AKP’li patronların İsrail’le imtihanı: ‘Katliam ayrı, ticaret ayrı' dedi, tepkilere ‘zekatlı’ yanıt verdi

Önce ticareti reddettiler, belgeler ortaya dökülünce dil değiştirdiler. “Katliam ayrı, ticaret ayrı” noktasına gelen AKP’liler çareyi “Erdoğan’ın hassasiyetinin zekatı ceddinize yeter" demekte buldu.

Haber Merkezi

AKP iktidarı, uzun zamandır süren kamuoyu tepkilerine karşın çeşitli yalanlarla inkar ettiği İsrail'le ticarette geri adım atmıştı. 9 Nisan'da yayınlanan kısıtlama kararının kendisi de tartışma konusu olmuş, Ticaret Bakanlığı'nın 54 ürün grubunu kapsayan kararında ihracat rakamlarının yükseldiği gıda ürünlerinin yer almadığı anlaşılmıştı.

Karar, aylarca bakanlık ve yandaş basın başta olmak üzere AKP'liler eliyle yapılan "İsrail'le ticaretimiz yok" yalanını da açık etti. Cumhurbaşkanlığa bağlı Dezenformasyonla Mücadele Merkezi ticaret iddialarını yalanlamış, AKP'liler "İsrail’e gönderilen mallar aslında Filistin’e gidiyor", "Özel sektörün ne yapacağına karışılamaz" demişti. 

Bu açıklamaların ardından kısıtlamanın ne kadar süreceği merak konusu olurken, patronlar durumdan rahatsız olmaya başladı bile.

'Ticaretin kimseye zarar vermeyen bölümleri...'

AKP Genel Başkan Yardımcısı ve Ekonomi İşleri Başkanı Nihat Zeybekci, İzmir’de mermer ve doğaltaş fuarına katıldı. Patronlarla bir araya gelen Zeybekci burada İsrail ile ticari ilişkilerden bahsettiği konuşmasında adeta bir skandala imza attı.

"Eyvallah, bu katliamı kınıyoruz" diyen Zeybekci, İsrail'le ticaretin ayrı değerlendirilmesi gerektiğini savunarak, "ticaretin kimseye zarar vermeyen yanları olduğunu" söyledi. Evrensel'in aktardığına göre Zeybekci şöyle konuştu:

"Hassas çalışma yapılması gerektiğini savunuyoruz. Yasaklı ürünlerden ziyade belki kayda alma şeklinde. Denizli biliyorsunuz Türkiye’nin en büyük bakır kablo ihracatçısı olan bir şehir. İsrail'de çok önemli bağlantıları olan arkadaşlarımız da var. Yani eyvallah, İsrail'in Filistin'de Gazze'de Müslümanlara yaptığı soykırımı, katliamı, bebek katliamını nefretle şiddetle kınıyoruz. Eyvallah, ona diyecek hiçbir şeyimiz yok. Ama diğer taraftan da ticaretin hiç kimseye zarar vermeyen bölümleriyle ilgili de, İsrail serbest ticaret anlaşmamızın olduğu bir ülke. 6 satıp 1 aldığımız bir ülke. Onunla ilgili daha hassas olmamız gerektiğine inanıyorum. Bununla ilgili arkadaşlarımızla da çalışıyoruz. Biraz daha dikkatlice, hassas bir ayardan geçmesi gerektiğine şahsi olarak inanıyorum."

Kendisini böyle savundu: 'Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinin zekatı 77 ceddinize yeter'

Zeybekci, sözleri tepki çekince sosyal medya hesabından da bir açıklama yaptı. Söylediğim her kelimenin sonuna kadar arkasında olduğunu belirten Zeybekci, "Ucuzcu tacirler hariç" dedi.

