Kamboçya olağanüstü hale hazırlanıyor

Kamboçya Parlamentosu Cuma günü olağanüstü hal ilanını kolaylaştıracak bir yasa kabul etti. Başbakan Hun Sen salgınla mücadele için olağanüstü hal ilan edebileceğini belirtmişti.

Dış Haberler

Kamboçya Parlamentosu tarafından kabul edilen yasa, hükümetin acil bir durumda iletişimi takip etmesini, basın ve sosyal medya üzerinde kontrol kurmasını, halk arasında korku ve kargaşa yaratabilecek veya ulusal güvenliğe zarar verebilecek bilgilerin dağıtımını yasaklamasını ya da sınırlamasını öngörüyor.

Kamboçya Adalet Bakanı Chin Malin, ‘‘Bu yasanın çıkarılma amacı Kamboçya’ya özgü değil, diğer demokratik ülkelerde de bu yasa zaten var’’ diyerek yasanın, kamu düzenini ve güvenliğini, halkın çıkarlarını, yaşamları, sağlığı, mülkiyeti ve çevreyi korumak amacıyla çıkarıldığını belirtti.

Sağlık Bakanı ise ülkedeki toplam vaka sayısını 119 olarak açıkladı.

Başbakan Hun Sen, başlangıçta salgının yarattığı tehdide kuşkuyla yaklaşsa da, vaka sayısının artma eğilimine girmesiyle birlikte, restoran, bar ve kumarhanelerin kapatılması kararı alınmış, yabancılara verilecek vizelere de sınırlama getirmişti. Hun Sen salgının yayılmasını engellemek üzere olağanüstü yetkilere ihtiyaç duyabileceğini belirtmişti.

Parlamento tarafından kabul edilen yasaya göre, yetkilileri engelleyerek ya da hükümet tarafından alınan önlemlere uymayarak kargaşaya neden olan ya da ulusal güvenliğe zarar veren kişiler 10 yıla kadar hapisle cezalandırılabilecek.