Asıl ‘Kurtarma’ Paketi Bugün Yürürlüğe Girdi

ABD'de yaşanan kriz, herhangi bir çözüme olanak tanımıyor. "Kurtarma" paketleri, çözüm olarak görülmediği ölçüde, siyasi ihtilafların konusu haline geliyor. Ama öte yandan, emperyalizmin merkezinde "ayaktakımına karşı" alınması gereken önlemler hiçbir siyasi ihtilafa konu olmadan tıkır tıkır yürürlüğe giriyor. Evet, ABD'de bugünden itibaren bir tugay, toplumsal karışıklıklara karşı bir önlem olarak göreve başlıyor.

***

1 Ekim tarihinden itiraben Üçüncü Tümen'in Birinci Muharip Ekip Tugayı, Pentagon'un Kuzey Komutanlığı'na bağlı (NorthCom) ABD Kuzey Ordusu komutasında konuşlandırılıyor. Bu birim 11 Eylül 2001'den sonra ABD "topraklarını"nı savunmak üzere oluşturulmuştu.
ABD'de ilk kez bir Amerikan savaş birliği tam zamanlı olarak ABD içinde, ülkedeki potansiyel karışıklıkların da dahil olduğu "acil durumlarla" uğraşmak için görevlendiriliyor.

"Akıncılar" olarak bilinen bu birlik ordunun en "kanlı" birliklerinden biri. Ramadi'deki çatışmalarda, 2003'te Bağdat'taki saldırılarda bulunmuş, son beş yılının en az üç yılını Irak'ta geçirmiş olan bu birlik, Irak'a üç kez yollanan ilk muharip tugay.

Katrina Kasırgası'nın ardından sıkıyönetim ilan edilen New Orleans'ta ilk kez kendi ülkesinin "çatışma bölgesi" olarak tanımlandığı bir görev üstlenmiş. ABD'de 1878 tarihinden bu yana geçerli olan Posse Comitatus Yasası, ABD birliklerinin yasaların uygulanması gibi gerekçelerle ABD içinde görev almasını engelliyor. Ancak Pentagon yetkilileri bu konunun artık bir "güvenlik" sorunu olduğu üzerinde duruyor ve zaten son yıllarda yapılan düzenlemelerle bu yasa bir hayli esnetilmiş. Daha önce "uyuşturucuyla mücadele", ardından "terörist saldırılar" gerekçe gösterilerek yapılan düzenlemeler ve son olarak da 2006'daki Katrina Kasırgası'nın ardından 30 Eylül'de kabul edilen Savunma İzin Yasası ile bu konudaki engeller ortadan kaldırılmış. Doğal afetler, terörist saldırılar ya da "şiddetin devlet yetkililerinin kamu düzenini sağlayamayacağı ölçüde yayılması halleri - ki buna başkan karar veriyor" için ülke içinde askeri görevlendirme yapılabiliyor. Savunma İzin Yasası'na göre, Başkanın herhangi bir nedenle "kamusal bir aciliyet" gördüğü ve sıkıyönetim ilan ettiği durumlarda, ABD'nin herhangi bir yerindeki "toplumsal kargaşayı zaptetmek" için eyalet yetkililerinin rızası olmaksızın Ulusal Muhafızlar görevlendirilebiliyor.

***

Pentagon yetkililerinin resmi açıklamalarında özel birliklerin ABD içindeki potansiyel bir terörist saldırıya yanıt için önemi vurgulanıyor. ABD Genelkurmay Başkanı George Casey'nin geçen hafta katıldığı bir eğitim tatbikatında "birliklerin ülkenin kalbine yönelmş bir nükleer saldırının ardından insanların kurtarılması, yaralarının sarılması ve kurtarma misyonları" gibi işler üzerine yoğunlaştığı belirtiliyor. Casey askerlere "Umarım kullanmak zorunda kalmayız ama bu yeteneğimizin olması lazım" diyor.

Ancak, Army Times'da geçen ay başlarında çıkan bir makalede, Birinci Muharip Ekip Tugayı'nın temel görevinin yalnızca terörist saldırı kurbanlarını kurtarmaktan ibaret olmadığı yazıyor. Ordu içinde yaygın olarak okunan dergide çıkan "İç tugay 1 Ekim'de göreve başlıyor" başlıklı makalede daha farklı bir tablo çiziliyor.

Bu birimden, iç karışıklıklar ve kalabalıkların kontrolüne yardım etmesinin istenebileceği belirtilirken bir yetkili komutan "Bu tugaydaki askerlerin ordunun sahaya çıkardığı iç öldürücü olmayan paketin kullanımı için eğitildiğini" söylüyor. Silahların "tehlikeli kişileri onların öldürmeden kontrol altına almak üzere tasarlandığı" belirtiliyor. Elektroşok silahlar ilk kez bu tatbikatlar sırasında denenmiş.

ABD içinde birlik konuşlandırma faaliyetinin kalıcı olacağı ve her yıl farklı birimlerin görev alacağı söyleniyor.

Kriz için üzerinde mutlak anlaşmaya varılarak alınan bazı önlemler de olabiliyor demek ki...