Yangın Suudilere de sıçrıyor: Sınırda 7 Suudi askeri öldürüldü

Irak sınırında, Suudi Arabistan güvenlik güçlerine düzenlenen saldırıda 7 kişi öldü. Saldırıyı henüz üstlenen olmadı.

Suudi Arabistan resmi haber ajansı SPA'nın İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mansur et-Türki'ye dayandırdığı haberde, daha önce ikisi asker ikisi terörist 4 kişinin öldüğü belirtilen olayda 3'ü asker 4'ü terörist 7 kişinin hayatını kaybettiği belirtildi.

Sputnik Türkiye'nin aktardığına göre, dün sabah 4 kişinin, Irak sınırında bulunan Cedide Arar bölgesinden ülkeye sızmaya çalıştığının gözlendiği, birinin sınır devriye birliklerinin açtığı ateşle birinin ise teslim olması için ikna edilmeye çalışıldığı sırada üzerindeki bombayı patlatması sonucu hayatını kaybettiği ifade edilen haberde, kaçan iki kişinin güvenlik güçlerinin takibinin ardından Arar Vadisi'nde kıstırıldığı, teslim ol çağrısına uymayan kişilerden birinin üzerindeki bombayı patlatmak suretiyle diğerinin ise güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada yaşamını yitirdiği aktarıldı.

Bölgede yapılan aramalarda tabanca, otomatik silah, el bombası, bomba düzenekli kemer gibi bazı askeri mühimmatların ele geçirildiği bildirilen haberde, "Terörist unsurlarla girilen silahlı çatışmalar ve üzerlerindeki bombaları imha ettikleri sırada meydana gelen patlamalarda Tuğgeneral Avde Muavvid el-Belevi, Çavuş Tarık Muhammde Halevi, er Yahya Ahmed Necmi şehit oldu, yaralanan Albay Salim Taisan el-Anzeri ile er Yahya Ahmed ise tedavi için hastaneye kaldırıldı" denildi.

IŞİD SALDIRISI MI?
Saldırıyı henüz hiçbir örgüt üstlenmedi ancak Iraklı güvenlik analisti Mustafa Alani, olayda intihar bombacısının kullanılmasının fail olarak IŞİD'i işaret ettiğini savundu. Alani, "Bu, IŞİD'in Suudi Arabistan'a ilk saldırısıdır. Suudi Arabistan'ın örgüte karşı uluslararası koalisyona girmesine karşı net bir mesajdır" dedi. Suudi Arabistan, IŞİD'in Irak'ın batısındaki Enbar vilayetindeki geniş toprakları ele geçirmesinin ardından geçtiğimiz temmuzda sınır birliklerini takviye etmişti. Saldırıya rağmen ülkenin Irak'la olan sınırı IŞİD için zorlu bir hedef olmaya devam edeceğini belirten Alani, "Kaç kez böyle bir saldırı yapabilirsiniz? Sınırın kendisi halen çok güçlü" dedi.

IŞİD lideri Ebubekir el Bağdadi'ye ait olduğu iddia edilen ve geçen ay internetten yayınlanan ses kaydında, Suudi liderler "Güvenlik ve huzur göremeyeceksiniz" sözleriyle tehdit edilmişti.

IRAK KINADI
Öte yandan Irak, Suudi Arabistan sınırında meydana gelen saldırıyı kınadı.

Irak Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, saldırının iki ülke ilişkilerinin güçlendiği bir dönemde meydana geldiğine işaret edilerek ikili ilişkilerin ve terörle mücadele konusundaki işbirliğinin devam edeceği belirtildi.