Zenginler istedi, çadırlar yıkıldı: 'Roman yurttaşların koşulları zaten çok kötüydü...'

İzmir Çeşme’de Roman yurttaşların yaşadığı çadırlar, bölgede yaşayan zenginlerin şikayeti sonrası kaymakamlık ve belediye eliyle yıkıldı. Salgın günlerinde zaten su ve elektriksiz yaşamaya çalışan yurttaşların çadırlarının yıkılması büyük tepki çekince geri adım sinyali de geldi.

Haber Merkezi

İzmir Çeşme’de Alaçatı Mahallesi’ndeki bir bölgede kurdukları çadırda yaşayan yaklaşık 300 yurttaş, kaymakamlık ve belediye eliyle yapılan yıkım sonrası yerlerinden edildi. Salgın günlerinde zaten oldukça zor koşullarda yaşayan Romanların bir de çadırlarının kepçelerle yıkılması tepkileri de beraberinde getirdi.

İzmir’de Roman yurttaşların durumuna ilişkin çalışmalar yapan Roman Toplumu Gençlik Eğitim ve Kalkınma Derneği Başkanı Emin Karameşe, yaşanalara ilişkin soL’a açıklamalarda bulundu.

'Ne su ne de elektrikleri vardı, 'görüntü kirliliği' dediler, yıktılar'

Bölgede 300’e yakın Roman yurttaşın zaten oldukça zor koşullarda yaşam mücadelesi verdiğini aktaran Karameşe, “Salgın günlerinde zaten büyük sıkıntılar yaşanıyordu. Hem elektrik hem de suya erişimleri yoktu. Çalışmalarımız sonrası bölgeye bir su tankı konulmuştu. Ancak bölgede zenginlerin ‘görüntü kirliliği’ bahanesiyle yaptıkları şikayet sonrası kaymakamlık ve belediyenin kararı sonrası bölgedeki çadırlar yıkıldı. Zaten zor olan koşullar iyice kötüleşti” dedi.

Yurttaşlardan tepki

'Millet açlığından ölecek, bizi bir yere sığdıramadınız...'

'Hiçbir açıklama yapmadılar'

Hiçbir proje üretilmeden, hiçbir yer gösterilmeden atılan bu adımın yanlış olduğunu belirten Karameşe, oluşan kamuoyu tepkisi ve devreye giren milletvekilleri sonrası geri adım atılacağına ilişkin kendilerine bir bilgi ulaştığını, bir çözüm bulunması ihtimali olduğunu dile getirdi.

'Koşulların düzeltilmesini beklerken'

Yıkım sonrası yurttaşların zaten zor olan koşullarının daha da kötüleşmesi nedeniyle hızlı adımlar attıklarını, geçici bir çözüm için uğraştıklarını aktaran Karameşe, “Bu koşulların düzeltilmesi için Bakanlık nezdinde girişimler yapmıştık. Buradaki Romanlar için prefabrik ya da betonarme konutlar yapılması için çalışmalar yapıyorduk. Bu girişimler sürerken bu yıkım haberi geldi. Zaten var olan koşullar çok kötüyken, bir nebze iyileşme için çabalarken yaşananlar kötü oldu” ifadesini kullandı.