Almanya Anayasa Mahkemesi'nden kritik karar: Avrupa tahvil alım programı anayasaya aykırı bulundu

Almanya’da anayasa mahkemesi, Avrupa Merkez Bankası’nın (ECB) tahvil alım programının Alman Anayasası’nı kısmen ihlal ettiğine karar verdi.

Dış Haberler

Almanya'da üst mahkeme, Avrupa Merkez Bankası'nın (ECB) 2,7 trilyon avroluk tahvil alım programına katılan Alman Merkez Bankası’nın (Bundesbank) bazı kararlarını Anayasa’ya aykırı buldu.

Bloomberg'in haberine göre, parasal genişleme kararının Avrupa Birliği anlaşmalarına uymadığını belirten mahkeme, ECB’ye üç ay süre verdi ve programı düzeltmesini istedi.

Söz konusu dava 2015’te açılmıştı. Almanya Anayasa Mahkemesi, 2017’de ara karar vererek Avrupa Adalet Mahkemesi’nden ECB’nin programını sınırlandırmasını istemişti ancak talep reddedilmişti.

Karar, 7’ye karşı 1 oyla alındı.

Mahkeme durumu kötü olan ülkelerin fonlanmasına karşı çıkıyor

Almanya’da davayı açan işletmeciler ve akademisyenler grubu, ECB’nin basitçe para politikası uygulamak yerine uygunsuz bir şekilde ekonomi politikası uyguladığını öne sürüyor.

AB içinde ECB’nin tahvil alım programlarına dair eskiden de var olan tartışmalar ve görüş ayrılıkları, koronavirüs salgınıyla birlikte artmış durumda. Almanya Anayasa Mahkemesi, İtalya gibi mali durumu bozuk ülkelerin ortak tahvil alım programıyla fonlanmasına karşı çıkıyor.

Pandemi programını da etkileyebilir

Mart sonu itibarıyla elinde 2,7 trilyon avroluk tahvil olan ECB, yıl sonuna kadar 300 milyar dolarlık daha tahvil alımı yapacağını açıklamıştı.

Bunun dışında ECB, 750 milyar avroluk bir Pandemi Acil Alım Programı (PEPP) açıklamıştı. Alman Anayasa Mahkemesi’nin kararı bu programla doğrudan ilişkili değil ancak Bloomberg’e göre kararda belirtilen gerekçeler bu program için de hukuki sonuçlar doğurabilir.