Uluslararası Barış Konferansı'nın ikinci oturumu yapıldı

Barış Derneği ve Dünya Barış Konseyi tarafından düzenlenen Uluslararası Barış Konferansı'nın "NATO ve Dünya Barışı" başlıklı ikinci oturumu konuşmacıların yaptıkları konuşmalarla devam etti.

NATO ve Dünya Barışı

NATO, 1949 yılında Varşova Paktı’ndan önce, Sovyet ya da komünist tehdidi bahanesiyle kuruldu. NATO, SSCB dağıldıktan ve böylece sözde varoluş nedeni ortadan kalktıktan sonra bile askeri yapısı güçlendirilmiş ve ilgi alanları genişlemiş olarak coğrafi genişlemesine devam etti. Dünya emperyalizminin en önemli araçların-dan biri olarak NATO'nun gerçek hedeflerini açığa çıkarmak, NATO’nun dağıtılmasını ve NATO’dan çıkılma-sını talep etmeye devam etmek Dünya Barış Konseyi'nin görevidir.

Zuhal Okuyan (Barış Derneği)
Bütün bu kötülükler olurken insanlar evlerinde, rahat koltuklarında insanların linç edilmesini izliyorlar. Tepki vermesini istediğimiz çevreler ise yalnızca özgürlük ve haklar mücadelesine odaklanmış, sınıf savaşını unutmuşlar. Başımızda alışma ve kavramlara takılma gibi iki bela var. Bu kavram kargaşası ise bilinçli olarak yapılıyor. Bu manipülasyonu yapan kurumların başında da NATO geliyor.

Roland Wanitschka (Özgür Düşünürler Birliği)
Özgür Düşünürler Derneği'nden geliyorum. Uzun yıllardır devam eden bir geleneğimiz var. Alman hükümetinin Suriye'ye aldığı tutumlara ilişkin kaygı taşıyorum. Sözde demokratik Türkiye için çalışmalar var. Kendi çıkarları için bu uygulamaları yaptıklarını farkındayız.

Emperyalist sistemlere baktığımızda burada büyük güçlerin olduğunu görüyoruz. Alman halkı da uygulamalara güvenmiyor. Kendi çabaları içinde bu tehlikeli uygulamaları yürütmeleri desteklenemez. Silahlı gençler için rapor hazırlamayı düşündük. Bu raporun içinde şikayetlerden oluşan bir liste gönderdik. Ve Türk ordusuyla mükayeselerde bulunduk. Patriotların sınıra yerleştiriliyor olması savunma amaçlı kamuflajdır ve tüm bu olayları bir adım ileri götürüyor. Agresif bir ortamda agresif tavırlarla barışın gelmeyeceğinin farkındayız. Bu uygulamalar yapılırken insani yardım deniyor. Fakat biz bunların insan hakları ve demokrasiyle bir alakası olmadığını biliyoruz. Ekonomik olarak nasıl işbirliği yapılabilir diyerek aslında teröristler destekleniyor. Biz de küçük ülkelerin sömürülmesine destek veren duruma getiriliyoruz. Bizim için birlik ve dayanışma en önemli şey. Ben Alman Demokratik Cumhuriyeti'nde yaşıyordum gençken, doğu Almanya'da. Sanırım Almanya'nın en barışçıl zamanlarıydı. Şimdiyse emperyalist bir Almanya'da yaşıyorum.

Sandra Davidovic (Eşitlikçi Bir Dünya için Belgrad Formu)
Bugün BM sistemi belli çıkarlara hizmet ediyor. Benim ülkem de aynı askeri saldırılar ile bölündü. Suriye halkı ve Sırbistan halkı aslında birbirleriyle ilişkili. Bugün insanlar yeni bir dünya düzenine maruz bırakılıyor. Suriye halkının egemenliğini elinden almaya çalışıyorlar. Artık ülkelerin kaderlerine Washington'dan birileri karar veriyor. Ana akım medya bunlara NATO diyor. Bugün Sırbistan'da Suriye ile ilgili eylemler yapılıyor. Gençler de tepkili. Kosova'da insanlar elektriksiz, susuz, onursuz yaşıyorlar. Sırp vatandaşlar Suriye'de başka bir Kosova'nın daha yaşanmasını istemiyor, barış istiyor.

Socorro Gomes (Dünya Barış Konseyi)
Suriye 25 aydır siyasi krize gömülmüş durumda. Kriz aslında Arap Baharı denilen yanlış yolla birlikte başladı. Ancak Suriye'de iki yıldır öne çıkan hareket emperyalist kuvvetler tarafından yönetiliyor. Bu süreç boyunca Ortadoğu'da paralı askerlerin seferber edildiğini gördük. ABD, AB ve bölgedeki müttefikler Suriye'nin bölünmesine ilişkin strateji kurdu. Bir ülkeye bir politik model dayatmak kötü bir yöntemdir. Bu egemenlik haklarının ihlalidir.

Diyalog önerisi muhalifler tarafından reddedildi. BM çerçevesi altında ABD emperyalizmi insan hakları bahanesiyle saldırıyor. Suriye'de müdahale yaratmak için yürütülen medya kampanyası emperyallerin ürünüdür. Bize göre askeri çatışmalara son vermenin tek yolu dış askerlerin bu kuvvetlere para vermesinin durmasıdır. Kurtuluş yalnızca halkın elindedir. Suriye'de ve Ortadoğu'da barışı istiyoruz.

Uluslararası Barış Konferansı'nın 1. oturum konuşmaları

Uluslararası Barış Konferansı'nın 3. oturum konuşmaları

(soL -Haber Merkezi)