Kılıçdaroğlu'nun açıkladığı belgelerde dikkat çeken isim: Sıtkı Ayan kimdir?

Kılıçdaroğlu'nun CHP Grup Toplantısı'nda açıkladığı belgelerde adı geçen Sıtkı Ayan, en çok merak edilen isim halini aldı. Peki kimdir bu Sıtkı Ayan?

Haber Merkezi

Kılıçdaroğlu'nun dünkü CHP Grup Toplantısı'nda açıkladığı belgelerde yer alan bir isim tanıdık çıktı. 

Kılıçdaroğlu'nun "Man Adası'nda bir şirket kurulur. Bizim vilayetlerden daha küçük. Belbey LTD şirketi. O şirketin kuruluş senedi de bizde. Bu şirket bir yönetim kurulu toplantısı yapar. Sıdkı Ayan bir kişiden oluşur yönetim kurulu. Tutanakları bizde. Şirketin sermayesi 1 sterlin. Man Adası devletinin resmi kayıtları var. Sıdkı Ayan bu şirketi Kasım Öztaş'a devretti. Sıdkı Ayan kimdir, tanıyormusun?" diye sorduğu Sıtkı Ayan, sızdırılan ses kayıtlarında daha önce gündeme gelmişti.

Kılıçdaroğlu'nun bahsettiği isimler rüşvet ve yolsuzluk operasyonlarının ardından yandaş medya tarafından "Telefonları dinlenen isimler açıklandı" şeklinde haberleştirilmişti.

Belgelerde dikkatleri üzerine toplayan Sıtkı Ayan ise, Erdoğan'ın Başbakan olduğu 2013 yılındaki 17 Aralık rüşvet ve yolsuzluk soruşturmasından bir gün önce 16 Aralık'ta 11.5 milyar dolarlık "yatırım teşviki" aldığı iddia edilen Som Petrol'ün sahibi. Şirketin İTO kayıtlarındaki sermayesi 10 milyon lira görünürken, Lodra'da bulunan merkezinin sermayesinin milyar dolarlar olduğu ifade ediliyor. Ayan'ın aldığı cumhuriyet tarihinin en yüksek ikinci "yatırım teşviki" olarak kabul gören 11.5 milyar lira Turang Transit isimli şirket verilmişti. Turang Transit, Sıtkı Ayan'ın yönetim kurulu üyeliği bulunduğu 4 firmanın kurucu ortağı olduğu bir şirket. 

SES KAYITLARINDA İSMİ GEÇTİ

İran doğalgazını Almanya’ya taşıyacak bir petrol boru hattı inşa edeceğini duyuran şirketin sahibi olan Ayan'ın ismi ise ilk olarak karşımıza, Cemaat'in sızdırdığı ses kayıtlarında; Erdoğan ile oğlu Bilal Erdoğan'ın yaptıkları öne sürülen telefon konuşmasında çıkıyor. 

2014 yılında Reuters'ın da haberleştirdiği telefon görüşmesine göre, Başbakan Erdoğan ve Bilal Erdoğan, soyadı verilmeyen "Sıtkı" adlı bir işadamının istenilen rakamı vermemesinden bahsediyor.

İddiaya göre, o dönem başbakanlık koltuğunda oturan Erdoğan, oğluna "parayı almamasını" telkin ederken “Kendisi bize ne söz verdiyse onu getircekse getirsin, getirmeyecekse gerek yok. Kucağımıza düşecekler merak etme" ifadesini kullanıyor.

Şubat 2014'te sızdırılan ses kaydının ardından avukatı aracılığı ile açıklama yapan Sıtkı Ayan, "2007’den bu yana üzerinde çalışılan uluslararası bir projenin gizlisi saklısı yoktur” ifadeleriyle "11,5 milyar liralık projeye" yardım almadığını iddia etmişti.