'Halkın sokağa çıkmasını bekleyip pusuya yatanlar...'

HDP, DTK ve DBP'nin ortak açıklamasında "Anlaşılıyor ki halkın sokağa çıkmasını bekleyen ve daha önceden hazırlığını yaparak pusuya yatan mekanizmalar bu ortamı fırsat bilerek ciddi bir iç çatışma yaratmak istemektedirler" denildi.

HDP, DTK ve DBP imzasıyla yapılan ortak açıklamada, halkın sokağa çıkmasını bekleyen ve pusuya yatan birilerinin iç çatışma yaratmak istediği belirtilerek, hükümetin Kobanê konusunda olumlu adımlar attığı söylendi ve bu adımların devamının getirilmesi istendi.

Açıklamada IŞİD'in ağır silahlarla Mürşitpınar Sınır Kapısı'nı da ele geçirmek üzere kesintisiz saldırılarını sürdürdüğü, koalisyon güçlerinin hava saldırılarınınsa kısmi etki yaratttığı ve sonuç almaktan uzak olduğu belirtildi.

"Bizler hem ülke içinde, hem de dışında halklarımıza yönelen tehdidi Hükümet ile birlikte çalışarak bertaraf etmek istiyoruz. Kobanê’nin şuanda tek nefes borusu olan Türkiye sınırının sürekli açık tutulmasının hayati derecede önemine bir kez daha dikkat çekmek istiyoruz. Zaman zaman sorunlar ve aksamalar yaşansa da Mürşitpınar Sınır Kapısı’ndan Kobanê’ye insani yardımların geçişine izin veriliyor olmasını, yaralıların sınırın bu tarafına alınıyor olmasını önemli ve olumlu bir tutum olarak değerlendiriyoruz."

'Halkın sokağa çıkmasını bekleyen ve pusuya yatanlar...'
"Kobanê konusunda halklarımızın sokağa çıkarak sahiplenme ve kamuoyu yaratma tutumunu da gerekli ve anlamlı buluyoruz" denilen açıklamada şu iddia dile getirildi: "Ancak anlaşılıyor ki halkın sokağa çıkmasını bekleyen ve daha önceden hazırlığını yaparak pusuya yatan mekanizmalar bu ortamı fırsat bilerek ciddi bir iç çatışma yaratmak istemektedirler. Bunların kim olduğunu somut olarak bilmesek de, provokasyonu yapanların çözüm sürecinin yükünü omuzunda taşıyanlar olmadığı kesindir."

'Hükümet olumlu adımlarını sürdürsün'
"Hiç kimse hiç bir yerde birbirine karşı asla şiddete başvurmamalı, şiddet araçlarını kullanmamalıdır" çağrısı yapılan açıklamada, "Bütün gerilim ve yaşanan acı olaylara ragmen, Sn. Öcalan’ın da katkısı ve çağrısı dikkate alınarak hükümetin Kobanê konusunda attığı olumlu adımlara (sınırdan yaralı ve insani yardım geçişinin kolaylaştırılmasına ek olarak) devam etmesini, güvenlik güçlerinin göstericilere dönük şiddet kullanmasının önüne geçilmesi, provakatörlerin örgütlediği sivil grupların halka dönük saldırılarının mutlaka önlenmesi ve tansiyonu düşürecek mesajların verilmesi hususlarında daha özverili davranmasını bekliyoruz" denildi.

HDP Genel Merkezi, açıklamayı şu tweet'le duyurdu: