Fransa'nın Mali'ye saldırısında 4'üncü güne girildi

Fransa'nın Mali'nin kuzeyindeki radikal İslamcı gruplarla mücadele adı altında düzenlediği saldırılarda 4'üncü güne girilirken, El Kaide bağlantılı İslamcı militanların da karşı saldırıya geçtiği bildirildi.

Fransa'nın geçtiğimiz Cuma günü Batı Afrika ülkesi Mali'ye dönük başlattığı askeri müdahalede 4'üncü güne girilirken, ülkenin kuzeyini kontrolü altında bulunduran El Kaide bağlantılı İslamcı militanların da karşı saldırıya geçtiği bildirildi.

Ülkenin kuzeyindeki Konna, Gao, Douentza, Nambala ve Lere kentlerine hava saldırısı düzenleyen Fransa'nın, Mali'nin başkenti Bamako ile 500 kilometre kuzeyindeki Mopti kenti arasında yaklaşık 500 kişilik bir birliği bulunuyor.

Fransa Savunma Bakanı Jean-Yves Le Drian dün yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı François Hollande'nin “Fransa, Mali ve Avrupa'nın güvenliğini tehdit eden teröristlerin etkisiz hale getirilmesi konusunda oldukça kararlı” olduğunu söylerken, İslamcı grupların ülkenin başkenti Bamako'yu ele geçirmesinin önlendiğini ifade etti. Öte yandan karşı saldırıya geçen İslamcı güçlerin de Mali'ye 350 km uzaklıktaki Diably kentinde hükümet güçlerine üstünlük sağladığı ve kenti ele geçirdiği bildirildi.

Üç gündür ülkenin kuzeyine düzenlenen hava saldırılarında, yaklaşık 100 kişinin öldüğü bildirilirken sivil can kaybının ise 3'ü çocuk olmak üzere en az 10 kişi olduğu belirtiliyor.

“Fransa cehennemin kapısını açtı”
Gao'nın kuzeyinde şeriat ilan eden Batı Afrika'nın Birliği ve Cihad Hareketi'nin (MUJVA) sözcüsü Oumar Ould Hamaha, Fransa'nın Mali'ye düzenlediği saldırılarla ilgili olarak Europe 1 radyosuna yaptığı açıklamada, “Fransa cehennemin kapılarını açtı” derken Fransa'nın Irak, Afganistan ya da Somali'de olduğundan çok daha tehlikeli bir tuzağa düştüğünü kaydetti.

"Demorkasi" için mi, uranyum için mi?
Fransa'nın eski sömürgesi Mali zengin uranyum yataklarına sahip ve aynı zamanda Afrika’nın en büyük üçüncü altın üreticisi konumunda. Mali hükümeti ülkenin kuzeyindeki İslamcı gruplardan kurtulmak için dış müdahale çağrısında bulunmuş olsa da, Fransa'nın Mali'ye dönük saldırılarının arkasındaki asıl sebebin ülkenin zengin uranyum yatakları olduğu biliniyor. Fransa dünya genelinde nükleer enerjiye bağımlılıkta birinci sırada geliyor. 59 nükleer santralin bulunduğu ülkede, elektrik ihtiyacının yaklaşık yüzde 80'i bu santrallerden sağlanıyor.

ABD: “Yardıma hazırız”
ABD Savunma Bakanı Leon Panetta dün yaptığı açıklamada, Fransa'nın Mali'ye müdahalesini desteklediklerini belirtirken, ABD'nin Fransa'yı hem lojistik hem de istihbarat konularında desteklemeye hazır olduklarını ifade etti.

Fransa Dışişleri Bakanı Laurent Fabius 13 Ocak'ta yaptığı açıklamada, ABD, İngiltere, Danimarka olmak üzere birçok Avrpa ülkesinin kendilerini desteklediğini açıklamıştı.
Öte yandan ABD geçtiğimiz Aralık ayı sonunda radikal unsurlarla mücadele" adı altında 35 Afrika ülkesine yaklaşık 3500 asker göndereceğini açıklamıştı.

NATO “memnun”
NATO, Fransa'nın Mali'ye dönük yürüttüğü askeri operasyonlardan memnun olduğunu ancak Fransa'dan yardım talebi gelmediğini açıkladı.

NATO sözcüsü Oana Lungescu yaptığı açıklamada, "Mali'deki durumla ilgili NATO içinden herhangi bir talep olmadı. Tabii ki hepimiz Mali'de bulunan terörist organizasyonların oluşturabilecekleri tehditler konusunda endişeliyiz. Bundan dolayı da BM Güvenlik Konseyi kararlarının uygulanması için uluslararası toplumun ve Fransa'nın girişimlerini memnuniyetle karşılıyoruz” dedi.

Rusya: “Saldırı Uluslararası hukuka uygun”
Rusya BM elçisi Vitaly Churkin ise, Fransa'nın düzenlediği operasyonlar konusunda kendilerini bilgilendirdiklerini ve bu konuda herhangi bir itirazlarının olmadığını açıkladı.
Churkin açıklamasında, “Bütün olarak bakıldığında, Fransa'nın operasyonları uluslararası hukuka uygun çünkü askeri müdahale Mali yönetiminin çağrısı üzerine gerçekleşmiştir” ifadelerini kullandı.

Avrupa Birliği de Mali ordusunun eğitimi ve Bamako hükümetine doğrudan destek sağlama girişimlerinin hızlandırılması için bu hafta dışişleri bakanlarıyla olağanüstü bir toplantı düzenleyeceğini duyurdu.

(soL- Dış Haberler)