Korona günleri fırsatçılığı bu kez de Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde

Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla TOKİ tarafından Hacıbayram Mahallesi'nde acele kamulaştırma yapıldı. Mimarlar Odası Ankara Şubesi 'Yeni acele kamulaştırma kararı Ulus’u yok etme planıdır' dedi.

HABER MERKEZİ

Ankara'nın Ulus tarihi kent merkezindeki Hacıbayram Mahallesi'nde bugün Resmi Gazete'de yayımlanan Cumhurbaşkanlığı kararıyla Toplu Konut İdaresi (TOKİ) tarafından acele kamulaştırma yapıldı.

Mimarlar Odası Ankara Şubesi, iktidarın koronavirüs gölgesinde fırsatçılığa devam ettiğini belirterek "Yeni acele kamulaştırma kararı Ulus’u yok etme planıdır" uyarısında bulundu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan, "Covid 19 mücadelesi devam ederken, ardı ardına gelen kentsel mekana müdahale, Güvenpark, Saraçoğlu mahallesi, THK yangın söndürme uçakların satılması, Salda Gölü, Kanal İstanbul ihalesi ve şimdi de Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde" dedi.

'Yeni bir talan projesinin adımları, yargıya taşıyacağız'

TOKİ tarafından acele kamulaştırma yapılmasının anayasal olarak hak arama mücadelesinin eşitsiz koşullarda ihlal edilmesi anlamına geldiğini vurgulayan Candan, "Mahkemeler rölantide iken, herkes evde kalırken, bu korona fırsatçılığı kabul edilemez bir durumdur. Ulus Tarihi Kent Merkezi’nde, İller Bankası’nın yıkılarak, Hergelen Meydanı’nın yok edilmesi  ve Yahudi Mahallesi’nin hemen dibindeki alanda acele kamulaştırma yapılması yeni bir talan projesinin adımlarıdır. Acele kamulaştırma kararını yargıya taşıyacağız” dedi.

'Pandemi günlerinde Ulus'u yok etme planı'

Daha önce de Hacıbayram Mahallesi’nde yurt yapma bahanesiyle acele kamulaştırma yapıldığını ve alanda riskli alan kararı alındığını hatırlatan Candan, "Riskli alan afet yasası dediğimiz 6306 sayılı kanun uyarınca üzerindeki yapı ve veya afet riski nedeniyle belirlenen alandır. Ama acele kamulaştırma kanunu uyarınca yurt savunması ihtiyacına veya aceleliğince cumhurbaşkanınca karar alınacak hallerde veya özel kanunlarda gösterilen olağanüstü durumlarda yapılır. Bu alanda riskli alan kararı ile hızlı yıkım yapabilecekler acele kamulaştırma kararı da mülkiyet sahibinden kamuya mülkiyetlerin el değiştirmesine imkan verecek. Bu insanların canıyla uğraştığı pandemi günlerinde hızlıca Ulus’u yok etme planıdır’’ diye konuştu.

'Yangından mal kaçırma kararı'

Candan sözlerine şöyle devam etti:

‘’Cumhuriyet’in simge değeri Ulus hepimize ait bir değerdir. Kuruluşun ve kurtuluşun mekanıdır. Ulus, Anadolu’da kurulmuş onlarca uygarlığın katman katman şekillendiği ortak kültürel mekandır. Ulus’ta her taşın altından bir tarih fışkırıyor, riskli alan ilan ederek, acele kamulaştırma yaparak Ulus’un sorunlarını çözemezsiniz. Ulus’un, değerini ortaya çıkartan Koruma Amaçlı İmar Planına İhtiyacı var. Ulus’un bütününe ilişkin değerlendirmeler yapılması gerekirken, böl parçala yok et mantığıyla bu tarihsel alana müdahale edilemez. Ulus’ta ne acele kamulaştırılacak ne de riskli alan edilecek bir  durum yok! Bu acele kamulaştırma kararı, acele yangından mal kaçırma  kararıdır. Ulus için ortak akıla ihtiyaç var. Ama önce pandemi sürecinde bir durun.”