Haiti’nin başkentinde deprem

Binlerce insanın evlerini kaybettiği ya da enkaz altında kaldığı depremde, ölü sayısının binleri bulmasından endişe ediliyor.

Latin Amerika’nın en yoksul ülkesi Haiti’nin başkenti Port-Au-Prince’te dün gece meydana gelen 7,3 şiddetindeki depremde, başkanlık sarayı, kamu binaları ve bir hastane dahil olmak üzere pek çok bina yıkıldı. Binlerce insanın evlerini kaybettiği ya da enkaz altında kaldığı depremde, yaralı ve ölü sayısı konusunda şu an için kesin bilgi bulunmamakla birlikte arama-kurtarma çalışmaları devam ediyor. Depremden sonra iletişim hatlarının devre dışı kaldığı ve bazı yağmalama olaylarının yaşandığı ülkede, ölü sayısının binleri bulmasından endişe ediliyor.

Haiti'nin Meksika Büyükelçisi Robert Manuel, Haiti Devlet Başkanı Rene Preval'ın hayatta olduğunu söyledi. Depremin ülkedeki Birleşmiş Milletler Barış Gücü karargahına da büyük zarar verdiği, pek çok BM çalışanının enkaz altında olduğu bildirildi. BM yetkililerinden alınan bilgiye göre, 31 Aralık 2009 tarihi itibariyle BM Haiti İstikrar Misyonu'nda görev yapan 52 Türk polisi de bulunuyor.

Depremin ardından 5,9 ve 5,5 şiddetlerinde iki artçı depremin daha yaşandığı ülkede, ABD Jeofizik Enstitüsü tarafından Dominik Cumhuriyeti, Haiti, Bahamalar ve Küba için verilen tsunami alarmı daha sonra kaldırıldı.
(soL - Dış Haberler)