DİSK ve Türk-İş'e bağlı işçiler, AKP'nin kıdem tazminatını fona dönüştürme girişimi karşısında kent merkezlerinde ve tüm işyerlerinde eylem yaptı.
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Kıdem tazminatı hakkımızı gasp etmeyi aklınızdan bile geçirmeyin" dedi. Arzu Çerkezoğlu, "Günlerdir söylüyoruz, kıdem tazminatı işverenin işçiye karşı sorumluluğudur. Fona devredilmesi bu hakkın gasp edilmesidir. Daha önce de bu gündeme getirildi ama Türkiye işçi sınıfı 'Kırmızı çizgimizdir, dokunamazsınız' dedi. Hakkımızı gasp etmenize izin vermeyeceğiz" diye konuştu.
İstanbul’da DİSK Başkanlar Kurulu kararını Araştırma Daire Başkanımız Nevzat Karataş okudu: Kıdem tazminatı işçilerin kırmızı çizgisidir; "kırmızı çizgi" geçilmesi mümkün olmayan bölge anlamına gelmektedir! pic.twitter.com/AYN0d5l4X9
— Genel-İş (@DiSK_Genel_is) June 29, 2020
İşçiler çok sayıda fabrikada ve işyerinde kıdem tazminatının fona devredilmek istenmesine karşı bir araya geldi.
#Direnişçi metal işçileri #eylemde... #Gebze #Cengiz Makina işçileri
— BİRLESİK METAL-İŞ (@BirlesikMetal) June 29, 2020
Geleceğimiz için #KIDEM
Çocuklarımız için #KIDEM
Iş güvencesi için #KIDEM #KidemTazminatimaDokunma pic.twitter.com/RiPftYHWxn
Türk-İş Ankara İl Temsilcisi Nihat Zengin, kıdem tazminatı ile ilgili yapılması planlanan değişiklik konusunda "Kıdem tazminatı Türkiye işçi sınıfının ve Türk-İş'in kırmızı çizgisidir. Bugün çalışanlar ve gelecekte çalışacaklar için kıdem tazminatının mevcut haliyle korunmasını istiyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
81 ilde eş zamanlı olarak gerçekleştirdiğimiz kitlesel basın açıklamları#KidemTazminatimaDokunma pic.twitter.com/mlmooFR0py
— TÜRK-İŞ (@turkiskonf) June 29, 2020
Zengin ve beraberindeki Türk-İş üyeleri, kıdem tazminatıyla ilgili planlanan değişiklikleri protesto amacıyla 81 ilde düzenlenen etkinlikler kapsamında Türk-İş Genel Merkezi önünde toplandı.
Çalışma hayatında son günlerde sıkıntılı bir durum yaşandığı belirten Zengin, kıdem tazminatıyla ilgili değişiklik konusunda sosyal tarafların bir talebinin bulunmadığını kaydetti. Zengin, "Bu konuda sosyal taraflar arasında mutabakat da yoktur. Ekonomide mevcut sıkıntıların aşılmasının çözümü yine işçide aranıyor ve fatura işçiye kesiliyor. Kıdem tazminatı hakkımız masaya yatırılmak isteniyor. Daha esnek bir çalışma düzeni kabul ettirilmeye çalışılıyor. Bunların hiçbirini kabul etmiyoruz" diye konuştu.