Türkiye’de yaşananlar ve dünya solunun desteği

Hakkı Başgüney'in “Türkiye'de yaşananlar ve dünya solunun desteği” başlıklı yazısı 09 Haziran 2013 Pazar tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Bu hafta Türkiye tarihinde özel bir hafta, bizim için de çok yorucu geçti ama öte yandan Türkiye’deki direnişe dair dünyanın dört bir yanından duyulan büyük ilgi ve devrimcilerden gelen dayanışma mesajları da göz yaşartıcıydı. Gözümüz, evet bu günlerde çok yaşarıyor ama bu farklı. Dünyadaki devrimciler, solcular, komünistler Türkiye’de yaşananlardan büyük bir heyacan duydular ve destek vermek için ellerinden geleni yaptılar.

Dünyanın dört bir yanında Türkiye ile dayanışma eylemleri düzenlendi. 31 Mayıs’a kadar bizim ülkede hep başka ülkelerdeki hareketlenmeler örnek gösterilir, sonra “bizde olmaz” gibi şeyler denirdi, bu sefer ise işler farklı oldu, görüyoruz ki tüm dünyaya umut verdi Türkiye... İspanya’dan Kanada’ya, İtalya’dan Hindistan’a birçok ülkedeki solcular, devrimciler birçok destek eylemi düzenlediler, Türkiye’de yaşananları ülkelerinde anlattılar, dayanışma mesajları yayımladılar ve çok heyecanlandılar.

Fransa’da da Türkiye’deki direnişe büyük destek verildiğini, birçok yerde eylemler düzenlendğini belirtelim. Strasbourg ve Paris’te bir çok eylem düzenlenirken, Fransız Komünist Partisi’nin çatısı altında bulunan Genç Komünistler ve Paris merkezli Marksist kanattan dayanışma mesajları geldi, Türkiye’ye dair birçok metin de bu arkadaşlar tarafından Fransızcaya çevrildi.

Fransız basının ilgisi de bütün bir hafta boyunca devam etti. Libération gazetesinin Türk baharı manşeti, Batı basının bu konuyu klişelerle ele alışının tipik bir örneği idi. Gazetenin Facebook sayfasındaki paylaşımın altında çok hararetli tartışmlar yürütülürken, Fransızların ve laik Arapların Türkiye’ye açık ve coşkulu desteğine karşı islamcıların çok sert atışmaları ve adeta cihat çağrıları eşlik ediyordu.

Fransız basınına doğru ve sağlıklı haber iletmek için de güzel bir inisiyatif, Türkiye’de fransızca bilen Galatasaray liselilerin ağırlığında bir grup tarafından geliştirildi. Infosdegezi isimli bu blogda otuzu aşkın haber Fransızca ve İngilizceye çevrildi. Bu haberlerden birinin Fransa’nın ünlü mizah dergisi Charlie Hebdo tarafından da kullanıldığını söyleyelim. Bu türde, Fransa’ya haber aktarmak için, başka birçok çeviri faaliyeti de yürütüldü.

Fransız kanalları Türkiye’de de birçok haber ürettiler ve Fransa’ya geçtiler. Ben de bir iki görüşme yaparak Türkiye’de yaşananları aktarmaya çalıştım.

Fransa soluna ve Fransa’da yaşayan Türkiyelilere direniş umut verdiğini ve birçok farklı eylemle desteklerini sunduklarını vurguladık. Gezi Parkı direnişi için verdikleri bu destek için biz de onlara teşekkür edelim.