Ankara’nın Altındağ ilçesinde başlattıkları direniş sonucu imzalanan ek protokolle zam hakkını alan belediye işçileri seçimden sonra yeni belediye yönetiminin zamlı maaşlarını yatırmaması nedeniyle yeniden iş bırakmıştı.
Temizlik işçilerinin iş bırakması sonucu Altındağ’da çöpler toplanmayınca CHP’li Ankara Büyükşehir Belediyesi grev kırıcılık yaparak kendi araçlarıyla çöpleri toplamaya başladı. AKP’li Altındağ Belediyesi de bugün bir açıklama yaparak işçileri tehdit etti, iş durdurma eylemini sona erdirmezlerse temizlik işlerini özelleştirerek işçilerin eylemini kıracağını duyurdu. Altındağ Belediyesi ayrıca 17 personelin işten çıkarıldığını da açıkladı.
Altındağ Belediyesi’nin yaptığı açıklamaya tepki gösteren işçiler belediye yönetiminden ve yetkili sendikadan hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını ve bu nedenle kendi iradeleriyle iş bırakma eylemi yaptıklarını duyurdu, taleplerininse ek protokole uyularak 2024 başından beri aldıkları ücretin yatırılması olduğunu bildirdi.
İşçiler ayrıca işten çıkarılan arkadaşlarının işe geri alınmasını istediklerini belirterek, bu taleplerin karşılanması durumunda işbaşı yapmaya hazır olduklarını ifade ettiler.
AKP'li Altındağ Belediyesi'nden işçilere tehdit, önceki başkana suçlama
Altındağ Belediyesi bugün sosyal medya hesabından yayımladığı açıklamasında iş bırakan temizlik işçilerini hedef aldı, işçilerin eyleminin "yasal olmadığını" iddia etti.
Belediyenin açıklamasında Altındağ Belediyesi’nin yeni Başkanı AKP’li Veysel Tiryaki'nin, Mart ayı içerisinde Altındağ Belediyesi işçilerinin 2023 yılına ait 9 aylık geçmiş maaş farklarını alamadıklarını, işçilerin eylemleriyle öğrendiği öne sürüldü.
Önceki AKP’li Başkan Asım Balcı’nın Mart ayında eylemi sonlandırmak için “kendisinin görevinin devam etmeyeceğini bilmesine rağmen” yüzde 30 ek zammı kabul ettiği ifade edilen açıklamada yeni yönetimin ek zammın belediyeye “aylık 40 milyon TL ek maliyet getirdiği”ni tespit ettiği kaydedildi.
Önceki başkan döneminde imzalanan ek protokolü tanımayan yeni yönetim, işçilerin sendikanın ve belediye yönetiminin haberi olmadan “yasal olmayan bir iş bırakma eylemi” başlattığını iddia etti.
İş bırakma eylemine öncülük eden 17 işçinin işine son verildiğini de açıklayan belediye bu işçiler için “çalışma barışını bozan kişiler” ifadesini kullandı.
İmzaladığı protokole uymayan belediye 'işe dönmezseniz özelleştireceğiz' dedi
Belediyenin açıklamasında ek protokol kapsamında zam alan işçilere “masa başı görevde çalışan yüzlerce işçi”nin de dahil olduğu öne sürülerek “maaş adaletsizliği” oluştuğu iddia edildi, “maaş adaletsizliklerinin çözümünün 15 gün içinde sağlanacağı” ifadesi kullanıldı.
Altındağ Belediyesi, işçileri eylemi sona erdirmeleri için temizlik hizmetlerini özelleştirmekle, yani grevi kırarak temizlik işlerini taşerona yaptırmakla ve “yasal işlem başlatmakla” tehdit etti.
Açıklamada “Toplamda 2000 civarında işçimize dönük maaş adaletsizliklerinin çözümünün 15 gün içinde sağlanacağını tekrar hatırlatarak, eylemin sürmesi durumunda Altındağlı vatandaşlarımızın temizlik konusunda mağduriyetlerinin giderilmesi için hiç istemeyerek özelleştirme yoluyla temizlik hizmetlerinin yürütüleceğinin ve hukuksuz şekilde iş bırakan personellerin ivedi olarak iş başı yapmamaları durumunda haklarında yasal işlem başlatılacağının da bilinmesini isteriz” denildi.
İşçilerin yanıtı 'eyleme devam' oldu
Belediye işçilerinin bu açıklamaya yanıtıysa direnişe devam edecekleri yönünde oldu. Akşam saatlerinde direnişin sürdüğü belediyenin fen işleri kampüsünde açıklama yapan işçiler Mart ayı maaşlarının Hizmet-İş Sendikası tarafından imzalanmış olan ek protokole uyulmayarak hukuksuz şekilde ek zam olmadan yatırıldığını bildirdi.
Belediye yönetimi ve yetkili sendikayla görüşmeye çalıştıklarını ancak hiçbir yetkiliye ulaşamadıklarını belirten işçiler “Kendi irademizle bu meydanda iş bırakma eylemi yapmaktayız. İşçiler olarak bizler, yapılmış olan ek protokole uyulmasını ve 2024 başından beri aldığımız ücretlerimizi istiyoruz, ek ücret talebimiz bulunmamaktadır” açıklamasını yaptılar.
Altındağ Belediyesi’nin yaptığı açıklamadan belediye işlerinin taşeron şirketler aracılığıyla yapılması düşünüldüğü anlaşıldığını kaydeden işçiler, 2017 yılında çıkarılan 696 sayılı KHK ile “kamuda taşeron çalıştırılamaz” hükmünün kesin bir dille yasaklandığını hatırlattılar.
''Bütçe yok' demek akla ve mantığa uymuyor'
Belediyenin böyle bir tutumda bulunmasının kamu kurumunda kanunsuz iş yapılması anlamına geldiğini vurgulayan işçiler, belediyenin “bütçe yok” diyerek böyle bir girişimde bulunmasının da akla ve mantığa uymadığını dile getirdiler.
İller Bankası’nın verdiği ödenek rakamlarının yarı ücretlerine çalıştıklarını anlatan işçiler “Biz işçiler yaptığımız işimizi seviyoruz ve yapmaya devam etmek istiyoruz” dediler.
Kendilerini töhmet altında bırakan suçlamalara tepki gösteren işçiler belediyeden istediklerini ise şöyle sıraladılar:
- “Kesilen maaşlarımızın geri verilmesi ve işten çıkarılan iş arkadaşlarımızın işlerine geri iade edilmesi ve ek protokolün yasalara uygun olarak uygulanmasıdır.
- Hiçbir personele mobbing ve baskı uygulanmaması”
Bu talepleri yerine getirildiği takdirde aynı sürede birim farkı gözetmeksizin temizlik işleri personeli arkadaşlarıyla ivedi şekilde ilçede ortaya çıkan sorunları bertaraf edecekleri sözünü veren işçiler açıklamalarını şu ifadelerle sonlandırdılar:
“Bayram arifesi ve bayramda ortaya çıkan sorunlardan bizler de memnun değiliz, suç bizde değildir. Bu yaşanan zulme ortak olanlar ve ses çıkarmayanlar suçludur.
Herkesin Ramazan Bayramını kutlayarak ortada olan haksızlığı siz değerli vatandaşlarımızın takdirine bırakıyoruz. Kazanan elbet hakları yenen masumlar olacaktır.”