Fransız Ordusu Mali’de ilerliyor

Fransa Dışişleri bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Pazar günü yaptığı “Mali’de kontrolün tümüyle ele geçirilmesi” yönündeki açıklamasının ardından Fransız Ordusu’nun ilerleyişi sürüyor.

Kuzey bölgelerini El Kaide bağlantılı grupların kontrol ettiği Mali'de geçtiğimiz Çarşamba günü başlatılan kara harekatını Nijerya, Togo ve Benin’den gelen destek kuvvetleri ve Mali güvenlik güçleriyle birlikte yürüten Fransız ordusunun ilerleyişi sürüyor. Fransız birlikleri Pazartesi sabah Dibali ve Duentza kasabalarında kontrolü ele geçirmiş bulunuyor. Russia Today'in konuyla ilgili haberinde Fransız birliklerinin direnişle karşılaşmadığı, İslamcı militanların ise ülkenin kuzeyinde bulunan Kidal Dağları bölgesine çekildikleri belirtiliyor.

Fransız ordusunun yönettiği harekat, Fransa Dışişleri bakanı Jean-Yves Le Drian’ın Pazar günü yaptığı, “operasyonlar Mali’de kontrol tümüyle ele geçirilene kadar durmayacaktır” açıklaması üzerine yoğunluk kazandı.

Mali’ye yönelik harekat, ülkenin kuzey bölgelerinde El Kaide’ye bağlı grupların kontrolü ele geçirmesi üzerine, Mali hükümetinin Fransa’dan yardım istemesiyle başlamıştı. Fransa, eski sömürgesi olan Mali’ye düzenlediği askeri operasyonu uluslararası hukuk ve meşruiyet açısından, Mali’nin yardım çağrısı ve “terörizmle savaş” söylemine dayandırıyor. Nitekim AB ülkeleri ve ABD’nin ardından Rusya da, Fransa’nın düzenlediği operasyonun uluslararası hukuka uygun olduğunu ilan etmişti.

Mali’ye “radikal İslamcılarla savaşmak” gerekçesiyle asker gönderen Fransa’nın, Libya ve Suriye’de El Kaide bağlantılı gruplara destek verdiği biliniyor. Öte yandan Fransa’nın yürüttüğü harekatın asıl amacının, ülkedeki uranyum ve altın yataklarını güvenceye almak olduğu yönünde yorumlar mevcut.

(soL-Dış Haberler)