Kıbrıs’ta kadınlar “ortak” barış için eylemde

Kıbrıslı Türk ve Kıbrıslı Rum kadınların ortak örgütü Sınırı Aşan Eller Derneği, 27 Şubat Cumartesi günü, bölünmüş şehir Lefkoşa’nın Rum tarafındaki Ledra caddesinde “Barış gelene kadar sakla!” adıyla bir eylem düzenledi.

Etkinlik, Kıbrıs’taki barış mücadelesine katkı verebilmek amacıyla, 1974 yılında Türkiye’nin Kıbırs müdahalesi sırasında eşi kaybolan ve ağlarken Kıbrıslı Rum arkadaşı Maria’nın gözyaşlarını silmesi için kendisine verdiği mendili saklayan Leyla Kıralp’ın hikâyesinden esinlenilerek düzenlendi. Lefkoşa Rum Belediyesine ait “Barış Odası”nda Kıbrıslı Türk ve Rum kadınlar barış gelene kadar saklamak sözüyle birbirlerine küçük armağanlar verdi. Etkinlikte ayrıca Kıbrıslı Türk ve Rum yazarların kitaplarının ve Leyla Kıralp’ın hikayesini anlattığı ve her iki dilde de basılmış, Paylaştığımız Islak ve Beyaz Mendil isimli kitabın satışı yapıldı.

Çeşitli sanat etkinlikleriyle süren günde seslendirilen “Barış gelene kadar sakla” şarkısı, Kıbrıslı kadınların ortak çağrısını seslendirmiş oldu:
“...
Büyükannem aynı rüyaya sahipti
Sonra annem de
O günden önce ölürsek
Kızına bırak
Ve söyle ona saklasın
barış gelene kadar

Artık silah olmasın
Artık yalan olmasın
...

(soL-Kadın)