Yeni Çeltek maden işçisi sürgüne boyun eğmedi!

Soma maden katliamının meydana geldiği Eynez Ocağı'nı da işleten Soma Holding’e bağlı Gürmin şirketine ait Amasya Yeni Çeltek maden işletmesindeki işçiler, “Soma’ya sürgün” kararına boyun eğmediler. 10 gündür yerin 1200 metre altında sürdürdükleri açlık grevini sona erdiren madenciler, verilen sözlerin takipçisi olacaklarını söylediler.

 

Amasya’nın Suluova İlçesi’ndeki Yeni Çeltek madencilerinin, madenin kapatılması ve işçilerin Soma’ya taşınması dayatmasına karşı başlattığı direniş “şimdilik” sona erdi. İşçilerin üyesi olduğu Maden-İş Sendikası’yla görüşen Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü ve Çalışma Bakanlığı yetkilileri, işçilerin talebini kabul etti. Verilen söz üzerine madenciler, 10 gündür yerin 1200 metre altında sürdürdükleri açlık grevine son verdi. 

soL muhabirlerine konuşan Maden İş Sendikası Çeltek Temsilcisi Hakan Çatal, yeraltı işçiler ile Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı yetkililerinin ve Türkiye Kömür İşletmeleri Genel Müdürü'nün görüştüğünü, işçilerin yetkililere madenin devlete ait olduğunu söylediğini aktardı.

Madenin kapatılmayacağı sözünün verildiğini anlatan Çatal, yetkililerin bunu yazılı olarak iletip iletmedikleri sorusuna ise “yazılı bir taahhüt olmadığını” belirtti. Öte yandan Çatal, maden işçilerinin Soma'ya gönderilmesinin gündeme gelmediğini, madenin bir hafta içerisinde faaliyete geçeceğini söyledi.

Çatal, sendika temsilcilerinin Ankara'ya davet edildiği, Enerji Bakanı'nın yurt dışında olması nedeniyle önümüzdeki hafta görüşüleceği bilgisini verdi.

YENİ ÇELTEK'TE NE OLMUŞTU? 

Amasya'nın Merzifon ve Suluova ilçelerinde Soma Kömür İşletmeleri AŞ'ye bağlı Gürmin şirketi tarafından işletilen Yeni Çeltek Maden Ocağı'ndaki işçilerin, kuruluşun kapatılması ve Soma'da görevlendirilmelerine tepki amacıyla açlık grevi başlatmışlardı. Yerin 1200 metre altında 10 gün süren açlık grevi dün sona erdi. İşçiler, şimdi kendilerine verilen sözlerin takipçisi olacaklar. 

Komünist Parti, işçilere destek ziyaretinde bulunmuş, dayanışma duygularını iletmişlerdi.