Che posterli Yemen muhalefeti

Yemen'de yapılan iktidar karşıtı gösterilerin en dikkat çekici yönü taşınan Che posterleri. Özellikle Taiz'deki Yemen muhalefetinin gösterilerinde görülen Che'nin, Arap ülkelerindeki ayaklanmaları ile yakından ilgilenen Batı medyasının, Yemen'de yaşananları görmezden gelmesinde ne kadar etkili olduğu bilinmiyor.

Yemen’de Ali Abdullah Salih yönetimine karşı yapılan gösteriler sürüyor.

Son zamanlarda gösterilerin en dikkat çekici unsurlarından biri, gösteri yapanların taşıdıkları Che posterleri oldu.

Ülkenin endüstriyel üretim merkezlerinden biri olan Taiz kentinde 14 Nisan tarihinde yapılan gösteride, yüzleri kapalı kadınların Che posterleriyle yürüdükleri görüldü.

Kadınların eylemleri dikkat çekerken, Ali Abdullah Salih, kadınların ve erkeklerin bir arada eylem yapmasının İslam’a aykırı olduğunu öne sürmüş ve bu sözleri tepki görmüştü. Açıklamanın ardından sokağa dökülen kadınlar Salih'i bu ifadeleri nedeniyle de protesto etmişti.

Taiz kentindeki gösterilerde sık sık ortaya çıkan Che posterlerinin özellikle gençler tarafından taşınması dikkat çekiyor. Soldaki fotoğraf ise 7 Nisan’da yapılan bir gösteriye ait.

Başta Taiz olmak üzere ülkenin pek çok yerinde aylardır Ali Salih Abdullah’a karşı eylemler yapılıyor. Ancak Salih yönetimi, göstericilere karşı şiddet kullandığı halde, şu ana kadar, ABD ve Avrupa ülkelerinden sert eleştiriler almadı. ABD yönetiminin Yemen’le özellikle “terörizmle mücadele” konusundaki işbirliğine önem verdiği biliniyor.

Batı medyası da Yemen muhalefetine diğer Arap ülkelerindekilere gösterdiği ilgiyi göstermiyor. Bu ilgisizlikte, gösterilerde taşınan Che posterlerinin ifade ettiği değerlerin ne derece rol oynadığı bilinmiyor.

Halkın iktidar değişikliği istediği Yemen’de, tıpkı Bahreyn’de olduğu gibi gerici Suudi Arabistan rejiminin devrede olması da dikkat çekiyor. Suudi Arabistan’da yapılan Körfez İşbirliği Konseyi görüşmeleri sonucunda Ali Salih Abdullah 1 ay içinde çekilmeyi kabul etti. Ancak Abdullah’ın çekilme kararına karşılık bazı şartları öne sürüyor. Gösterilerini sürdüren halk ise Salih’in şartsız çekilmesi konusunda ısrarcı.

(soL-Dış Haberler)