Polis Kuveyt’te eylemcilere saldırdı

Kuveyt’te çevik kuvvet ekipleri, muhalefetin seçim sisteminin değiştirilmesine karşı düzenledikleri eyleme gaz bombası ve coplarla saldırdı. Çıkan çatışmalarda ayrıca eski bir İslamcı milletvekilinin gözaltına alındığı bildirildi.

Russia Today’in (RT) haberine göre, çevik kuvvet ekipleri Pazar günü Kuveyt’te seçim sistemin değiştirilmesine karşı muhalefetin düzenlediği eylemlere biber gazı ve coplarla saldırdı. Eylemlere 10 binlerce kişinin katıldığı belirtilirken, eylemlerin öncülüğünü İslamcıların yaptığı bildirildi.

Kuveyt sokaklarında polisle göstericeler arasında yer yer meydana gelen çatışmalarda, birkaç göstericinin gözaltına alındığı bildirildi. Gözaltına alınanlar arasında eski bir milletvekili olan İslamcı Waleed al-Tabtabai de bulunuyor.

Göstericilerin emir, veliaht prens ve başbakanın ofislerinin de bulunduğu Seif Palace’e yakınlaşmak istedikleri belirtildi. İçişleri Bakanı’nın ise eylem öncesinde eylemcilerin parlamento binası önünde toplanması durumunda çok sert bir müdahalede bulunacaklarını açıkladığı ifade edildi.

Seçim kanunda yapılan değişikliklerin yönetime yakın adayların lehine olduğunu savunan muhalefet, yeni seçim kanununun Anayasa'ya bir “darbe” anlamına geldiğini belirterek, 1 Aralık’ta düzenlenecek seçimlerin boykot edilmesi konusunda çağrıda bulundu.

Seçim kanunda yapılan değişiklikle, her seçmenin birden fazla oy kullanabilmesine olanak sağlayan uygulamaya son verilmiş ve tek oy sistemine geçilmişti.

(soL- Dış Haberler)