Amazon yöneticisi istifa etti

Çalışmaya devam eden depolarında gerekli Covid-19 önlemlerini almadığı için eylem yapan işçilerin kovulmasıyla gündeme gelen Amazon'da üst düzey bir yönetici, şirketi korku iklimi yaratmakla suçlayarak istifa etti.

Dış Haberler

E-ticaret devi Amazon’un Web Hizmetleri’nde başkan yardımcısı ve yüksek mühendis olarak görev alan Tim Bray, şirketin Covid-19 nedeniyle gerekli önlemlerin alınmamasına itiraz eden işçileri işten çıkarması nedeniyle istifa ettiğini açıkladı. 

Tim Bray, Covid-19 salgını sırasında şirkete ait depolardaki çalışma koşullarından şikâyet eden ve esasen azınlık gruplarından gelen işçilerin kovulması nedeniyle 1 Mayıs itibarıyla şirketten istifa ettiğini duyurdu. 

''Amazon’un Covid-19 nedeniyle korkuya kapılmış depo işçileri için seslerini çıkaran kişileri kovması nedeniyle dehşet içinde şirketten ayrılıyorum’’ diyen Bray, kişisel bloğunda yayınladığı ‘‘Güle Güle Amazon’’ başlıklı bir açık mektup kaleme aldı.

Bray Amazon’la çalışmanın sahip olduğu ‘‘en iyi iş’’ olduğunu belirterek, pozisyonundan ayrılması nedeniyle muhtemelen bir milyon dolardan fazla gelir kaybedeceğini, ama yine de şirketin pandemi sırasında açık tutulan depolardaki güvenlik koşullarından şikâyet eden ve korkularını dile getiren işçilerin kovulmasına itiraz ettiğini söyledi.

Şirketin gerekçelerinin gülünç olduğunu iddia eden Bray, dışarıdan bakan sorumlu herkes için işten atılanların bilgi sızdırma nedeniyle kovulduklarının açık olduğuna ve işten çıkarmaların azınlıklardan gelen çalışanları hedef aldığına dikkat çekti. ‘‘Eminim her birinin beyaz olmayan bir gruptan gelmesi veya kadın olması bir tesadüftür’’ diyen Blair, işten çıkarmaların korku iklimi yaratmak amacını taşıdığını savundu.

Daha önce depolardaki çalışma koşullarına karşı çıkan Chris Smalls ve Bashir Mohammad isimli işçiler ile bu durumu gündeme taşıyan Emily Cunningham ve Maren Costa isimli teknisyenler, güvenlik önlemlerine uymadıkları ya da şirket politikalarına aykırı hareket ettikleri gerekçesiyle Amazon tarafından işten çıkarılmıştı. Şirket, aynı zamanda avukatının Amerikalı bir siyah olan Smalls’a yönelik ırkçı yorumlarıyla da gündeme gelmişti. 

1 Mayıs günü başka bazı önemli ABD şirketleriyle birlikte iş bırakma eylemine sahne olan Amazon, depolarda örgütlenmeye çalışan işçilere yönelik baskıları ve şirketin sahibi Jeff Bezos’un salgın sayesinde servetini sadece bir günde 6,4 milyar dolar arttırmasıyla da tartışılmıştı.