Suudi Arabistan'dan geri adım: Petrol silahını kullanmayacağız

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı olayıyla ilgili olası yaptırımlara 'sert karşılık' vereceği yönündeki açıklamalarından geri adım attı. Suudi Enerji Bakanı, 1973'tekine benzer bir petrol ambargosu uygulama niyetinde olmadıklarını söyledi.

Dış Haberler

Suudi Arabistan, Cemal Kaşıkçı vakasıyla ilgili olası yaptırımlara misillemede bulunacakları şeklindeki açıklamasından geri adım atarak petrol üretimini "uluslararası siyasi baskıya tepki olarak kullanmayacaklarını"  açıkladı.

Suudi Arabistan Enerji Bakanı Halid el-Falih, petrol üretimini günde 11 milyon varil gibi bir rakama çıkaracaklarını söyledi. 

TASS haber ajansına konuşan Falih, Batılı ülkelere 1973 yılındakine benzer bir petrol ambargosu uygulama niyetleri olmadığını, petrolü siyasetten izole ettiklerini ifade etti.

YAPTIRIM GERİLİMİ

Geçtiğimiz günlerde Suudi Arabistan Cemal Kaşıkçı nedeniyle başka ülkeler tarafından uygulanacak olası yaptırımlara misliyle karşılık verileceğini açıklamıştı. İsmi açıklanmasa da Suudi yönetimi tarafından yalanlanmayan açıklamada üst düzey bir yetkili ülkenin küresel ekonomi için büyük ve etkili bir rolü olduğu belirterek Suudi Arabistan'a dönük bir yaptırımda petrol konusunu masaya sürerek karşılık verilebileceğinin siyasini vermişti. Son açıklamada bu karardan geri adım atıldığı görülüyor.

Aradan geçen süre zarfında ABD Başkanı Trump'ın Kaşıkçı'nın öldürülmesinden sorumlu tutulan Suudi Prens Muhammed bin Selman'a ve Suudi sorumlulara dönük korumacı yaklaşımından uzaklaştığı ve konuşmasının tonunu sertleştirdiği görülüyor.  Bunda ABD iç siyasetinde de konunun Trump'a karşı güçlü bir koz olarak kullanmasının payı var. ABD başkanı her ne kadar Suudi Arabistan'la ticaretin önemine vurgu yapsa da Suudlara yaptırım uygulanabileceğine dönük sözleri de dillendirmeye başladı.

Bugün medyaya yansıyan İngiltere-Fransa ve Almanya'nın ortak açıklamasında da Suudi yönetimine "tam olarak neler yaşandığının bir an önce açıklanması gerekmektedir" çağrısı yapılmıştı.