Mısır'da sendika ve sivil toplum kuruluşları: "Yaşananların sorumlusu Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşlerdir"

Mısır'da yaşanan kanlı Çarşamba'nın ardından Başkanlık Sarayı'ndan ayrılan binlerce kişi dün 3 ayrı güzergahtan tekrar yürüyüşe geçtiler. Sendika ve sivil toplum kuruluşları da yaptıkları açıklamada yaşanan şiddetten Müslaman Kardeşler ve Mursi'yi mesul tuttu.

Çarşamba günü Mısır Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin yargısal denetimden muaf tutulmasını sağlayan kararnameyi ve İslamcıların etkisindeki Kurucu meclisten aceleyle geçirilmeye çalışılan şeriat anayasa taslağını protesto etmek amacıyla on binlerce eylemci başkanlık sarayını kuşattı.

Başkanlık sarayını kuşatan eylemciler polis müdahalesi ile karşılaşırken Çarşamba gecesi ise Mursi yanlılarının saldırısına uğradılar.

Mursi yandaşları ile İslamcı iktidarın politikalarını protesto eden muhalifler arasında çıkan şiddetli çatışmalar sabahın erken saatlerine kadar devam etti. Sağlık Bakanlığının yaptığı açıklamaya göre çıkan çatışmalarda 6 kişi yaşamını yitirirken 450’ye yakın kişi de yaralandı.

Protestocular Çarşamba gecesi yaşanan kanlı çatışmanın ardından başkanlık sarayının çevresini terk ettikten sonra dün tekrar 3 koldan yürüyüş düzenleyeceklerini açıkladılar. Binlerce protestocu güvenlik güçlerince sokaklara kurulan barikatlara rağmen yürüyüşlerine devam etti. Yerel saate göre 15.00 sıralarında protestocuların dağılmaları istendi ve sokağa çıkma yasağı ilan edildi. Daha sonra gün içinde başkanlık korumalarınca yapılan açıklama ile sokağa çıkma yasağı kaldırıldı.

Mursi yanlıları 83 muhalifi rehin aldı
Çarşamba günü yaşanan çatışmalar sırasında 83 muhalif Mursi yandaşları tarafından gözaltına alındı. Müslüman Kardeşler avukatı Abdulmaksut Anadolu Ajansı’na yaptığı açıklamada 83 "eşkiya"nın üzerinde para, kesici alet ve molotof kokteyleri ile ihvan yanlılarınca yakalandıklarını iddia etti

Abdulmaksut yaşanan çatışmalarda politikacıların ve basın mensuplarının da ilgisi olduğuna dair ellerinde ciddi kanıtlar olduğunu ileri sürerken yakalanan kişilerin siyasi liderler tarafından yönlendirildiklerini itiraf ettiklerini sözlerine ekledi.

Mursi yanlıları tarafından tutulan 83 kişi henüz polise teslim edilmiş değil. Abdulmaksut olay yeri incelemesi yapılması için adli tıp ve savcılık görevlilere gelene kadar yakalananları polise teslim etmeyeceklerini söyledi.

Sendikalardan açıklama: "İsteklerimiz yerine getirilmezse rejimin devrilmesi için çağrı yapacağız"
Perşembe günü 11 profesyonel sendika Çarşamba gecesi Başkanlık Sarayı önünde yaşanan şiddetli çatışmalardan ve devrimci gençliğe uygulanan şiddetten Muhammed Mursi ve Müslüman Kardeşlerin sorumlu olduklarını dile getiren bir bildiri yayınladı.

Bildiriye imza atan sendikalar arasında tur rehberleri, oyuncular, müzisyenler, ressamlar, gazeteciler, yazarlar ve avukatlara ait sendikalar yer alıyor.

Salı günü kararnameyi ve şeriat anayasasını protesto etmek için 12 bağımsız gazetenin çalışanları greve gitti. Çarşamba günü Mursi yandaşları ve muhalifler arasında çıkan çatışmada da bir gazeteci yaşamını yitirdi.

Sendikalar ayrıca Başkanlığı ve kabineyi barışçıl protestocuları korumaya ve 25 Ocak devriminin arzusunu yerine getirmeye çağırırken meşru talepleri içindeki bütün politik ve devrimci güçlere bağlı olduklarını ilan ettiler. Yönetimin bu istekleri yerine getirmemesi durumunda rejimin devrilmesi için çağrı yapacaklarını eklediler.

Danışmanlar arka arkaya istifa etti
Başkanlık Sarayı'nın önünde protestolar sürerken Mursi'nin danışmanlarından Seyf Abdulfettah, Eymen es-Sayyad, İsmet Seyfuddevle ve Amr Leysi, arka arkaya Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa ettiklerini açıkladılar.

İstifasının ardından bir televizyon kanalına konuşan Mursi'nin Siyasi Danışmanı Abdulfettah "Cumhurbaşkanlığı Danışma Heyeti'nden istifa ettiğimi ilan ediyorum. Çünkü devrimi koruyan bu gençlerin ölmesini kabul edemiyorum" şeklinde açıklama yaptı.

Öte yandan Mısır merkezli Ahram Online’ın haberine göre, Anayasa referandumu Yüksek Komitesi Genel Sekreteri Zaghloul El-Balshi de dün akşam düzenlediği bir basın açıklamasıyla görevinden ayrıldığını duyurdu. El-Balshi açıklamasında "Mısır halkının kanının dökülmesine neden olan referandumda görev almayacağım. Mursi’ye Anayasal deklarasyonu derhal iptal etmesi için çağrıda bulunuyorum" dedi.

(soL - Dış Haberler)