ABD GDO’ları Avrupa'ya dayatmış

Wikileaks’in açıkladığı yeni belgelere göre ABD, Avrupa ülkelerinin GDO’lu ürünleri kullanmaması durumunda misilleme yapmayı düşünüyormuş.

ABD’li diplomatların ABD Dışişleri Bakanlığı ve Beyaz Saray ile yaptıkları görüşmeleri deşifre etmeye devam eden Wikileaks, ABD hükümetinin Genetiği Değiştirilmiş Organizmalar’ın (GDO) kullanımının dünya çapında artması için uğraşısında, Avrupalı devletleri bir hayli sıkıştırmış.

2007 yılı Aralık ayında ABD Paris Büyükelçisi Craig Stapleton’un gönderdiği rapora göre ABD, Fransa başta olmak üzere Avrupa ülkelerinde GDO’lu ürünlerin ve GDO’ların kullanımının artması için baskı uyguladı ve istedikleri seviyede GDO kullanılmaması durumunda karşı misilleme (retaliation) yapmaya hazırlandı.

Raporda ABD hükümetinin biyoteknoloji şirketlerine ve hükümetlere baskı uyguladığı gözükürken, ABD Büyükelçisi Stapleton Avrupa ülkelerinde GDO’lu tohum ve ürün kullanımının düşük olmasından kaynaklı hayal kırıklığı yaşadığını da belirtiyor. Avrupa ülkelerinin ABD’nin baskısına rağmen GDO konusunda ilerleme değil gerileme gösterdiğini belirten Stapleton, “Yapılacak misilleme hareketleri AB’ye çıkacak olan fatura sayesinde AB’nin bu konuda adım atması sağlanabilir ve AB genelinde gelişmiş biyoteknoloji kullanımı artar” diyor.

Fransa’nın misilleme yapılacak ülke olması açısından iyi bir aday olduğunu söyleyen Stapleton, Fransa’ya uygulanacak yaptırımlar sayesinde diğer AB üyesi ülkelerin de kolektif olarak zarar göreceğini ve istenilen seviyede GDO kullanacaklarını belirtiyor. Stapleton, yapılabilecek yaptırımların listelenmesi ve bu listenin Avrupa ülkelerinde GDO kullanımını uzun vadeli ve kalıcı olmasını sağlaması gerektiğini ifade ediyor.

(soL – Dış Haberler)