Türkiye Barış Komitesi'nden 9 Mayıs açıklaması

Türkiye Barış Komitesi 9 Mayıs Zafer Günü vesilesiyle bir açıklama yaptı.

Haber Merkezi

9 Mayıs Zafer Günü vesilesiyle bir açıklama yapan Türkiye Barış Komitesi "Günümüzde yaşanması olası herhangi bir savaşın ortaya çıkaracağı yıkım, yönetenlerin değil emekçilerin üzerinde hissedilecektir" dedi.

Açıklama şu şekilde:

Büyük Zafer'in 75 Yıl Sonrasında

75 yıl önce bugün, milyonlarca insanın ölümüne ya da yaralanmasına, dünya çapında büyük bir yıkıma neden olan İkinci Dünya Savaşı'nın iki başlıca odağından birinde barışa ulaşıldı. Alman ordusunun koşulsuz biçimde teslim olması, Nazi faşizminin yenilgisini tescil etti. 

Almanya'da 1933'te iktidara gelen Naziler, militarist gelenekleri güçlü olan ülkeyi hızla savaş ortamına sürükledi. 1939'da çakan savaş kıvılcımı, kısa sürede dünyayı sardı. 1945'e gelindiğinde önce Naziler, sonra da Japon emperyalizminin yenilgisi ile birlikte savaş sona erdi. 6 yıllık süreç, 85 milyona yakın insanın ölümüne neden oldu. Bu sayı, 1940'taki dünya nüfusunun % 3'ünü oluşturuyordu. 

Savaşta en büyük kaybı, yaklaşık 27 milyon yurttaşını yitiren (1940 nüfusunun yaklaşık % 14'ü) Sovyetler Birliği verdi. Topraklarının bir bölümü Almanya ve müttefiklerinin işgaline uğrayan ülkede, büyük bir yıkım yaşandı. 

Bugün de dünyamız, geniş çaplı bir savaş tehlikesi ile karşı karşıya bulunuyor. Emperyalizmin durmak bilmez siyasi ve askeri saldırıları, dünyanın çeşitli bölgelerini tehdit etmekle kalmıyor; emperyalist sistemi oluşturan ülkeler arasında giderek artmakta olan çelişkiler ve gerilimler, daha geniş çaplı çatışmaların yaşanması olasılığını güçlendiriyor. 

Günümüzde yaşanması olası herhangi bir savaşın ortaya çıkaracağı yıkım, yönetenlerin değil emekçilerin üzerinde hissedilecektir. Bütün dünyanın emekçileri barışa sahip çıkmalıdır. 

Türkiye Barış Komitesi