Almanya'nın Beyrut Büyükelçisi Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı

Almanya’nın Beyrut Büyükelçisi, Berlin’in geçtiğimiz hafta aldığı Hizbullah’ın faaliyetleri yasaklama kararı hakkında açıklama yapması için Lübnan Dışişleri Bakanlığı’na çağrıldı.

Dış Haberler

Lübnan Dişleri Bakanı Nassif Hitti, Hizbullah lideri Seyid Hasan Nasrallah’ın Pazartesi günü Almanya’yı ABD’nin baskılarına boyun eğmekle suçlamasının ardından, Almanya Büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı. 

Lübnan Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Bakan Hitti, Hizbullah’ın Lübnan’ın ana siyasi bileşenlerinden biri olduğunu ve halkın geniş bir kesimini ve parlamentonun bir parçasını temsil ettiğini teyit etti.

Reuters’ın haberine göre Nasrallah, Hizbullah’a yakın olduğu iddia edilen cami ve derneklere yapılan baskınları kınadı ve Hizbullah’ın silahlı kanadının Avrupa’da faaliyet göstermediğini belirtti. Hizbullah lideri ayrıca Lübnan hükümetinin, Almanya’daki vatandaşlarını korumakla sorumlu olduğunu söyledi.

Almanya’nın Hizbullah’a yönelik faaliyet yasağı, İran tarafından da kınanırken, İsrail diğer Avrupa Birliği ülkelerini de benzer bir adım atmaya çağırdı.

Avrupa Birliği, Hizbullah’ın silahlı kanadını terör örgütleri listesine almış olsa da, siyasi kanadını terör örgütü olarak görmüyor. Almanya aldığı kararla, Hollanda ve İngiltere’nin ardından örgütün her iki kanadını da terör örgütü listesine alan üçüncü AB üyesi oldu.