DSÖ'den ülkelere çağrı: Bilinenden çok daha önce görülmüş vakaların tespiti için çaba göstermeliyiz

DSÖ Sözcüsü Lindmeier, Fransa'da Covid-19 vakalarının Aralık 2019'a dek uzandığını belgeleyen rapora ilişkin 'Bu, bize her şey hakkında yeni bir resim sunuyor' dedi ve ülkelere daha önce görülmüş vakaların tespiti için çağrıda bulundu.

Dış Haberler

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ), Fransa'da Covid-19'un Aralık 2019'da çıktığına ilişkin raporun şaşırtıcı olmadığını belirtti ve ülkelere çok daha önce görülmüş vakaların teşhisi için çaba gösterme çağrısında bulundu.

Reuters'ta yer alan habere göre, DSÖ Sözcüsü Christian Lindmeier, düzenlediği basın toplantısında, rapora ilişkin, "Bu, bize her şey hakkında yeni bir resim sunuyor" dedi.

Numunelerin yeniden test edilerek daha önce görülmüş ortaya çıkabileceğini belirten Lindmeier, "Bulgular, Covid-19'un potansiyel döngüsü hakkında daha fazla bilgi sahibi olmamıza yardımcı oluyor" dedi.

Lindmeier, 2019'un sonunda henüz netleşmeyen vakalara ilişkin kayıtlara yeniden bakılması için ülkelere çağrıda bulundu. 

Ghebreyesus: Bu virüs uzun süre bizimle olacak

Öte yandan, DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus, DSÖ'nün İsviçre'nin Cenevre kentindeki merkezinde, video konferans yöntemiyle basın toplantısı düzenledi.

Euronews'ta yer alan habere göre, Ghebreyesus, yeni tip koronavirüsün panzehrinin "ulusal birlik" ve "küresel dayanışma" olduğunu belirterek "Bu virüs, uzun süre bizimle olacak" uyarısında bulundu.

Avrupa Birliği (AB) Komisyonu öncülüğünde gün içinde düzenlenen "Koronavirüs Küresel Mukabele Uluslararası Taahhüt Etkinliği"ne 40 ülkeden liderin katıldığını belirten Ghebreyesus, Covid-19 aşısı, teşhisi ve tedavilerinin araştırılması ve geliştirilmesi için toplam 7,4 milyar dolar taahhüt edildiğini söyledi.

Ghebreyesus, etkinliğin küresel dayanışmanın güçlü ve ilham verici bir göstergesi olduğuna işaret ederek "(Covid-19'dan) herkes eşit şekilde korunmalı. Hepimiz güvende olana kadar hiçbirimiz güvende değiliz" dedi.

Dünya genelinde bazı ülkelerde yeni vakaların ve ölümlerin sayısı azalırken, diğerlerinde arttığına vurgu yapan Ghebreyesus, "Bu yüzden bağış etkinliği çok önemliydi. Bu virüs, uzun süre bizimle olacak. Onu yenecek araçları geliştirmek ve paylaşmak için bir araya gelmeliyiz" ifadesini kullandı.

Ghebreyesus, "Bu virüsün panzehri ulusal birlik ve küresel dayanışmadır. Bu virüse karşı panzehir, insan ruhudur" değerlendirmesinde bulundu.

Remdesivir açıklaması

DSÖ Acil Durumlar Programı Direktörü Mike Ryan, "Remdesivir" adlı antiviral ilacın Covid-19 tedavilerinde kullanılmasına ilişkin bir soruya "İlacın potansiyel kullanımı için orada (ABD'de) umut sinyalleri var" yanıtını verdi.

İlacı üreten Amerikan Gilead ilaç şirketiyle DSÖ Genel Direktörü Ghebreyesus'un en üst düzeyde doğrudan görüştüğü bilgisini aktaran Ryan, ilacın küresel çapta "dayanışma" denemelerinin başlayacak olmasından memnuniyet duyduklarını kaydetti.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD Gıda ve İlaç İdaresinin (FDA), Covid-19 tedavisi için Amerikan Gilead ilaç şirketinin ürettiği "Remdesivir" adlı antiviral ilaca "acil durum onayı" verdiğini duyurmuştu.

'Laboratuvarda geliştirildiğine dair kanıt yok'

Ryan ayrıca, Washington'ın Trump'ın yeni tip koronavirüsün Çinli laboratuvar kökenli olduğuna dair "spekülatif" iddialarını destekleyen hiçbir kanıtı olmadığını söyledi.

Ryan, "ABD hükümetinden virüsün kökenine dair herhangi bir veri ya da belli bir kanıt elde edemedik dolayısıyla bize göre bu spekülasyondan ibaret" şeklinde konuştu.

Trump ise Çin'in salgınla mücadele yöntemine yönelik eleştirilerini devam ettirirken virüsün Vuhan'daki bir laboratuvarda üretildiğine dair kanıtları olduğunu öne sürüyordu.

Dışişleri Bakanı Mike Pompeo pazar günü bu iddiayı destekleyen çok sayıda kanıtları olduğunu belirtmişti. ABD istihbarat birimiyse virüsün hayvan ya da laboratuvar kökenli olup olmadığına dair araştırmaların sürdüğünü belirtmişti.