Evde serbest kapı önünde yasak!: 7 kişi kaldıkları bir odalık evin önünde polis tarafından darp edildi

İstanbul Feriköy Mahallesi’nde tek odalı bir evde yaşayan aile, kapının önünde oturdukları gerekçesiyle polis şiddetine uğradı. Aile oturdukları yerin evin bahçesi olduğunu, 7 kişi bir odada kaldıklarını söylese de önce şiddete, sonra da para cezasına maruz kaldı.

Serhat Yılmaz

İstanbul Feriköy Mahallesi’nde polis, tek odalı bir evde yaşayan aileye "sokağa çıkma yasağını" ihlal ettikleri iddiasıyla şiddet uyguladı.

19 Nisan Pazar günü gerçekleşen olayda sokakta oturmak zorunda kalan yurttaşları polis eve girmeleri yönünde uyardı.

Yurttaşlar, oturdukları yerin evlerinin bahçeleri olduğunu söyledi. Çıkan tartışmanın ardından polis ekipleri evde yaşayan bir genci darp ederek gözaltına almaya çalıştı.

Tepki üzerine mahalledeki diğer yurttaşlar ve yaşlı yurttaş da şiddete maruz kaldı.

Üç polis birden saldırdı

Gözaltına alınan yurttaşın babası, olay günü yaşadıklarını soL’a anlattı:

"Feriköy Mahallesi’nde oturuyoruz. Biz bir gecekonduda oturuyoruz. Gecekondu dört metrekare ya var ya yok. 7-8 kişi bir odada yaşayan bir aileyiz. Bu yüzden camın önüne çıkıyoruz. Aramızda da bir karşı kaldırım var, oğlum orada oturuyor. Ben kızımla torunumla oturuyorum. Polisler geçti, dediler ki sosyal mesafeyi koruyun. Oğlum da durumu anlattı. Evde bu kadar kalabalık kalamıyoruz, 'dışarıda çayımızı sigaramızı içiyoruz' dedi. Sonra bir tartışma oldu. Polis çekti el frenini aldı çocuğu. Üç polis paramparça ettiler kıyafetini çocuğun. Bizim yanımızda, annesinin babasının yanında yerlere yatırdılar. Çocuğun ayağına tekme attılar."

"Karakolda kameraların çekmediği yerde tokatladılar"

Oğlunun gözaltına alındıktan sonra kameraların görmediği bir yerde polislerin saldırısına uğradığını da aktaran yurttaş, ‘’Ben gittim dedim ki, ‘Onlar genç, ben onlar adına senden özür diliyorum.' Polis arabadan indi, 'Ben seni alacağım lan' diye bağırdı. Aşağıda iki tane polis oturuyor. Onlar çıktılar, elleri arkasında seyrettiler, hiçbir şey demediler. Kaç yaşında adamım, bana da vurdular. Sanki terörden mi almış, yasak varsa yazarsın cezasını yollarsın. Karakola alıp, kameranın görmediği yerde tokatlamalar ne oluyor? Çocuğun kafası kocaman şişmiş, biri silahına davranıyor. Bunlar insanın gururuna dokunuyor. Karımın gözünün önünde benim gözümün önünde dövüyorlar, tekmeliyorlar, arabaya vuruyorlar. Bu mu yani devletin polisi?" dedi.

"Uyuşturucu kullananlara hiçbir şey yapmıyorlar"

Gözaltına alınan gencin babası yaşadıkları mahallede uyuşturucuya karşı hiçbir şey yapılmadığını ama kapının önünde diye çocuğunun darp edildiğini söylerken, "Yukarı çıkıyorlar, park var orada. Yirmi kişi uyuşturucu kullanıyorlar, hiçbir şey yapmıyorlar. Bunları görmeden gidiyorlar. Benim çocuğum sigara bile içmeyen bir çocuk. Nasıl böyle bir şey yapıyorsunuz?" ifadesini kullandı.

Bir de ceza kesildi

Kendisi de saldırıya uğrayan baba, ‘’Olayı bizim sokaktan çok daha uzak bir sokakta yaşanmış gibi gösteriyorlar. Sanki bu çocuğu yolda yakalamışlar da yasağı çiğnemiş, öyle gösteriyorlar" dedi.

Yaşanan olayın ardından darp edilen yurttaşa 3180 TL idari ceza kesildi.