McCain'in giderken götürdükleri: Sözde solcular ve belki Trump...

Vietnam'da savaş pilotu olarak ülkesini savunan yüzlerce yoksul köylünün ölümünün, binlercesinin sakat kalmasının faili Senatör John McCain, ölürken de beraberinde birkaç 'solcu'yu götürmeyi başardı. McCain'in ölümü, Trump karşıtlarının 'Cumhuriyetçi Parti'yi bölme' çabalarına ise yeni bir soluk kazandırmış gözüküyor.

soL

Senatör John McCain geçtiğimiz günlerde yaşama gözlerini yumdu.

Ölümünün ardından, ABD siyasetinin farklı uçlarında duran figürler Cumhuriyetçi Senatör'ü "rahmetle anarken", ülkede sola yeni bir soluk getirmesi beklenen Bernie Sanders ve Ocasio-Cortez gibi siyasetçilerin duygu yüklü taziye mesajları destekçilerini ikiye böldü.

ABD'deki anaakım medyaya bakılırsa, McCain siyasi rakipleriyle dahi iyi ilişkiler kurabilen, yeri geldiğinde partisini eleştirebilen, ulusal çıkarları siyasetin üstünde tutan bir isimdi.

Hatta bu imajın (geniş anlamıyla) sol kamuoyunun bir kesimi tarafından benimsendiği görülebiliyor. Ancak solda önemli bir kesim ise, McCain'i olduğu gibi, yani azılı bir savaş suçlusu olarak hatırlıyor.

MCCAIN'İN SAVAŞ KAHRAMANLIĞI: SAATTE BİR MADALYA

Cumhuriyetçi Senatör John McCain, resmen madalyaları olan bir "savaş kahramanı". 

Babası Amiral olan John McCain, ABD Donanması'na katılarak Vietnam Savaşı'na gidiyor. Burada her biri ortalama 30 dakika süren 23 bombardıman uçuşuna katılıyor. Yani Vietnam Savaşı boyunca toplam 10 saat ve 30 dakika Vietnam'da ülkelerinin özgürlüğü için mücadele eden yoksul köylülere ve komünistlere kimyasal bombalar ve napalm yağdırıyor.

Bu "kahramanca" eylemlerinin sonucunda 2 Gümüş Yıldız, 2 Onur Madalyası, 2 Üstün Uçuş Haçı, 3 Bronz Yıldız, 1 Vietnam Onur Madalyası ve 3 Mor Kalp madalyalarıyla ödüllendiriliyor. Yani McCain, aşağı yukarı, Vietnam Savaşı'nda saatte 1 madalya kazanıyor.

'İŞLEDİĞİ SUÇLARA DUYARSIZ'

Ancak yine bir uçuş görevinde şansı yaver gitmeyen McCain'in uçağı, 26 Ekim 1967 günü Hanoi'de vuruluyor ve geleceğin cumhuriyetçi senatörü esir düşüyor.

Beş yıl boyunca savaş esiri olarak tutulduktan sonra sağlığı yerinde olarak serbest bırakılan McCain, esareti sırasında Küba'da yaşayan İspanyol bir psikologla görüştürülüyor.

Psikolog Fernando Barral'ın, 24 Ocak 1970'de Granma'da yayımlanan makalesinden bir bölüm:

"(McCain) Mülakat boyunca, entelektüel olarak kendinde ve dikkatli olduğunu gösterdi. Ruhsal olarak travmatik bir şokun etkisinde değil. Sarkastik ve hatta mizahi yorumlar yapabiliyordu, ki bunlar akli dengesini koruduğunu gösterir. Ahlaki ve ideolojik olarak ise, içinde bulunduğu uçağın sağladığı mutlak dokunulmazlık hissinin ardında, daha sonra kendisinin hayatını kurtaran, besleyen ve sağlığıyla ilgilenen halka karşı işlediği suçlara ilişkin en ufak kaygı ya da en ufak düşünce belirtisi göstermeyen; kesinlikle insani derinliğe sahip olmayan tamamen duyarsız bir kişi olduğunu gösterdi. Şu anda sağlıklı ve güçlü. İnanıyorum ki, nüfus yoğunluğu yüksek bölgeleri sadece spor olsun diye bombalamış biri. Aldığım notlara göre, pişkindi ve bayağı şeylerden sanki bir kokteyl partisindeymiş gibi konuşuyordu."

MCCAIN NEDEN KIYMETE BİNDİ?

"Vietnam kahramanı" olarak Cumhuriyetçi Parti'ye katılan ve defalarca senatör seçilen John McCain, partinin önemli ve etkili isimlerinden biriydi.

