Avustralya: Laboratuvar iddiasında somut kanıt yok

Avustralya istihbaratı, ABD’nin koronavirüsün Vuhan’daki bir laboratuvarda üretildiğine ilişkin iddialarını reddetti.

Dış Haberler

Avustralya istihbarat örgütleri ABD’li yetkililer tarafından koronavirüsün Vuhan’daki bir laboratuvarda üretildiğine dair sahip olduklarını iddia ettikleri iddiaları sorguluyor.

İstihbarat yetkilileri Avustralya basınına yaptıkları açıklamada, geçtiğimiz günlerde basına sızdırılan Beş Göz istihbarat anlaşması çerçevesinde hazırlanan raporun esasen basında çıkan haberlere dayandığını ve istihbarat toplanarak elde edilmiş herhangi bir malzeme içermediklerini belirtti.

The Sydney Morning Herald’ın haberine göre, istihbarat yetkilileri Avustralyanın Vuhan Viroloji Enstitüsü’nün salgının kaynağı olduğunu düşündüren herhangi bir kanıt sunamadığını doğruladılar. İstihbarat yetkilileri laboratuvar ihtimalini bütünüyle göz ardı etmeseler de, virüsün kaynağı büyük ihtimalle Huanan Deniz Ürünleri Pazarı olmayı sürdürüyor.

Avustralya Başbakanı Scott Morrison da geçtiğimiz Cuma günü, Avustralya hükümetinin elinde virüsü Vuhan’daki viroloji laboratuvarına bağlayabilecek güçlü kanıtlar olmadığını açıklamıştı. 

Morrison hükümetinde yer alan kıdemli bakanların, teorinin gündemde tutulmasının Avustralya’nın bağımsız bir soruşturma yapılması ve Çin’deki pazarlarda vahşi hayvan satışının kalıcı olarak yasaklanmasına yönelik çabalarına zarar vermesinden endişe ettikleri belirtiliyor.

Bağımsız soruşturma talebinin ardından Çin’li diplomatların ekonomik tehditleri ile karşılaşan Avustralya’nın başta ABD olmak üzere Batılı ülkeler tarafından başlatılan Çin karşıtı kampanyanın doğrudan bir parçası haline gelmemeye özen gösterdikleri görülüyor.