Son yıllarda üst üste yaşanan askeri darbe ve darbe girişimlerine sahne olan Afrika kıtası emperyalizmin mücadele alanı olmaya devam ediyor.
Mali ve Burkina Faso’dan sonra batının Sahel bölgesindeki “son kalesi” olarak görülen Nijer’de de geçen Temmuz ayında askeri darbeyle yönetim değişmişti.
Darbenin ardından ülkede toplam 2 bin 500 askeri bulunan Fransa ve ABD, yeni Nijer yönetimini hedef almış ve ECOWAS (Batı Afrika Devleti Ekonomik Topluluğu) ülkelerinin Nijer'e müdahale tehdidine destek vermişti.
Nijer’de darbeyle işbaşına gelen askeri cuntanın lideri Abdurahmani Tiani ise Batı yanlısı devrik Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum’u cihatçı şiddete karşı başarısız olmakla suçlamış, Rusya’dan “terörle mücadele” için destek alacaklarını belirtmişti.
Geçen ay Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’e Moskova’daki saldırıyla ilgili taziye dilemek için telefon eden Tiani ile Putin’in görüşmesinde bu konunun da ele alındığı Kremlin tarafından açıklanmıştı.
Bu gelişmelerin ardından Rusya önceki gün Nijer'e askeri eğitmen ve hava savunma sistemi gönderdi.
Nijer devlet televizyonundaki haberde, Rusya'nın gönderdiği askeri eğitmen, personel ve hava savunma sistemlerinin Çarşamba gecesi ülkeye ulaştığı belirtildi.
Devlet televizyonuna konuşan bir eğitmen, iki ülke arasındaki askeri işbirliğini geliştirmek ve orduyu eğitmek üzere Nijer'e geldiklerini söyledi.
Rusya henüz Nijer’e hava savunma sistemi gönderdiğini teyit etmedi ancak Nijer devlet televizyonunun haberinde ülkeye gelen askeri personelin hava savunma sistemi de kuracağı duyuruldu.
Nijer, Temmuz 2023'teki askeri darbeden kısa süre sonra Fransa ile askeri işbirliği anlaşmasını feshetmiş ve Fransa'nın Niamey Büyükelçisi Sylvain Itte'yi sınır dışı etmişti.
Niamey yönetimi, Nijer'de yaklaşık 1000 askeri ve İHA üssü bulunan ABD ile de askeri işbirliği anlaşmasını 16 Mart’ta feshetmişti. Ancak ABD halen askerlerini ülkeden çekmiş değil.