Eyvah, Kübalılar geliyor!

Gözde Kök'ün “Eyvah, Kübalılar geliyor!” başlıklı yazısı 22 Ocak 2013 Salı tarihli soL Gazetesi'nde yayımlanmıştır.

Amerika Birleşik Devletleri Küba devrimini kendi canından bir parça koparılmış gibi nefretle karşıladı. İlk günlerin şaşkınlığından sonra, aklın sınırlarını zorlayan şeytanlıklarla boğmak istedi Latin Amerika’da zafere ulaşan bu ilk sosyalist devrimi. Bu şeytanlıklardan belki de ilki bugünkü konumuzla ilgili enteresan olduğu kadar temsili değeri yüksek bir vaka.

Yıl 1960, Aralık ayı… Küba devrimi ilk yılını geride bırakmak üzere… Ülkenin kaymak tabakasının, mafya üyelerinin, Batista’nın katillerinin, onlardan daha az suçlu olmayan siyasetçi ve bürokratlarının Ada’nın bankalarını da boşaltıp kendilerine kucak açan ABD’ye kaçışları sürmekte. Öte yandan ABD, on yıllarca Küba’ya karşı yürüttüğü yıkıcı faaliyetlerde kullanacağı Miami’de yuvalanacak olan bu Batista dönemi artıklarıyla yetinmek istememektedir. Böylece, 1960 yılının son ayında Peter Pan Operasyonu’nu başlatır. Biliyorsunuz, Peter Pan çocukları aile disiplini altında yaşadıkları sıkıcı hayattan kurtarıp özgür oldukları, maceradan maceraya koştukları ve hiç büyümedikleri bir başka dünyaya götürüyordu. CIA de iki yıl boyunca 14 bin kadar Kübalı çocuğu hem de ailelerinin rızasıyla “özgür dünya”ya, yani ABD’ye götürecekti. Kendileri ülkeden ayrılamayan Kübalı yoksul aileler çocuklarını yalnız göndermeye razı oldular. Çünkü, çocukların devrimciler tarafından endoktrine edileceğine, Sovyetler Birliği’ndeki çalışma kamplarına gönderileceğine, hatta ve hatta öldürülerek çiğ çiğ yeneceklerine inandırılmışlardı.
Konumuz ABD’nin Kübalı göçmen politikası. ABD’nin Küba devrimini itibarsızlaştırmak, Ada’da huzursuzluk ve istikrarsızlık yaratmak, Küba devrimini nitelikli iş gücünden mahrum bırakmak gibi amaçlar için kullandığı en önemli siyasi araçlardan biri. Repertuarı geniş, Peter Pan gibi çılgın projelerden 1966’da çıkarılan Küba Uyum Yasası’na kadar uzanıyor. Aslında bir bakıma Küba Uyum Yasası da bir başka çılgın proje. Yasaya göre, 1959 yılından sonra yasal ya da yasadışı yollardan ABD’ye giren tüm Küba vatandaşları bir yılın sonunda daimi ikamet izni alabiliyorlar ve çeşitli sosyal haklardan yararlanıyorlar. Dünyanın hiçbir yerinde böyle bir yasa olmadığı gibi, ABD de başka hiçbir ülkenin insanına bu ayrıcalığı tanımıyor. Bu nedenle ülkeye örneğin Meksika’dan gelen göçmenlere sahte Kübalı kimliği düzenleyen şebekeler olduğu bilinmekte.

Bu yasayla birlikte, ABD, yasadışı göçün önünü açtığı ve ve yasal yollarla girişi her zaman sınırlı tuttuğu için Kübalı göçmenlerin trajik kaçış öyküleri başlıyor. Küba’dan karşı yakaya, Florida’ya ilkel sandallarla geçmeye çalışırken boğularak ölen onlarca Kübalının öyküsü...
Küba’nın geçen hafta yürürlüğe koyduğu yeni Göç Yasası ile birlikte karşı yakada bir huzursuzluk ve hatta panik havası hasıl oldu. Bu yasa ile, Küba’nın ABD’nin göçmen politikasına karşı mücadeleyle geçen yıllar boyunca ülkeden çıkış için getirdiği kurallar değiştiriliyor, zorlaştırıcı faktörler ortadan kaldırılıyor. Artık Küba vatandaşlarının yurtdışına çıkarken izin almaları ve gidecekleri ülkeden davet mektubu getirmeleri gerekmeyecek. Yurtdışında aralıksız 24 ay geçirdikten sonra ülkeye dönebilecekler. Daha önceden yurtdışına gitmiş olan eski vatandaşlar, ülkelerine dönerek eski haklarına kavuşabilecekler.

Kübalı karşı devrimciler korkuyor. ABD’de yaşayan Kübalıların Ada’ya normal koşullarda seyahat etmesinden, Ada’nın kendilerine yıllarca anlatıldığı gibi bir yer olmadığının iyice anlaşılmasından, siyasi değil daha çok iktisadi saiklerle gelen ve para biriktirip ülkelerine geri dönmek isteyen Kübalıların bir ağırlık yaratmasından ve karşı devrimci faaliyetlerinin eskisi gibi alıcı bulmamasından korkuyorlar.

Son seçimlerde Florida’dan Obama’ya giden destek, bu eyalette geleneksel olarak Cumhuriyetçi çizgideki Kübalı karşı devrimcilerin oluşturduğu lobinin kan kaybettiğini gösterdi. Yeni kuşak göçmen Kübalılar anayurtlarına eski önyargılarla bakmıyor ve abluka politikasının değişmesini, ülkelerine rahat rahat seyahat edebilmeyi istiyorlar. Bu açıdan zamanlaması mükemmel olan Küba’nın yeni göç yasası Obama üzerindeki değişim baskısını biraz daha artıracak gibi görünüyor.