Bolu’da 31 Mart yerel seçimlerinde yeniden belediye başkanı seçilen Tanju Özcan kamuoyunun gündemine sıklıkla göçmen karşıtı açıklamaları, yabancılara ulaşım, su gibi hizmetlere fahiş zam yapacağı açıklamalarıyla geliyor. Yabancı ve göçmen karşıtlığını “Bolu’yu koruma” iddiasıyla savunan Özcan’ın böyle bir kaygısı olmadığını ortaya koyan bir gelişme yaşandı.
Bolu Belediye Meclisi seçim sonrası Cumartesi günü yaptığı ilk toplantısında Gölcük Tabiat Parkı’nı ranta ve talana açacak maddeyi gündemine aldı.
2017 yılında Bolu’da AKP’li belediye başkanı Alaaddin Yılmaz döneminde tüm tepkilere ve alınan mahkeme kararlarına rağmen Gölcük Tabiat Parkı’na 25 adet bungalov yapılmıştı. O dönemde CHP Bolu milletvekili olan Tanju Özcan ile şu anda da belediye meclis üyesi olan birçok isim Gölcük’teki yapılaşmaya karşı çıkmıştı.
Özcan Bolu Belediye Başkanı seçildikten sonraki ilk döneminde de Gölcük Tabiat Parkı’ndaki yapılaşmaya karşı çıkan ve parkın eski haline getirilmesi gerektiğini savunan demeçler vermişti.
Aradan geçen 7 yılda Gölcük’te inşa edilen bu yapılar atıl durumda kalırken, Danıştay’dan Şubat ayında çıkan bir kararla projeye verilen iptal kararı bozuldu.
Danıştay’ın bu kararının ardından bölge idare mahkemesi de projeyi onayladı. Ancak Gölcük Platformu bu karara itiraz etti. Konuya ilişkin dava süreci halen devam ederken Bolu Belediye Meclisi Gölcük Tabiat Parkı’ndaki bungalovların kiraya verilmesi için belediye encümeninin yetkilendirilmesini gündemine aldı.
Gölcük Platformu: Bu ülke rant düzeninden bıktı
Gölcük Platformu Bolu Belediye Meclisi’nde bugün yapılacak oylamaya karşı tüm Boluluları saat 17.00’de basın açıklamasına çağırdı.
2017 yılında, AKP yönetimindeki belediyenin açtığı ilk ihale sürecinde, CHP Bolu milletvekili olan Tanju Özcan’ın projeye karşı Bolu halkının yanında protesto eylemlerine katıldığını, belediye başkanlığı döneminin ilk yıllarında da buradaki yapıların oradan kaldırılması gerektiğini ve oranın eski durumuna getirilmesini savunduğunu hatırlatan Gölcük Platformu’nun açıklamasında “(Özcan’ın) Son dönemde birdenbire buranın yapılaşmaya açılması için gayret göstermesi anlaşılır ve kabul edilebilir bir şey değildir” denildi.
Platform adına açıklama yapan TMMOB Bolu İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Erol Perçin “Bu ülke akla, bilime, doğaya ve halka karşı yapılan işlerden bıktı. Bir avuç azınlığın yararına talandan, doğa katliamından, rant düzeninden bıktı. Geri dönüşümsüz yıkımlardan bıktı! Yeter diyoruz” dedi.
Belediye Meclisi’nden geçmesi olası bu adımın bir başlangıç olacağına ve 25 bungalova yeni yapıların eklenmesinin önünün açılacağına dikkat çekilen açıklamada, bir süre sonra Gölcük’ün Rize Ayder Yaylası ve Trabzon Uzungöl gibi olacağı ifade edildi.
“Bolu’yu seviyorum” deyip oy isteyen Özcan’a bu nedenle oy veren Bolululara çağrı yapan Gölcük Platformu bugün Belediye Meclis toplantısı öncesinde saat 17.00’de belediye önünde bir araya gelerek Gölcük’e sahip çıkmaya çağırdı.
Perçin: Mevcut yapılar kullanıma açılırsa akabinde yapılaşma zinciri devam eder
Erol Perçin Gölcük Platformu adına soL’a yaptığı açıklamada Gölcük Tabiat Parkı’ndaki yapılaşmanın belediye tarafından kiralanması kararının gündemden çıkarılması için çabaladıklarını söyledi.
