Erdoğan: İsrail bir işgal devletidir

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İnovasyon Haftası'nın kapanış töreninde konuştu.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, İstanbul'da İnovasyon Haftası'nın kapanış töreninde konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından satır başları şöyle:

  • Ülkemizi karalamak adına yapılan kampanyalar değil. 10 Ekim 1922 tarihli bir ABD gazetesi Mustafa Kemal'i 'Korkunç Türklerin en korkuncu' olarak niteliyor. Bir diğeri (aynı dönem) Mustafa Kemal'i 'bir terör sembolü' olarak niteledi. Bunların bugünden farkı var mı? Dün böyle yaptılar bugün de aynısını yapıyorlar. 
  • Bunlar 1922 Mudanya Mütarakesi'nin imzalanmasının ardından gelmişti. Ne zaman bu millet ayağa kalkmaya çalışsa ABD ve Avrupa medyasında hakkımızda olumsuz algı oluşturulmaya çalışılıyor.
  • Bizim sadece paramızı değil, siyaseten de yönetmeye çalışıyorlar. Davos'ta o zamanki IMF Başkanı siyaseten akıl vermeye kalktı. Ben dedim ki 'Taksitlerinizi alıyor musunuz?' Sustu. Sene 2013. Borçları ödedik, defteri kapadım.
  • İki gündür Yunanistan'daydım. 150 bine yakın soydaşımızın olduğu Gümülcine'de o annelerin gözyaşlarını tespit ettim. Umut neresi? Umut Türkiye. Buraya bakıyorlar. Türkiye'nin sendelemesi demek o kardeşlerimizin de sendelemesi demek.
  • Oradaki okuldan Celal Bayar ismini kazımışlar. Böyle bir şey olabilir mi? 
  • ABD'nin aldığı karar ne vicdanla, ne adaletle, ne uluslararası hukukla ne de bölgenin gerçeği ile bağdaşmıyor. Tarih dünde kalırsa yazık. Tarihi geleceğe taşımak çok önemli. ABD son açıklamasıyla altında imzası olan BM kararını hiçe saydı. Hiç kimse hukukun üzerinde değildir. Kimse pazusuna güvenerek böyle bir karar alamaz.
  • İsrail bir işgal devletidir. Şu anda polisiyle oradaki gençleri, çocukları terör estirerek vuruyorlar. F-16'larıyla Gazze'ye saldırıyorlar. Niye? Ben güçlüyüm diye. Güçlü olmak haklı olmak anlamına gelmez. Haklı olan güçlüdür.
  • Bir kısım Yahudiler de bundan rahatsız. Trump ben yaptım oldu anlayışıyla gitmek istiyor. Güçlü olmak size bu hakkı vermez. Büyük ülkelerin liderleri çatışmakla değil, barıştırmakla görevlidir.
  • ABD'nin Kudüs kararının bizim nazarımızda hiçbir hükmü yoktur. Sizlere Filistin haritalarını gösterdim. Nerelerden nerelere geldik. Bunu ancak devlet terörü yapanlar yapar. Filistinliler'in kadeeri işgalci bir devletin eline bırakılamaz. Kudüs bizim için bir kırmızı çizgidir. Hatta 1,7 m,layrlık İslam aleminin kırmızı çizgisidir. Bu bir provokasyondur. Bu provokasyonun arkasında Evanjelistler var. Asla rıza göstermeyeceğiz.