Kurduğu düşünce kuruluşu McCain Enstitüsü'yle birlikte, ABD'nin medya dünyasında ve dış ilişkilerinde de önemli bir nüfuza sahip oldu.

Cumhuriyetçi Parti'nin başkan adayı olarak 2008 seçimlerinde Barack Obama'nın karşısına çıktı ve yenildi. Ancak bağlantıları ve McCain Enstitüsü üzerinden yaptığı siyasi yatırımlar sayesinde daima senatoda ve kendi partisi içinde etkili bir isim oldu.

Öte yandan, ölümünün ardından McCain'in bu kadar kıymete binmesinin başka bir nedeni daha var: Donald Trump!

TRUMP'A KARŞI BİRLEŞİK CEPHE'NİN ÖLÜ YÜZÜ

ABD Başkanı Donald Trump, 2015 yılında sonraki yıl gerçekleşecek başkanlık seçimleri için kampanyasının startını verdiği günlerde, Iowa'da bir mitingde McCain'e yüklenmişti. Kişisel husumet duyduğu McCain için "O bir savaş kahramanı değil" diyen Trump, daha sonra sözleri için özür dilememişti. 

McCain ise göçmen yasası, Obamacare'in kaldırılması, NATO'ya yaklaşım ve seçim kampanyasına Rus müdahalesi gibi tartışmalarda, Trump'ın karşısında yer aldı.

McCain'in ölümüyle birlikte, Demokrat Parti'ye ve "liberal medya"ya, "Senato'daki bağımsız bir sesi" ve "Cumhuriyetçi Parti içerisinden Trump'ı eleştiren önemli bir figürü" kaybetmenin üzüntüsü çöktü. 

Bazı çevreler, "ABD'nin en büyük düşmanı Rusya'yla düşüp kalkan Trump" imajını, Trump'ın seçmen desteğini düşürmek için etkili bir araç olarak gördüler. McCain, bir Cumhuriyetçi "savaş kahramanı" olarak, bu operasyona hasta yatağından dahi, yaptığı açıklamalarla destek veren önemli bir isimdi.

McCain'in Cumhuriyetçi Parti içindeki etkisi de düşünülünce, Trump'ı devirmek için doğru momentin yakalanmasında, Bay "Vietnam Gazisi" belki de önemli bir oyuncu olabilirdi. Ömrü yetmedi. 

Ama...

MCCAIN TRUMP'A SON ŞAKASINI YAPTI

Uzun bir süredir beyin tümörü tedavisi gören ve bel altı espirileriyle tanınan senatör, medyada yer alan haberlere bakılırsa, "ölümüyle ülkeyi yasa boğdu". Ancak yasa boğulmak mı daha kötü, yoksa başkanı olduğun ülkedeki -adeta- ulusal yasın parçası olamamak mı?

Vasiyetiyle cenaze törenini planlayan McCain, törene George W. Bush ve Barack Obama'yı konuşmacı olarak davet ederken, ABD Başkanı Donald Trump davetli listesinde yer almadı.
Ölüm bile, McCain'i Trump'a son ve ağır bir darbe vurmaktan alıkoyamamış gözüküyor yani...

Bu usta müdahale, Trump'ı bütün ulusu birleştiren bir yastan dışlayarak, yalnızlaştırıyor. Hatta bugün sosyal medyada önemli tartışma konularından biri, Kongre binasının tepesindeki ABD bayrağının, adet olduğu üzere, senatörün ölümünden cenazesine kadar geçen süre boyunca ancak Beyaz Saray'ın tepesindeki bayrağın sadece bir günlüğüne yarıya çekilmiş olması.

ÇÜNKÜ 'DEMOKRATİK SOSYALİST'LİK BUNU GEREKTİRİR

Gelelim, siyasi yelpazenin sol olarak anılan, algılanan tarafına...

Vietnam halkıyla dayanışan, geçmişte Vietnam savaşına karşı barış hareketini örgütleyen ABD solunun bugün umut bağladığı isimler Bernie Sanders ve Ocasio-Cortez...

İkisi de Demokrat Parti içerisinde yer alan bu siyasetçiler, parti içerisindeki, özellikle genç üyeler arasındaki etkilerini Trump iktidarı döneminde arttırdı.

Ancak ikisi de savaş çığırtkanı, cinsiyetçi ve ırkçı McCain'i son derece samimi ve duygu yüklü taziye mesajlarıyla andılar.

Sanders, mesajında, "John McCain bir Amerikan kahramanıydı, saygın ve onurlu bir insandı ve benim arkadaşımdı. Sadece ABD Senatosu'nca değil ama birliğe ve bağımsızlığa önem veren bütün Amerikalılar tarafından özlenecek" dedi.

