kaynaklandığı” görüşü eksik yanlar içeriyor.
AKP’li belediyede 10 yıl başkan yardımcılığı 5 yıl meclis üyeliği
Mesut Kocagöz, 2004-1014 arasında AKP’li Kepez Belediyesi’nin Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. 2014-2019 döneminde de hem Kepez Belediyesi’nin hem de Büyükşehir’in AKP’li Meclis Üyesi görevini sürdürdü. Bu arada yine AKP saflarındayken ANET’te Yönetim Kurulu Başkanlığı ve müdürlük yaptı. Teleferik 2017’de Menderes Türel döneminde hizmete girdiğinde Mesut Kocagöz de aynı yılın Ağustos ayında ANET’in başına getiriliyor. Kasım 2018’de de bu görevi sona eren Kocagöz, 2019’da dönemin Büyükşehir Belediye Başkanı Menderes Türel tarafından tüm görevlerinden uzaklaştırılıyor. O dönem yerel basına yansıyan iddialara göre Kocagöz’ün görevden uzaklaştırılmasında, başka siyasi partilerle yaptığı etik dışı görüşmeler var.
Kocagöz’ün adı yerel siyasetin hep gündeminde
2019’da CHP’den Meclis Üyesi seçilen Mesut Kocagöz, Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek tarafından ASAT’ın başına getirilmişti. Kocagöz’ün, 31 Mart yerel seçimleri öncesinde henüz adaylar netleşmemişken Özgür Özel’in genel başkan seçilmesiyle “Böcek gitti, Ümit gelir gibi” şeklinde bir Whatsapp grubunda mesaj atması, ardından ise mesajı hemen silmesi de tartışma yaratmıştı. CHP’nin Antalya Büyükşehir Belediye Başkan adayının kim olacağı yönündeki tartışmaların sürdüğü bir dönemde partililerin olduğu grupta bu mesajı paylaşan Kocagöz, sonrasında da “şakaydı, emoji koymayı unutmuşum” açıklaması yapmıştı. Ancak Kocagöz’ün bu tavrı günlerce tartışıldı.
Başkanlık koltuğuna CHP rüzgârıyla oturmayı başardı
Özetlemek gerekirse Kocagöz 2004 yılından buyana Kepez Belediyesi’nde. Bu sürenin 15 yılı AKP çatısı altında, 10 yılı başkan yardımcılığı yaparak geçmiş. Bir başka deyişle Kocagöz, AKP’nin yıprandığı bir dönemde CHP ile yakalanan rüzgârı arkasına alarak bu kez de Kepez Belediye Başkanlığı koltuğuna oturmayı başardı. Bir başka deyişle, Kocagöz CHP ile Kepez’i kazandı. Göreve gelir gelmez yaşanan kazanın ardından sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle tutuklanan Kocagöz’ün başkanlık süreci, yargının önümüzdeki günlerde vereceği karara bağlı. Genel Başkan Özgür Özel’in de vurguladığı gibi sorumluluğu olan kim varsa gözünün yaşına elbette bakılmamalı. Ancak ne peşinen aklama, ne de peşinen karalama yapılması sağduyulu bir yol değil. Başta CHP genel merkez yöneticileri olmak üzere Büyükşehir yönetimi teleferik kazasından ders çıkarıp önümüzdeki 5 yıllık süreçte kazanılan belediyelerde “değişimin” ve liyakatli yönetim anlayışının farkını ortaya koymalı. AKP’nin yaptığı hataların çok daha kötülerini yaparlarsa bir sonraki seçimde seçmenin duvarına toslamak kaçınılmaz olacak.