Kiraya verilmesi istenen bungalovların AKP’li belediye yönetimi döneminde aksi yöndeki mahkeme kararlarına karşın hukuk tanınmadan yapıldığını söyleyen Perçin “7 yıldır orada atıl bir şekilde tutuluyordu. Tanju Bey de 2019’da başkanlık görevine gelmeden önce kendi bizzat demeçleri de var, bizim birebir görüşmelerimiz de olmuştu, buradaki kamu zararının sorumlularından hesap sorulmasını, yapılaşmanın kaldırılmasını kendilerinden talep etmiştik. Kendisi de bu yönde beyan vermişti. Fakat geldiğimiz noktada bilimsel olarak değişen hiçbir durum olmamasına rağmen kendileri buranın tekrardan faaliyete alınması ve kiraya verilmesi gibi bir faaliyette bulunuyor” dedi.
Bu yapılaşmanın işletilmeye başlanması durumunda 25 bungalovla sınırlı kalmayacağını ifade eden Perçin “Türkiye’de pratiklerini biliyorsunuz böyle süreçlerin. Mevcut yapılar kullanıma başladığında akabinde mantar gibi üreyen yapılaşma zinciri devam edecektir” dedi ve sürecin takipçisi olacaklarını dile getirdi.
Bilir kişi raporu projenin olumsuzluklarını sıralamıştı
Gölcük Tabiat Parkı'ndaki yapılaşmanın getireceği olumsuzluklar 27 Aralık 2018 tarihli bilirkişi raporunda şöyle sıralanmıştı:
- Mevcut tabiat parkı alanının oldukça küçük olup hemen tamamının günübirlik kullanıma konu olduğu, bu yoğun kullanımın göl içi ve çevresinin yakın gelecekte kaybedilme riskini beraberinde getirdiği,
- Kır evlerinin Orman alanı içerisinde yapılmakta olmaları ve belirli bir yüksekliklerinin bulunması sebebiyle ağaç dalları ve ağaç köklerinin bu inşa sürecinden olumsuz etkilendikleri,
- Kır evlerine ulaşımı sağlamak üzere oluşturulacak yürüyüş yollarına uygulanacak kaplama malzemesi ve bu malzemenin altına uygulanacak betonun orman toprağı üzerinde tahribata yol açtığı,
- Konaklama imkanının aynı zamanda alanın tel örgü ile çevrilmesi gibi güvenlik önlemlerinin alınmasını da gerektireceği, tabiat parkı sınırlarının tel örgü ile çevrilerek alan içerisine yaban hayatını engellemenin de tabiat parkı olarak belirleme kriterlerine sahip olmaktan uzaklaştıracaktır.
- Tabiat Parkı içerisinde konaklama imkanı yaratılarak alanın gece de insan kullanımına açılmasının ve yaban hayatı için yaşamsal önemde olabilecek göletin yaban hayatının kullanımından çıkarılmasının yaban hayatını ve giderek de buradaki bitki ve ağaç örtüsünü olumsuz etkileyeceği,
- Aydınlatma ve diğer gürültülerin yaban hayatını engelleyeceği, hayvanların uzaklaşmasına neden olacağı, gece aydınlatmaları bitki fotosentezine engel olup ağaçlar ve bitkilerin kurumasına neden olacağı,
- İdare ve konuk evi olarak adlandırılan tesis ile ilgili olarak 250,00 m2 taban oturumuna, 925,00 m2 kullanım alanına sahip olacak tesisin kısmen ağaçlık alana isabet ettiği, tabiat parkı içerisinde genel anlamda bir idare binasına ihtiyaç bulunacağı değerlendirilmekle birlikte yerleşim birimine olan yakınlığı nedeniyle kısa süreli de olsa tesis bünyesinde planlanan büyüklükte konaklama imkanı yaratılmasını gerekli değildir.
- Tabiat parkının bu bölgesinde yeni yapı yapılmak yerine ana giriş kontrol noktası çevresindeki mevcut atıl yapıların tadil edilerek ve gerekirse yerinde bir miktar büyütülerek kullanılmasının tabiat parkı özelliğinin ve mevcut ekosistemin korunması adına daha uygun olduğu...
'Kökez çeşmeleri kuruyacak'
Öte yandan Gölcük Platformu tarafından yapılan açıklamada buradaki yapıların kullanıma açılması durumunda temiz su temininin nereden sağlanacağı da sorgulanarak kökez çeşmelerinin kuruması olasılığına işaret edildi:
"Su temini Bolu’dan mı, Karacasu’dan mı sağlanacak? Kökez suyunun çok yakın olduğu herkes tarafından bilinmekte, oradan mı temin edilecek? Eğer kökez suyu kullanılacak ise bizlere bile kısıtlı verilen su otelde kullanılarak kısa sürede bu kaynağın yetersiz duruma gelmesine neden olacaktır. Hepimizin bildiği gibi şehirde bulunan kökez çeşmeleri kuruyacak, Gölcük’teki tesise verilecektir. Alt yapı planları olmayan tesislerin kanalizasyonu nereye verilecektir?"