Bakanlığın yasak ürün listesini de eleştiren AKP Genel Başkan Yardımcısı, "yasak liste yerine tam kontrol" dedi:

"Konuyu yanlış anlayabilecek akıl ve sağduyu sahipleri için yazılı olarak tekrar anlatıyorum. İsrail’le serbest ticaret anlaşması olan birkaç ülkeden biriyiz, Mavi Marmara zamanında da askıya alınmayan bu anlaşmayla Filistinli kardeşlerimizin de Türk malların serbestçe satın alabiliyorlar, bununda katkısıyla ticaret dengemiz 1'e 6 bizim lehimizedir. Söylediğim kayda alma yöntemi yasak ürün listesinden daha etkin bir yöntemdir, İsrail’e yapılan tüm ihracatın kayda alınması ile her ürün kayda alınarak izin verilirken satılan her ürün ve şirkette kontrol edilir. Bu sayede şu anda yüzlerce milyon dolarlık ihale alarak onlarca milyon dolar teminat mektubu veren şirketlerimizin mağduriyetleri gibi daha birçok mağduriyetin önüne geçmiş oluruz. Onlarca Filistinli şirketin mağduriyetleri de engellenmiş olur.

Söylediğim yasak liste yerine tam kontrol demektir. Sözlerimi tekrar ediyorum "DAHA HASSAS OLMAK". Bize İslamiyet ve Filistin hassasiyeti dersi vermeye kalkan hadsizlere de sözüm, bizim hassasiyetimiz zekatı sizin 7 ceddinize, Cumhurbaşkanımızın hassasiyetinin zekatı ise 77 ceddinize yeter." 

(Yazım hataları ve anlatım bozuklukları editör tarafından düzeltilmiştir.)

'İsrail'de bağlantıları olan arkadaş' BBP'li patron çıkmıştı

Nihat Zeybekci'nin Türkiye’nin en büyük bakır kablo ihracatçısı şehir diyerek bahsettiği Denizlili kablo ihracatçısı patron Pamukkale Kablo’nun sahibi Mustafa Semerci.

Türkiye limanlarından İsrail’e giden gemileri araştıran Gazeteci Metin Cihan İsrail’e Denizli’den ihracat yapan şirketler arasında Pamukkale Kablo’nun yer aldığını açıklamıştı. Semerci aynı zamanda Büyük Birlik Partisi (BBP) kurucularından. Partisinin Denizli İl Başkanlığı'nı da yapan Semerci, 2018 genel seçimlerinde BBP kontenjanından AKP Denizli milletvekili adayı olmuştu.

BBP Genel Başkanı Mustafa Destici de Pamukkale Kablo'yu ziyaret etmişti

Tekstil patronu Zeybekci

Kısıtlama kararı alınmayan ürünler arasında gıdanın yanında tekstil ürünleri de bulunuyor. 

Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine göre, son üç aylık dönemde İsrail'e tekstil ve hammaddeleri ihracatı bir önceki yıla oranla yüzde 12'nin üzerinde artmış durumda.

Denizli Tavas doğumlu, imam-hatip lisesi mezunu Nihat Zeybekci de bir tekstil patronu. AKP iktidarında 4 dönem ekonomi bakanlığı yapan Zeybekci, Turkuaz Tekstil’in sahibi. 1994'te kurulan fabrikada 1200'ün üzerinde kişi çalışıyor. İki dönem Denizli Tekstil ve Konfeksiyon İhracatçılar Birliği Başkanlığı'nı yürüten, 2004-2011 tarihleri arasında Denizli Belediye Başkanlığı yapan Zeybekci, sanayi kentindeki patronları yakında tanıyor.

2011 yılı genel seçimlerinde birinci sıradan AKP Denizli Milletvekili seçilen Zeybekci, Meclis Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanlığı da yaptı. 

2 dönem AKP MKYK’da bulunan Zeybekci, 8 Ekim 2018 tarihli Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile Cumhurbaşkanlığı Ekonomi Politikaları Kurulu’nda Başkanvekilliği görevine atandı.

'İzmir’i tanınmaz hale getireceğiz' demişti

31 Mart 2019 tarihli yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nın İzmir Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olan Zeybekci'nin "Dokuz ayda İzmir'i tanınmaz hale getireceğiz. İzmir’i dünyaya pazarlayacağız" sözleri gündem olmuştu.