İşte salgının gerçek fotoğrafları… AKP'nin sadaka düzeni böyle çöktü

Salgın günlerinde patronlar için seferberlik ilan eden AKP, emekçilere gözlerini tamamen kapatmış durumda. Açlık sınırın en dibinde, bin liralık ‘yardım’ için yurttaşlar geceden PTT önünde yatıyor, sokakta ‘fazla yemek yok mu?’ diye bağırıyor. Türkiye'de işsiz sayısı 8 milyona dayanırken, salgının etkisiyle gerçek işsizliğin 10 milyonu geçeceği tahmin ediliyor.

Haber Merkezi

Salgından hemen sonra patronları kurtarmak için 100 milyar liralık paket açıklayan, işçi çıkarmayı yasakladım diyerek binlerce işçiye ücretsiz izin adı altında sadaka ücreti düzenlemesini yasalaştıran, patronlar için kısa çalışma ödeneği düzenlemesinin kapsamını genişleten AKP, salgın dolayısıyla artan yoksulluğa seyirci kalmaya devam ediyor.

Önceki gün Şanlıurfa’da PTT üzerinden dağıtılacak sosyal yardımlar için yüzlerce yurttaş geceden sıraya girerken, bir yurttaşın PTT önündeki polis bariyeri içinde sırada beklerken yerde uyuduğunu gösteren bir kare sosyal medya üzerinden dolaşıma girdi.

Fotoğrafı sosyal medyadan paylaşan bir yurttaş, “Bu, PTT'de işlem yapmak için geceden sıra tutan, hatta PTT kapısında yatan vatandaşların fotoğrafı. Daha doğrusu bir ilçenin sahipsizliğinin ve rezaletinin fotoğrafı. Diyecek başka söz bulamıyorum” dedi.

PTT önünde 'yardım' sırası...

Sokakta ‘fazla yemeğiniz var mı?’ sorusu

Urfa’da yaşanan bu görüntünün ardından İstanbul’da da dikkat çeken bir olay yaşandı.

İstanbul’un Bahçelievler ilçesi Kocasinan Mahallesi’nde bir aile, karınlarını doyurmak için çocuklarıyla birlikte sokak sokak dolaşıp mahalle sakinlerinden yemek yardımı istedi.

Daha önce tekstil işçiliği yaptığını ancak sigortasız çalıştırıldığı işinden üç ay önce çıkarıldığını belirten baba, altı yıl önce Suriye’den İstanbul’a geldiklerini, işsiz kaldıkları için son üç aydır kiralarını ödeyemediklerini söyledi. Faturalarının belediye tarafından ödendiğini aktaran aile, aç kalmamak için her akşam sokakları dolaşarak mahalle sakinlerinden yemek istediklerini ifade etti.

İstanbul'da bir aile sokakta yemek arıyor...

İşsiz sayısı 8 milyona dayandı, salgın verileri henüz dahil değil

DİSK'in Nisan ayında yayımladığı işsizlik verilerine göre, gerçek işsizlik 8 milyona dayanırken, henüz salgın sürecinde yaşanan işsizlik vakaları bu sayıya dahil değil.

"TÜİK tarafından açıklanan veriler Ocak 2020 Hanehalkı İşgücü Araştırması sonuçlarına yansıyor. 2018-2019 krizinin olumsuz etkilerini yansıtan verilerde henüz Covid-19’un yarattığı ciddi ekonomik etkilerin sonuçları yok. Haziran ve temmuz ayında açıklanacak TÜİK verilerinde Covid-19’un etkilerini görmek mümkün olacak" diyen DİSK, "Geniş̧ tanımlı işsiz sayısı Ocak 2019’da 7 milyon 552 bin iken Ocak 2020’de 408 bin artışla 7 milyon 960 bin kişi oldu. Geniş̧ tanımlı işsizlik oranı Ocak 2020’de yüzde 23,1 olarak hesaplandı" ifadesini kullandı.

Türkiye Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği, "Türkiye, yılın üçüncü çeyreğinde 10 milyonu aşan yeni işsiz sayısı ile karşılaşabilir. Sanayi sektöründe de çok fazla işten çıkarmalar olduğu unutulmamalı" açıklamasında bulundu.

Yüzde 28’i işsiz kaldı, yüzde 6,9’u ücretsiz izne çıkarıldı

Metropoll Araştırma Şirketi’nin 28 ilde 1288 katılımcıyla gerçekleştirdiği koronavirüs araştırmasından da dikkat çeken sonuçlar çıktı.

Katılımcıların yüzde 26.8’i salgın günlerinde işsiz kaldığını, yüzde 42’si ise zaten işsiz olduğunu dile getirdi.

Ücretsiz izne gönderildiğini söyleyenlerin oranı yüzde 6.9 olurken, bu süreçte evden çalıştığını ifade edenlerin oranı ise yüzde 4.2.

Yüzde 24,2’si temel ihtiyaçlarını karşılayamıyor

Katılımcıların yüzde 24.2’si temel ihtiyaçlarını da karşılayamazken, yüzde 48’i yalnızca beslenme ve barınma gibi ihtiyaçları karşılayabildiğini dile getirdi.