Demokrat Parti içindeki, özellikle New York bölgesinde yükselen, Demokratik Sosyalistler grubunun genç lideri Alexandria Ocasio-Cortez de, "John McCain'in mirası eşsiz bir insani saygınlığı ve Amerika'ya hizmeti temsil ediyor... Pek çok insan için çok fazla şey ifade ediyordu. Dualarım ailesiyle" ifadelerini kullandı.

Sanders'ın ve Ocasio-Cortez'in taziye mesajlarına pek çok Twitter kullanıcısı ise tepki göstererek, McCain'in insanların ölümüne ve savaşlara sebep olan politikaları desteklediğine dikkat çekti.

Vietnam'da savaş pilotu olarak, ülkesini savunan yüzlerce Vietnamlının ölümünün, binlercesinin sakat kalmasının faili Senatör John McCain, böylece ölürken de beraberinde birkaç "solcu"yu, en azından imajlarını, götürmüş oldu.

SİLAH TEKELİNDEN TAZİYE MESAJI

Sözde "solcu"ların yanı sıra dünyanın en büyük silah tekellerinden, F-35 savaş jeti projesinin kilit şirketlerinden Lockheed Martin de, sayesinde bolca kâr elde ettiği savaş çığırtkanı McCain'in ardından bir taziye mesajı yayınladı.

Lockheed Martin CEO'su Marillyn Hewson imzalı mesajda, "Senatör McCain, sıradışı ölçüde cesur bir liderdi ve yaşamını ulusumuzun hizmetine adamış gerçek bir vatanseverdi. Ardından ülkemizin tuttuğu yasa katılıyoruz. Kariyeri boyunca, haklı olarak, ulusal güvenlik endüstrisindeki bizleri en sert ve en çok şey isteyen standartlara tabi tuttu. Yine de tartışma ne kadar hararetli, mesaj ne kadar zor olursa olsun, biz her zaman bunun ordumuza, askerlik görevini yapan erkek ve kadınlarımıza en yetkin araçları sunarken, vergi ödeyenlerin de çıkarlarını koruma kararlılığından kaynaklandığını anladık. Çok özlenecek" ifadeleri kullanıldı.

BARZANİ: KÜRDİSTAN İÇİN BÜYÜK KAYIP

McCain'in ölümü, Ortadoğu'da, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun yanı sıra, Kuzey Irak Bölgesel Kürt Yönetimi Başbakanı Neçirvan Barzani tarafından da üzüntüyle karşılandı.

Neçirvan Barzani, "Yetenekli siyasetçi, Amerika’nın tanınan şahsiyeti ve Kürdistan halkının samimi dostu John McCain’in vefatı bizi derinden üzdü" açıklamasında bulundu. 

Barzani, mesajında, "Sayın McCain’in vefatı Kürdistan halkı için büyük bir kayıptır. O Kürdistan halkının samimi dostuydu. O, Kürdistan halkının haklarını elde ederek korumasını samimiyetle savunuyordu. Her fırsatta Kürdistan halkını ve haklarını savundu. Kürdistan halkının haklarını elde etmesi için sürekli çabaladı" ifadelerini kullandı.

ZATEN ORTALIK KARIŞIK...

ABD'de ve ABD'deki lobilerle bağlantılı Ortadoğu ülkelerinde stratejik hesapların ve siyasi operasyonların çerçevesini çizdiği manzara bu iken, Türkiye'de "McCain Türkiye dostu muydu, düşmanı mıydı?" tartışması yapıldı.

Liberal yazar Amberin Zaman, taziye mesajında, "John McCain The Economist'in büyük bir hayranıydı. Bana Türkiye'yi onu okuyarak takip ettiğini söyledi. Ben The Economist'in Türkiye muhabiriydim o zamanlar (2004 civarı) ve süper mutlu olmuştum. Huzur içinde uyu, John McCain" ifadelerini kullandı.

Eski Büyükelçi Ömer Faruk Loğoğlu da, "John McCain, harika bir insan! Barış savaşçısı. Hukukun savunucusu. Adaletin ve insanlığın avukatı. Türbülans halindeki bir bölgede demokratik ve istikrarlı bir Türkiye'nin değerini biliyordu. Onu tanıma ayrıcalığına sahip oldum" dedi.

Cumhuriyet Halk Partisi'nin ABD'deki temsilcisi Yurter Özcan ise, Twitter'dan McCain ile fotoğrafını paylaşarak, "Huzur içinde uyu Senatör McCain - harika bir yurtsever ve Türk halkının iyi bir dostu" yorumunu yaptı.