Trump’ın yüksek yargıç adayını protesto eden yüzlerce kişi gözaltına alındı

ABD, haftalardır, Trump’ın Yüksek Mahkeme üyeliğine aday gösterdiği Brett Kavanaugh hakkındaki cinsel saldırı suçlamalarına ve senatodaki oylamaya kilitlendi. Kavanaugh, Senato’dan onay almaya bir adım daha yaklaşırken, dün ve önceki günkü protestolar sırasında 400 kişi gözaltına alındı.

Dış Haberler

ABD Başkanı Donald Trump’ın Yüksek Mahkeme yargıcı adayı Brett Kavanaugh, dün ABD Senatosu’nda yapılan ön oylamada ömür boyu Yüksek Mahkeme üyesi olmaya bir adım daha yaklaştı. Hakkında cinsel saldırı suçlamaları bulunan Kavanaugh’un adaylığını dün ve önceki gün Capitol Hill’de protesto eden yüzlerce kişi ise gözaltına alındı.

ABD Senatosu, nihai oylamayı bugün gerçekleştirecek. Kavanaugh’un adaylığının onaylanmasıyla Trump yüksek mahkemedeki beşte dörtlük muhafazakar üstünlüğünü koruyarak 6 Kasım’daki ara seçimler öncesinde bir zafer elde etmiş olacak.

ABD Senatosu’nda halihazırda Cumhuriyetçiler 51, Demokratlar 49 kişiyle temsil ediliyor. Brett Kavanaugh’un adaylığı konusunda şimdiye dek kararsız olduğu bilinen Cumhuriyetçi senatörlerden Susan Collins ile Demokrat Joe Manchin’in haftalar süren tartışmaların ardından Kavanaugh’a “evet” diyeceklerini açıklamasıyla, Trump’ın adayının bugün Senato’dan onay alması ihtimali güçlendi. Kavanaugh hakkındaki cinsel taciz suçlamalarıyla ilgili soruşturma yürüten FBI’ın Senato’ya sunduğu raporun sözkonusu senatörlerin kararını değiştirmesinde etkili olduğu bildirilirken, Demokratlar FBI’ın yeterince tanık dinlenmeden olayı örtbas etmeye çalıştığını ileri sürüyor.

Kavanaugh’un Yüksek Mahkeme yargıcı olarak ömür boyu atanmasını sağlayacak olan Senato onayının ardından Yüksek Mahkeme’ye gelecek kürtaj hakkı, göç, sanayi düzenlemeleri, başkanlık yetkileri ve eşcinsel hakları gibi konularda Trump’ın elinin güçlenmesi bekleniyor.

Bir üniversitede psikoloji profesörü olan Christine Blasey Ford, Kavanaugh’un 1982 yılında lisede kendisine cinsel saldırıda bulunduğunu belirtmişti. Kavanaugh hakkında iki cinsel saldırı suçlaması daha bulunuyor.

Cuma günü Washington’da Senato önünde Kavanaugh’a karşı yapılan gösterilerde, çoğu kadın 100 kişi gözaltına alındı. Perşembe günü yapılan gösterilerdeyse 300 kişi gözaltına alındı. Yargıç Kavanaugh'un şu anki görev yeri olan Temyiz Mahkemesi önünde toplanarak ABD Yüksek Mahkemesi'ne yürüyen protestocular Senato binasına da girerek "Kavanaugh gitmeli" sloganları attı. Polis, senatör ofislerinin bulunduğu binada oturma eylemi yapan göstericilere müdahale etti. New York’ta da Times Meydanı'nda protesto gösterisi düzenlendi.

Kavanaugh’un Senato’dan onay alması durumunda Yüksek Mahkeme’nin ilk oturumunun yapılacağı Salı günü göreve başlaması bekleniyor.