Sağlık emekçilerini hedef alanlar görevlerini yapmadı: Zonguldak’ta ölümler göz göre gelmiş…

Salgın kaynaklı ölüm oranının en yüksek olduğu Zonguldak'ta geçtiğimiz yıl hazırlanan rapora rağmen alınmayan önlemler, ölümlerin adeta göz göre göre gelmesine neden oldu. Tablo böyleyken salgına karşı etkili önlem alması gerekenler bir de "bize yük oldular" diye sağlıkçıları hedef aldı. Kentteki tabloyu Halk Sağlığı Bilimi Uzmanı Doktor Atınç Kayınova ile konuştuk.

Ali Ufuk Arikan

Zonguldak Valisi Erdoğan Bektaş'ın kentte görev yapan sağlık emekçilerine yönelik, ”Sağlıkçıları ücretsiz misafir ettik, yemeklerinden ücret de almadık ama kendilerine virüs bulaştırdılar ve bize büyük yük oldular” sözleri tepki çekmeye devam ediyor.

Bu sözlerin ardından polisevinde kalan sağlık emekçilerinin bir bölümü önceki gün burayı terk ederken, Vali Bektaş’ın söylediğinin aksine sağlıkçılara "ekmek" de sağlanmadığı ortaya çıktı.

Öte yandan Valinin hedef aldığı konukevlerindeki sağlıkçılar arasında tek bir vaka da görülmediği öğrenildi.

Bu tablonun yanında salgın kaynaklı ölümlerin en yüksek olduğu kent olan Zonguldak için geçtiğimiz yıl hazırlanan pandemi raporunda, kentte kronik rahatsızlığı bulunanların fazlalığına dikkat çekildiği de ortaya çıktı. Yani kentte meydana gelen ölümler rapora rağmen zamanında önlem alınmaması nedeniyle göz göre gelmiş.

Destek olunması gerekirken hedef oldular

Salgın kaynaklı ölüm oranlarının en yüksek olduğu kent olan Zonguldak’taki tabloyu ve Valinin sağlıkçıları hedef alan sözlerini CHP Zonguldak Belediye Meclis Üyesi ve Halk Sağlığı Bilimi Uzmanı Doktor Atınç Kayınova ile konuştuk.

Kayınova, sağlık emekçilerinin bu sözlerle hedef alınmasının çok yanlış olduğuna işaret ederken, kamunun sağlık emekçilerine destek olması gerekirken, bir de hedef tahtasına oturtmasının anlaşılır olmadığını aktardı.

Konukevlerinde kalan tek bir sağlık emekçisinde vaka tespiti yok

Valinin açıklaması sonrası bu tarz lojmanlarda konaklayan sağlık emekçilerine yönelik bir inceleme yaptığını aktaran Kayınova, söylenenin aksine bu tür konukevlerinde kalan sağlıkçılar arasında tek bir vaka bile görülmediğine işaret etti.

Bunun da ötesinde burada kalan sağlık emekçilerinde valinin dediği gibi vaka görülmesinin nedeninin birçok farklı olaydan kaynaklanabileceği belirten Kayınova, her şeyden öte sağlık emekçilerinin en ön safta, herkesin kaçtığı salgınla mücadelede bu tip vakalara yakalanabileceğini söyledi.

Yemek verdikleri de doğru değil…

“Hastanede sürekli birlikte çalışan, sürekli mecburi temas içinde olan sağlık emekçilerinin sağlığının gerçekten düşünülüyorsa bu süreçte ciddi bir baskı altında ve risk altında çalışan sağlık emekçilerine psikososyal destek sağlanmalı, bunlar planlanmalı” diyen Kayınova, “Bunun aksine son süreçte bir de sağlık emekçileri hedef alınmış oldu. Ekmeğini biz verdik gibi açıklamalar gerçekten talihsizlik. Üstelik sağlık emekçilerine sağlanan sadece konaklama, tüm yemek ihtiyaçları Başhekimlik planlaması dahilinde hastanelerin iaşeleri üzerinden karşılanıyor” dedi.

Bir kısmı ayrıldı, bir kısmı kalmaya devam ediyor

Son yaşanan konuşmadan dolayı hedef alınan sağlık emekçilerinin bir bölümünün önceki gün polisevinden ayrıldığı bilgisini doğrulayan Kayınova, bir kısım sağlıkçının orada kalmaya devam ettiğini, ayrılanların da açıklama nedeniyle hedef oldukları için böyle bir tercihte bulunmak zorunda kaldığını ifade etti.

Sağlık emekçilerinin keyiflerinden dolayı konukevlerinde kalmadığının altını çizen Kayınova, “Bunun tek nedeni aileleri, çevreleri ve halkın sağlığını korumak. Bu nedenle bunca baskı altında bir de ailelerinden ayrılmak zorunda kalan bu sağlık emekçilerine daha fazla destek gerekirken, bir de hedef olmaları son derece üzücü” diye konuştu.

Zonguldak’ın koronavirüs ölüm oranlarında ilk sırada olması konusunda da değerlendirmede bulunan Halk Sağlığı Bilimi Uzmanı Doktor Atınç Kayınova, tablonun büyük bir plansızlık ve liyakat eksikliğinin sonucu olduğunu söyledi.

Ölümleri beklemeye gerek yoktu, 2019'da hazırlanan rapor vardı

İşyeri Hekimleri Derneği Başkanı da olan ve kentteki meslek hastalıkları üzerine de çalışmalarıyla bilinen Kayınova, madenler dolayısıyla yaşanan meslek hastalıkları ve kentin hava kirliliği konusunda yıllarca birçok uyarıda bulunduklarını ancak bunların ciddiye alınmadığını dile getirdi.

Salgın sonrası Zonguldak’taki ölüm oranlarının Türkiye’de ilk sırada çıkması sonrası alınan karantina kararlarına işaret eden Kayınova, “Zonguldak için önlem almanın gereliliği zaten yıllar öncesinden belliydi. Bu ölümlerin yaşanmasına gerek yoktu. Üstelik 2019 Eylül ayındaki pandemi raporunda kentteki kronik rahatsızlıklara dikkat çekilmiş, özellikle akciğer, kanser ve koah hastalıklarına yakalanan binlerce kişi olduğu ifade edilmişti. Bu raporu okumak, önlem için harekete geçmek için liyakatli kadrolara, bu raporu okumayı bilen görevlilere ihtiyaç var. Bu yapılmayınca bu tablo yaşanmış oldu” ifadesini kullandı.

Haber
Yavuz Karamahmutoğlu